Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Eskobar: Međusobno priznanje – krajnji cilj dijaloga Beograda i Prištine

Cilj je da imamo mirne, održive i predvidive odnose između dvije zemlje, rekao je Eskobar

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju dijalog Kosova i Srbije, koji se vodi pod okriljem Evropske unije (EU), i smatraju da međusobno priznanje treba da bude krajnji cilj tog procesa.

Smatramo da sve zemlje regiona treba da se međusobno priznaju, da smanje barijere u trgovini, pomognu u rešavanju otvorenih pitanja koja su tu od devedesetih godina i da napreduju u procesu evropskih integracija, rekao je Eskobar za portal Pavlović tudej.

Eskobar je otkrio da francusko-nemački plan, odnosno sada evropski predlog koji nije dostupan javnosti, ima odredbu da „svi postojeći sporazumi“ moraju biti implementirani.

-Kako god da napredujete u dijalogu pod orkiljem EU, imaćete Zajednicu srpskih opština. Zato uvijek kažem da će ona biti primijenjena u nekom trenutku. Da li sadašnja vlada Kosova prihvata tu obavezu, ili ne, to nije sporazum između Kurtija i Srbije. To je sporazum između Srbije i Kosova i zato govorim da će se to dogoditi, naglasio je Eskobar.

To će biti osnov sporazuma o normalizaciji i nema zaobilaženja te obaveze, naglasio je on.

Upitan zašto je uvjeren da će kosovski premijer Aljbin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pristati i potpisati francusko-njemački plan, Eskobar je rekao da se nada da će obje strane videti prilike u tom sporazumu.

Cilj je da imamo mirne, održive i predvidive odnose između dvije zemlje, rekao je Eskobar.

On svoju uvjerenost da će plan biti prihvaćen temelji na „hitnosti“ koju Evropljani i Amerikanci saopštavaju stranama o potrebi da se to učini.

-Da budemo jasni, želimo da za obe strane to bude pobeda. Želimo da obje strane budu sposobne da izvuku koristi od mirnodopskih rješenja i otvore vrata evropskih integracija, rekao je Eskobar.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve