Četvrtak, 11 Avgusta, 2022
Rubrika:

Europoslanici pozivaju Srbiju da preispita odnose sa Rusijom

U nacrtu dokumenta o kojem će AFET glasati 13-14. juna, a Evropski parlament u julu, podvlači se da će tempo pristupnja Srbije EU zavisiti od napretka u poglavljima o vladavini prava i osnovnim pravima, od punog usklađivanja sa spoljnom, bezbjednosnom i odbrambenom politikom EU, uključujući sankcije Rusiji, kao i od napretka u normalizaciji odnosa s Kosovom

Srbija kao kandidat za prijem u članstvo, treba da pokaže privrženost politikama i standardima EU, pored ostalog u odnosu na Rusiju, gdje Beograd treba da se uskladi sa restriktivnim mjerama Unije, preispita odnose u ekonomskoj sferi i odbrambenoj politici i da vodi borbu protiv dezinformacija iz Kremlja, navodi se u dokumentu Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET).

U nacrtu dokumenta o kojem će AFET glasati 13-14. juna, a Evropski parlament u julu, podvlači se da će tempo pristupnja Srbije EU zavisiti od napretka u poglavljima o vladavini prava i osnovnim pravima, od punog usklađivanja sa spoljnom, bezbjednosnom i odbrambenom politikom EU, uključujući sankcije Rusiji, kao i od napretka u normalizaciji odnosa s Kosovom.

Predlog rezolucije na osnovu Izvještaja Evropske komisije za 2021, dopunjen je brojnim amandmanima kojima su konkretizovane i pojačane neke ocjene.

Kod najaktuelnijeg pitanja – ruske invazije na Ukrajinu, uz žaljenje što se Srbija nije uskladila sa sankcijama EU, navodi se da je Srbija jedna od samo nekoliko evropskih zemalja koje to nisu uradile i novoizabrane vlasti se pozivaju da pokažu „stvarnu nedvosmislenu privrženost vrijednostima, standardima i pravilima EU“.

Vlasti Srbije pozivaju se da se hitno usklade sa pozicijama i odlukama EU u spoljnoj i bezbjednosnoj politici, uključujući primjenu restriktivnih mjera protiv Rusije i Belorusije i uključujući sankcije pojedincima, grupama i entitetima.

Navodi se da je Srbija podržala teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, i u Generalnioj skupštini UN glasala za osudu ruske invazije, kao i da je podržala isključenje Rusije iz Savjeta za ljudska prava UN, ali i da su predstavnici Srbije izbjegli glasanje o isključenju Rusije iz Savjeta Evrope.

Ističe se značaj usklađivanja sa Zajednčkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, navodi da Srbija ima najmanju stopu uskladjenosti u regionu, žali se zbog povremenih izjava političkih lidera koji dovode u pitanje spoljnopolitičku orijentaciju Srbije i pozivaju se političke snage u Srbiji da prekinu saradnju sa autoritarnim političkim partijama u Rusiji.

Evroposlanici se zalažu da se Srbiji otvore nova pregovaračka poglavlja tek kada preduzeme sve neophodne mjere u tom pogledu, uključujući i u oblasti vladavine prava.

Srbija se u usaglašenom nacrtu rezolucije takođe poziva da preispita ekonomsku saradnju s Rusijom i navodi da EU žali što se, dok je njen vazušni prostor zatvoren za letove u i iz Rusije, nastavljaju letovi između Beograda i Moskve.

Ukazuje se i da je između 2015. i 2021. vojna potrošnja Srbije porasla za 70 odsto, uglavnom zahvaljujući kupovinama iz Belorusije, Rusije i Kine.

U tekstu amandamana se izražava zabrinutost zbog bliske saradnje sa Rusijom u vojnoj sferi i traži od Srbije da preispita odnose sa Rusijom u odbrambenoj politici i okonča vojnu saradnju sa tom zemljom, poput one kroz “regionalni humanitarni centar” u Nišu.

Zabrinutost se izražava i zbog rastuće saradnje Srbije s Kinom, uključujući kupovinu sistema za masovni video-nadzor u Beogradu, kupovinu kineskog oružja i vojne opreme i zajedničke vježbe s kineskim bezbjednosnim snagama na teritoriji Srbije.

U jednom od amandmana se izražava zabrinutost zbog navoda o tome da su srpske vlasti prisluškivale ruske opozicionare u Beogradu i navodno materijal o tome dostavile; ruskim službama bezbjednosti i ističe da bi svaka saradnja koja doprinosi autoritarnim i antidemokratskim praksama u Rusiji i Srbiji bila štetna za buduće odnose EU i Srbije.

Bojazni se izražavaju i zbog uspostavljanja Radne grupe za borbu srpske i ruske vlade protiv “obojenih revolucija”, a ciljevi te saradnje su nejasni.

U amandmanima se ukazuje i na veoma ograničenu vidljivost procesa evrointegracija Srbije i pozivaju se Srbija, Evropska komisija i Spoljnopolitička služba EU da vode mnogo aktivniju i efikasniju strategiju komunikacije o koristima proširenja EU.

Istovremeno se iskazuje zabrinutost zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i zbog nekoliko korupcijskih afera “visokog profila” koje ukazuju na vjerovatne veze državnih službenika i organizovanog kriminala.

