General Salvatore Kuoči: Vrijeme rata je gotovo

NATO pozdravlja svaki dodatni doprinos KFOR-u od bilo kog člana Alijanse ili partnera. Imati NATO članicu sa Zapadnog Balkana, koja se pridružuje KFOR-u, pommaže povećanju stabilnosti u regionu. Trenutno 28 država (20 članica NATO-a i 8 partnera) imaju svoje trupu u KFOR-u. Crna Gora je bila važan doprinos evroatlantskoj bezbjednosti kao partner NATO. Danas, kao punopravni član Alijanse, i dalje je pouzdan provajder sigurnosti – kazao je u intervjuu za Pobjedu general Salvatore Kuoči, komandant misije KFOR na Kosovu komentarišući odluku naše države da do kraja godine uputi dva pripadnika Vojske Crne Gore u ovu mirovnu misiju.

POBJEDA:Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, i drugi visoki zvaničnici ove zemlje, kritikovali su odluku Crne Gore da pošalje vojnike u misiju KFOR, ocjenjujući da to nije prijateljski gest. Kako Vi komentarišete takve stavove i da li oni mogu da utiču na dobrosusjedske odnose? Možemo li očekivati i da NATO doprinese smirivanju potencijalnih tenzija izazvanih ovom odlukom?

KUOČI: KFOR se obično ne bavi politikom. Kao komandant KFOR-a, periodično se sastajem sa šefovima odbrana država koje se graniče sa KFORovim područjem odgovornosti, radi poveć anja dijaloga i međusobnog razumijevanja, a saradnja sa njima je odlična. Štoviše, na posljednjem NATO Samitu održanom u julu, zvaničnici Alijanse su naglasili da je NATO posvećen izgradnji čvrstih odnosa sa Srbijom, uz puno poštovanje njihove vojne neutralnosti. Danas se suočavamo sa zajedničkim bezbjednosnim izazovima, i zajednička saradnja može donijeti stvarne prednosti Srbiji, njenim građanima širem regionu. Jačanjanje odnosa između NATO i Srbije je od koristi za Alijansu, Srbiju i čitav region. Pozdravljamo stalni napredak u izgradnji partnerstva NATO – Srbija i podržavamo svaki dalji politički dijalog i praktičnu saradnju u tu svrhu.

POBJEDA: Nedavno ste kazali da je svaki napad na KFOR, napad na NATO. Kako onda tumačite stavove američkog predsjednika Donalda Trampa koji je kazao da ne zna zašto bi SAD branile Crnu Goru u slučaju napada na našu zemlju?

KUOČI: Ja sam komandant KFOR-a i fokusiran sam na vršenje moje misije u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. KFOR je najduža operacija NATO-a i to je uspješna priča za Alijansu i naše partnere. KFOR je tokom proteklih devetnaest godina pomagao da Kosovo postane sigurnije mjesto. U svakom slučaju, ne mislim da ć e neko napasti Crnu Goru.

POBJEDA: Proteklih dana učestalije se govori o podjeli Kosova, a spominju se i nasilni scenariji. Kakva će biti reakcija KFOR-a u oba slučaja, ukoliko do njih dođe?

KUOČI: Misija KFOR-a je da doprinese garantovanju bezbjednog i sigurnog okruženja i slob o d e k re t a n j a , k a ko j e propisano Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. U izvršavanju ove misije NATO sarađuje sa Ujedinjenim nacijama, Evropskom unijom i drugim međunarodnim akterima po potebi, kako bi podržao razvoj stabilnog i mirnog Kosova. Trenutno na Kosovu lokalne i međunarodne bezbjednosne organizacije postupaju prema konceptu „prvi, drugi i treć i responder“, koji funkcioniše na sljedeć i način: Kosovska policija (KP) je prva odgovorna za bezbjednost širom Kosova svakodnevno. U slučaju da se sigurnosna situacija pogoršava i da KP nije u moguć nosti da vlada situacijom, KP ć e zatražiti intervenciju drugog odgovornog a to je EULEKS. Zatim, ako se bezbjednosna situacija pogorša, a KP i EULEKS nisu u stanju da uspostave red, EULEKS poziva na intervenciju KFOR-a, što je treć i odgovor. KFOR je uvijek svjestan situacije i nema znakova mogućih tenzija u ovom trenutku. Tokom prošle nedjelje, KFOR je sprovodio planirano vježbanje na Kosovu kako bi testirao svoju spremnost i sposobnosti i izvršio svoju normalnu dužnost prema mandatu SB UN 1244. Situacija na sjeveru je mirna i stabilna, kao i cijelo Kosovo. Vrijeme rata je gotovo, svi treba da se raduju boljoj budućnosti, posebno za mlade. NATO podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine, podržanog od strane EU. Ovo je od ključnog značaja za mir i sigurnost u regionu. Računamo na sve u regionu da pokažu umjerenost i podržimo bilo koji napor koji dovodi do normalizacije bezbjednosne situacije i izbjegavanja stvaranja tenzija.

izvor: Pobjeda

Komentari

avatar