Izabrana predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da će veoma dobri odnosi i snažna saradnja sa zemljama Zapadnog Balkana biti u žiži prioriteta tokom njenog predsjedavanja EK.

foto/Jean-Francois Badias)

Predstavljajući nove evropske komesare, među njima i Mađara Lajoša Tročanjija, zaduženog za resor proširenja EU, Ursula fon der Lajen je podvukla da je Mađarska zemlja koja, isto kao i ona, “ima jasan cilj da je Zapadni Balkan veoma važan” i da će “poraditi na tome da bude što bliži Evropskoj uniji”.

Ona je time odgovorila na pitanje novinara čime se rukovodila da za komesara za proširenje naimenuje Tročanjija, bivšeg ministra pravde Mađarske, zemlje koja je isto kao i zapadnobalkanske zemlje suočena s problemima vladavine prava.

“Želim veoma dobre odnose i snažnu saradnju sa zapadnobalkanskim zemljama i to će biti u žiži mojih prioritet tokom predśedavanja Evropskom komisijom”, rekla je Fon der Lajen.

Zamoljena da kaže koju zemlju Zapadnog Balkana ima u vidu kao novog člana EU, predśednica EK je objasnila da to “zavisi od zemlje koja napreduje ka Evropi”.

Jer, predočila je ona, ta zemlja “mora steći iste vrijednosti i temeljna pravila koja se neće promijeniti i sve zemlje moraju dokazati i raditi da ispune iste uslove, sposobnost kao članice Unije”.

“A za to nema redosljeda među njima, već zavisi od njihovog uspjeha na tom putu”, dodala je.

Ursula fon der Lajen je podvukla da će bitnu ulogu u politici EU, kad je riječ o prijemu novih članica i odnosima sa zemljama suśedstva EU, imati novi potpredsjednik EK i visoki predstavnik za bezbjednosnu i spoljnu politiku Žozep Borel.

Takođe je navela da u resoru proširenja i suśedstva nema nikakve suštinske promjene i da ciljevi ostaju isti iako je u samom nazivu resora to sažeto u “suśedstvo i proširenje”.

Komentari

avatar