Dalje se navodi da Instrument za pretpristupnu pomoć EU (IPA III) predvidja mogućnost izmjene ili čak suspenzije fondova u slučaju znatnog nazadovanja ili stalnog nedostatka napretka u oblasti osnovnih prava, uključujući borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, i u oblasti medijskih sloboda.

U vezi s medijima napominje se da se zloupotreba javnog novca za siticanje vlasništva u medijima smatra jednim od glavnih mehanizama zarobljavanja medija u Srbiji i poziva da se obijezebdi da informacije o vlasništvu nad medijima budu dostupne javnosti.

Takođe se poziva ne veću transparentnost finansiranja medija, kao i na stvaranje uslova koji nezavisnim i istraživačkim medijima omogućavaju pristup finansijama i bezbjednom radu.

Kako se navodi, duboko se žali zbog širenja dezinformacija o ruskoj agresiji na Ukrajinu, uključujući i u medijima bliskim vladi, i pozivaju se vlasti Srbije da preduzmu odlučne korake u borbi protiv dezinformacija.

Poseban razlog za zabrinutost, kako se navodi, jesu dezinformacije iz Kremlja koje se šire preko Sputnjika Srbija i drugih domaćih aktera i zato se srpske vlasti pozivaju da se usklade sa sankcijama EU i preduzmu mjere da spriječe Raša tudej i Sputnjik Srbija da šire lažne vijesti i dezinformacije.

Ukazuje se i na veliku zabrinutost zbog činjenice da su među glavnim izvorima dezinformacije od strane vlade podržani ili finansirani tabloidi i neki TV kanali s nacionalnom pokrivenošću.

Takođe se žali što javni servis od početka ruske invazije na Ukrajinu koristi jezik ruske propagande, kao što je “ograničena vojna operacija”.

Dalje se upozorava da su zemlje u procesu pristupanja EU na Zapadnom Balkanu posebno teško pogođene stranim miješanjem i kampanjama dezinformacije od strane Rusije i Kine, i izražava se zabrinutost što Srbija i Mađarska pomažu Rusiji i Kini u njihovim geopolitičkim ciljevima.

Najnovije

Hrvatska ne šalje kanader

Iako je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić za danas najavio dolazak jednog protivpožarnog aviona iz Hrvatske to se nije desilo. Kako saznaje TVCG, iz Zagreba...

Demokrete: Osuđujemo napad na Uroševića, država dužna da pokaže posebnu posvećenost u zaštiti novinara

Iz Opštinskog odbora Demokrate Berana, najoštrije su osudili napad na novinara, te istakli kako očekuju rasvjetljenje svih činjenica vezanih za ugrožavanje sigurnosti vlasnika i...

Vukotiću, Mihailoviću, Peroviću, Rajkoviću i Šahmanu produžen pritvor dva mjeseca

Vijeće Višeg suda donijelo je odluku da dva mjeseca produži pritvor Veselinu Vukotiću, Božu Mihailoviću, Dušku Peroviću, Đorđiju Rajkoviću i Seadu Šahmanu. ''Po prijedlogu Specijalnog...

Markišić na funkciji u državnom preduzeću uprkos istrazi SDT-a

Procjenitelj Omer Markišić, jedan od osumnjičenih u slučaju koji Specijalno državno tužilaštvo (SDT) vodi protiv bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, i dalje je na čelu...

Brat Gojka Perovića kontroliše radove na zaštiti kulturne baštine u Herceg Novom

Dejan Perović, brat sveštenika SPC Gojka Perovića, vršiće “praćenje realizacije projekata i radova na zaštiti kulturne baštine i sakralnih objekata parohija Mitropolije crnogorsko-primorske na...

Najčitanije

Povezano

Vlada Srbije ukinula zabranu izvoza ulja i smanjila akcize na pojedine derivate nafte

Vlada Republike Srbije donijela je na današnjoj sjednici odluku o ukidanju zabrane izvoza svih vrsta ulja nakon kompletnog uvida u stanje zaliha, ali i...

Večernji list: Rekordan broj srpskih turista na ljetovanju u Hrvatskoj

Broj gostiju iz Srbije je ove godine za 60 odsto veći nego prošle u istom periodu, a čak 20 odsto više nego rekordne 2019....

Lenta.ru: Rusija razmatra da gradi vojnu bazu u Srbiji?

U Srbiji bi se mogla pojaviti ruska vojna baza koja će obavljati različite izviđačke zadatke i nadgledati okolinu, smatra ruski vojni ekspert i istoričar Boris...

Bursać: I četnički koljač Kalabić u Srbiji postao heroj!

Piše: Dragan Bursać (autonomija.info) Sramna vijest glasi da je viši sud u Valjevu uvažio zahtjev Vesne Dragojević, a sada Kalabić, unuke četničkog vojvode Kalabića o...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
12.06.2022-14:00 14:00

Gospodo iz EU jeste li svjesni sta je Vuckova podrepna muva zunzara Vulin izjavio naravno po naredjenju gazde Vucka da cete se iznenaditi kada budete culi za koga ce se srbalji opredjeliti. To sjeme zla se sa vama sprda u nedogled a vi i dalje surujete sa njima i moljakate ih na neku saradnju koja njih uopste ne intresuje osim vasih EU fondova i investicija u milijardama Eura. Oni vise vole Putka koji ih guzi do bola i koji im je oteo sve sta je imalo vrijednosti u privredi industrije srbistana. Hvala na paznji.