Predstavnici Evropske unije i Evropske komisije izjavili su u Bihaću da izbjeglički kamp “Vučijak” kod tog grada mora biti ukinut.

EPA-EFE

Oni su rekli da migranti moraju što prije biti smješteni u adekvatan smještaj.

Naveli su i da migranti moraju biti raspoređeni širom BiH, a ne samo u Unsko-sanskom kantonu.

Mihela Matuela, šefica Odjeljenja za BiH pri Direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, izjavila je da je zima na pragu, a da smještaj u kojem su migranti ne odgovara međunarodnim standardima.

Dodala je da je u Unsko-sanskom kantonu najveći priliv migranata i da razume tamošnje stanovnike.

“Tu smo da pomognemo. Do sada smo obezbijedili 36 miliona eura za upravljanje krizom, imali smo intenzivne razgovore na svim nivoima vlasti kako bi i njih podstakli da pomognu rješavanje pitanja interne koordinacije koja nedostaje”, kazala je Matuela.

Po njenim riječima, angažovan je i ekspert koji će pomoći u organizaciji interne koordinacije različitih nivoa vlasti u BiH u vezi s migranstkom krizom.

“Situacija je i dalje zabrinjavajuća. Iako je EU učinila mnogo, jednu stvar ne možemo uraditi: zamijeniti predstavnike državnih vlasti”, upozorila je Matuela.

Navodeći da je Bosni i Hercegovini u avgustu odobreno pet miliona eura za povećanje smještajnih kapaciteta i otvaranje novih izbjegličkih kampova, istakla je da do danas nisu određena ni mjesta za nove migrantske centre.

“Pozitivna vijest je stigla krajem prošle sedmice kada su se pojavile dvije nove dve lokacije – jedna u Sarajevu i jedna u Tuzli. To smo iskoristili kao početnu tačku za razgovore u Unsko-sanskom kantonu, jer bi ti centri pomogli da se taj kanton bar malo rastereti pritiska”, kazala je Matuela.

Ona je rekla da se provjeravaju te dvije lokacije, kako bi se utvrdio kapacitet i vreme potrebno za premještanje migranata.

“Kada se to utvrdi, radiće se plan transporta migranata, a prednost imaju oni koji su u Vučjaku”, kazala je Matuela.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve