Danas se navršava 19 godina od kada je bivši predsjednik i haški optuženik Slobodan Milošević izgubio izbore za predsjednika Savezne Republike Jugoslavije od kandidata udružene Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice.

Slobodan Milošević (Foto: AFP/FRED ERNST)

Predsjednički izbori održani su istovremeno s izborima za parlament SRJ i lokalnim izborima u Srbiji, a pobjedom udružene opozicije na izborima završila se desetogodišnja Miloševićeva vladavina.

Ne želeći da prihvati poraz, do tada vladajuća Socijalistička partija Srbije (SPS) i njen lider Milošević izazvali su postizbornu krizu koja je zaprijetila ozbiljnim sukobima i nasiljem.

DOS je pozvao na demonstracije zbog nepriznavanja rezultata izbora za predsednika SRJ, a kriza je okončana 5. oktobra poslije masovnih protesta širom Srbije.

Na tim izborima, za predsednika SRJ, izabran je kandidat DOS-a Vojislav Koštunica sa 2.470.304 (50,24 odsto) glasa. Milošević je osvojio 1.826.799 glasova, odnosno 37,15 odsto.

Milošević je 11. marta 2006. godine umro u pritvoru Međunarodnog tribunala u Hagu gdje mu je suđeno za genocid u Bosni i Hercegovini i ratne zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

Komentari

avatar