Evropska komisija je saopštila da je zbog sve bliže zime i hiljada migranata u Bosni i Hercegovini, izdvojila dodatnih dva miliona eura u humanitarnoj pomoći za tu zemlju.

Foto: Guliver/Getty images

Time je evropska humanitarna pomoć BiH od 2018. dostigla 5,8 miliona eura, navodi se u saopštenju.

“Zima dolazi i povećavamo podršku da bi naši humanitarni partneri mogli da pruže više onima kojima je to najpotrebnije. Pomoć će se fokusirati na hitnu zdravstvenu zaštitu i raspodjelu vreća za spavanje, toplih jakni, hrane i ljekova. Ključno je da vlasti hitno obezbijede dodatne smještaje da bi se osigurali sigurni i dostojni životni uslovi za migrante i izbjeglice u BiH “, rekao je komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Hristos Stilijanidis.

Navedeno je da je EU od vlasti BiH tražila predloge novih lokacija za smještaj migranata i izbjeglica kao i premještaj ljudi iz prihvatnog centra Vučjak na prikladniju lokaciju.

Prema procjenama, navodi se u saopštenju, u BiH ima oko 8 hiljada migranata i izbeglica kojima je potrebna pomoć, najvećim ijdelom u Unsko-Sanskom kantonu. Zbog manjka prostora u prihvatnim centrima, skoro polovina migranata boravi izvan njih, a oko 3.300 je smješteno u pet centara koje finansira EU.

Finansijska pomoć iz EU će biti iskorišćena preko agencija UN-a i nevladinih organizacija koje na terenu već pružaju pomoć migrantima.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve