Francuska je uzela cijelu Evropsku uniju (EU) kao svog taoca, kaže u intervjuu za Radio Sarajevo Tanja Fajon, dugogodišnja poslanica Evropskog parlamenta (EP) iz Slovenije i predsjednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji, a prenosi Tanjug.

Tanja Fajon

Fajon je otvoreno govorila o evropskoj budućnosti Balkana, zastojima na tom putu, izazovima jačanja utjecaja Rusije, Kine, Turske, kao i hrvatskom predsjedavanju EU-a.

Povodom nedavne odluke u vezi sa slučajem Albanije i Sjeverne Makedonije, Fajon je rekla da to nije slavan trenutak za EU i da se ona već nekoliko puta žalila zbog neotvaranja pregovora sa tim zemljama.

“Francuska je uzela cijelu EU ka svog taoca”, rekla je, dodajući da je sada na testu posvećenost EU-a evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, pa da, pored Francuske, kada su u pitanju neke druge zemlje Balkana, tu imamo i Holandiju, Dansku, Njemačku i da se ta atmosfera nekako mijenja.

Fajon je naglasila da evropske integracije Zapadnog Balkana jesu i ostaju važna strateška politika u našem zajedničkom interesu.

Posljedice odluke

Odgovarajući na pitanje novinara da li se ovim otvara prostor zemalja poput Rusije, Turske, Kine, za popunjavanje vakuuma i u geopolitičkom smislu, kao i da li EU vidi interese takvih faktora, Fajon je rekla da ih sigurno vidi.

“Sad smo u situaciji kada još čekamo novu Evropsku komisiju. Mi smo, naravno, bili veoma jasni da odgovornost za nedonošenje pozitivne odluke nije u zemljama koje su se s pravom nadale u pozitivan ishod. One su ispunile ono što su obećale. Unija je ta koja nije ostvarila obećanje dato zbog unutrašnjih pitanja. To škodi kredibilitetu Unije, ne samo na Zapadnom Balkanu, nego i šire”, rekla je.

Fajon je podsjetila da je nedavno u Evropskom parlamentu usvojena Rezolucija u kojoj stoji da je, naravno, cijeli Zapadni Balkan dio Evrope, da je uvijek bio, i uvijek će biti.

Upitana šta očekuje od hrvatskog predsjedavanja Evropskom unijom, zastupnica EP-a rekla je da će Hrvatska preuzeti veliku odgovornost, budući da će prvi put biti na čelu EU.

“Ja očekujem da će preuzeti tu odgovornost odgovorno i biti veliki prijatelj svih zemalja regije, naročito BiH. Jer imaju veliko iskustvo i mogu pomoći toj zemlji (BiH) na tom putu. To je sve što očekujem”, rekla je, dodajući da se nada da će ispuniti ta očekivanja, koja nisu samo njena, već i očekivanja mnogih u Briselu.

Komentari

avatar