Četvrtak, 8 Decembra, 2022
Rubrika:

Fon der Lajen: Gasovod između Bugarske i Grčke mijenja pravila igre

Fon der Lajen rekla je da je prvi korak u pripremama za zimu bio diversifikacija izvora, odnosno traženje drugih partnera osim Rusije, da je na drugom mjestu štednja, a na trećem ulaganje u održive izvore energije koji su lokalni i čini svaku zemlju nezavisnom

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas na ceremoniji puštanja u rad gasnog interkonektora Bugarska – Grčka da je energetska kriza ozbiljna, ali da je sigurna da će se Evropa izboriti s tim.

Ona je istakla da gasovod između Bugarske i Grčke „mijenja pravila igre“ i znači slobodu i prekid zavisnosti Evrope od ruskog gasa i da takvi projekti znače da će Evropa imati dovoljno gasa za zimu.

Fon der Lajen rekla je da je prvi korak u pripremama za zimu bio diversifikacija izvora, odnosno traženje drugih partnera osim Rusije, da je na drugom mjestu štednja, a na trećem ulaganje u održive izvore energije koji su lokalni i čini svaku zemlju nezavisnom.

„Evropa ima sve što joj je potrebno da se oslobodi zavisnosti od Rusije i to je politička volja. Energetska kriza je ozbiljna, ali sam ubijeđena da mi možemo da izađemo na kraj sa njom, a ona zahtijeva ozbiljan odgovor Evrope“, rekla je Fon der Lajen.

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis poručio je da će gasovod dovesti prirodni gas iz Azerbejdžana u Bugarsku i osloboditi te evropske zemlje „stega ruskog gasa“.

Dodao je da će se tako zadovoljavati ne samo potrebe Grčke već i drugih zemalja u Jugoistočnoj Evropi preko terminala u Aleksandropolisu koji će biti završen krajem naredne godine.

„Ovo je projekat koji nije samo energetski gasovod, već donosi diversifikaciju izvora snabdjevanja, povezuje evropske države i to je konkretan izraz naše reijšenosti da zajednički odgovorimo na velike izazove i da promovišemo prosperitet naših naroda“, rekao je Micotakis.

On je rekao da se treba izbjeći fragmentacija energetskog tržišta u Evropi i da je solidarnost neophodna.

Predsjednik Bugarske Rumen Radev rekao je da je ovaj gasni interkonektor važan i za Rumuniju, Srbiju, Sjevernu Makedoniju i da će uz pokretanje gasnog terminala u Aleksandropolisu region dobiti pravu diversifikaciju gasa.

On je ukazao na važnost izgradnje gasnog interkonektora sa Srbijom i ukazao na neophodnost revitalizacije Koridora 8 koji povezuje Crno more s Jadranskim morem, kao i izgradnje mostova na Dunavu.

„Postojanje ovog gasnog interonmetktora jača našu nezavisnost i pregovaračku moć“, rekao je premijer Bugarske Galab Donev i istakao je da je gasovod od ključne važnosti za Bugarsku.

Dodao je da dešavanja oko gasovoda u Baltiku ukazuju da bi na Balkanu moglo da bude teško i da je zbog toga potrebno omogućiti alternativno snabdjevanje gasom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve