Četvrtak, 8 Decembra, 2022
Rubrika:

EP POSTAVIO ULTIMATUM VUČIĆU: Napredak Srbije ka EU i pristup fondovima samo ako usvoji sankcije Rusiji

Rezoluciju su podržala 502 poslanika, 75 je bilo protiv i 61 uzdržan. Ovim je EP postavio ultimatum srpskom autokrati Aleksandru Vučiću koji već duže vremena pokušava da sjedi na dvije stolice između zapada i Moskve.

Evropski parlament u Strazburu usvojio je rezoluciju da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju samo ukoliko Beograd podrži sankcije Rusiji i napravi znatan progres u reformama. Takođe, evroposlanici su podržali i da fondovi EU za Srbiju budu uslovljeni na isti način.

Ovim je EP postavio ultimatum srpskom autokrati Aleksandru Vučiću koji već duže vremena pokušava da sjedi na dvije stolice između zapada i Moskve.

Portal Aktuelno juče je pisao o planovima srpskog autokrate za izazivanje haosa u regionu da bi spasio svoju poziciju moći koja mu polako izmiče.

Takođe smo pisali o dvostrukoj, ili čak trostrukoj igri koju Vučić vodi između EU, SAD i Rusije, kao i o tome da zapad gubi strpljenje kada je u pitanju srpski autokrata.

Kako je objavljeno na sajtu Evropskog parlamenta, nikakve alternative ne bi trebalo da zamjene proširenje, i takođe treba reformisati proces donošenja odluka u pristupnom procesu i nove članice prihvatati kvalifikovanom većinom umesto jednoglasnošću. Dodaje se i da bi pristupni pregovori sa zemljama kandidatima trebalo da budu okončani do 2030.

„Evroposlanici zahtijevaju da demokratske reforme i vladavina prava budu u prvom planu procesa proširenja, zajedno sa unapređenjem monitoringa, izvještavanja, procjena i uslovljavanja. U preporukama u novoj strategiji EU za proširenje, koju su usvojili poslanici zahtjeva se da EU finansiranje iz svojih fondova i njihove opipljive rezultate učini vidljivijim u zemljama kandidatima. Takođe, žele da EU radi na sprečavanju trećih strana da se miješaju u političke, izborne i druge demokratske procese zemalja kandidata“, navodi se u saopštenju.

Evropski dopisnik N1 ocijenio je da ovo jeste neobavezujuća rezolucija, ali snažna politička poruka u kojem pravcu EU razmišlja.

Autor rezolucije, poslanik Tonino Picula, kazao je da je Evropski parlament uvek bio najznačajniji pristalica proširenja.

„Usvajanjem čvrstih preporuka o tome kako bi trebalo da se primjenjuje buduća politika proširenja, možemo još jednom da postavimo ton i standarde koji će omogućiti EU da raste i napreduje. Želimo da obezbijedimo da EU ostane evoluirajuća zajednica evropskih država, otvorena za pristupanje sličnih demokratija, koje dijele zajedničke vrijednosti i interese“, kazao je Picula.

Rezoluciju su podržala 502 poslanika, 75 je bilo protiv i 61 uzdržan.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
23.11.2022-21:02 21:02

Ma sram bilo Vučića što vodi dvostruku, tj. trostruku igru i što u SR dolaze investitori iz EU, US, Turske, UAE, Indonezije, Koreje, Japana, itd. Ubuduće će da pita vas stručnjake za građansko društvo i Piculu šta treba i šta sme da radi. :)