Povodom dronova korišćenih u ubistvu iranskog generala Kasema Sulejmanija, Fajnenšel tajms piše da su prve verzije dronova testirane i tokom ratova na Balkanu, od 1993. godine.

foto AP

Prema hronologiji koju je objavio londonski list, dronovi su 1991. godine prvi put upotrijebljeni kao sredstvo nadzora, tokom Prvog zalivskog rata.  Tada je Vojska SAD počela redovno da koristi svoje bespilotne letilice pionir i pointer za nadzor, uključujući vazdušne patrole duž saudijsko-kuvajtske granice.

“CIA je 1993. godine kupila pet bespilotnih letilica Gnat, koje je testirala tokom ratova na Balkanu, u operacijama nadgledanja kretanja srpskih tenkova i trupa. Gnat je bio rani prototip kasnijih dronova predator”, piše FT.

Evolucija predatora znatno je napredovala 2001. godine, kada je američka vojska uspjela da dronove opremi raketama. Upotreba naoružane bespilotne letilice prvi put je testirana tokom neuspješnog pokušaja CIA da ubije vrhovnog komandanta talibana Mulu Muhameda Omara, u oktobru 2001. godine. Dron je pucao prerano i pogodio, umesto mete, prazan kamion.

Kako navodi Fajnenšel tajms, prva efikasna upotreba bespilotne letelice bila je 2002. godine, kada je predatorom napadnuta grupa muškaraca u Avganistanu, a smatralo se da je među njima Osama bin Laden, u to vrijeme najtraženiji svjetski terorista. Dron je pogodio metu, ali među žrtva nije bilo Bin Ladena. Ukupno, tokom administracije Džordža Buša mlađeg, od 2000. do 2008. godine, izvedeno je 57 napada bespilotnim letilicama.

Od 2008. do 2016. godine, tokom dva mandata predsjednika Baraka Obame, u 563 napada u Pakistanu, Somaliji i Jemenu ubijeno je između 384 i 807 civila, izračunao je i saopštio Biro za istraživačko novinarstvo (TBIJ).

Pod vlašću predsednika Donalda Trampa 2017. godine samo u Jemenu je izvedeno između 114 i 124 napada dronovima, otprilike triput više nego u prethodnoj godini, prenosi londonski list pisanje TBIJ. Istovremeno, SAD su povećale broj napada dronovima i u Somaliji.

Komentari

avatar