Nedjelja, 24 Septembra, 2023
Rubrika:

Eskobar: Kurti dobio rok od dva dana da ispuni zahtjeve

Eskobar je istakao i da Vlada Kosova treba odmah da predstavi nacrt statuta ZSO

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Držaba za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da kosovski premijer Aljbin Kurti ima dva dana da odgovori na zahtjeve koje su mu postavili na sastanku i najavio da će do petka zajedno sa izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine izvijestiti da li je bilo napretka ili ne.

On je novinarima govorio i o članu 7 Ohridskog sporazuma, formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom navodeći da Kurti ima nacrt Zajednice, ali da ga krije, prenio je Kosovo onlajn pisanje Reporterija.

Eskobar nije naveo da li je nacrt statuta Zajednice izradilo Kosovo ili Evropska unija, ali je naglasio da nacrt postoji i da se krije.

Eskobar je dodao da SAD, Evropska unija i svi međunarodni partneri imaju zajednički stav o smirivanju i normalizaciji situacije i ako to se ne desi, onda će posljedice po Kosovo biti dugoročne.

Naveo je da one nisu usmjerene na narod Kosova, jer, kako je rekao, Amerika ima odlične odnose sa građanima i da će Vašington uvijek biti uz njih bez obzira ko bio na vlasti.

Eskobar je istakao i da Vlada Kosova treba odmah da predstavi nacrt statuta ZSO.

„Do Asocijacije će doći, samo je pitanje s kim“, naveo je Eskobar.

On je rekao da ako se Kosovo i Srbija ne pridržavaju Briselskog sporazuma onda odbacuju EU.

Dodao je da Aleksandar Vučić ne može imati pravo veta kada se održavaju izbori u četiri opštine na sjeveru Kosova, i dodao da se taj prozor zatvara ako Kosovo formira ZSO.

Izaslanici EU i SAD iznijeli su kosovskom premijeru sinoć u tri tačke kako da se izađe iz krize na sjeveru Kosova.

„Prvo je deeskalacija situacije, drugo su brzi izbori na sjeveru i treće je povratak dijalogu za normalizaciju“, rekao je Lajčak novinarima poslije sastanka i dodao da je njihova misija „tek počela“. Lajčak je rekao da su on i Eskobar imali dugu i tešku raspravu sa premijerom Kosova.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
JovoZ
06.06.2023-21:59 21:59

Očigledno je da se mandat Eskobara na Balkanu bliži kraju, i da po svaku cijenu želi da ispuni ono što je izgleda, nekom obećao.

Mark
06.06.2023-22:29 22:29

Meni izgleda da CE eskobar I vucic otici zajedno. Albin Kurti cisto sumjam da CE dozvoliti srpsku republiku na kasovu.

Nevjerovatno
07.06.2023-12:58 12:58

ponaşanje Eskobara, sada otvorrno stsje uz Vučiča, sramno, ovođe se pokazuje indicija da je korupcija u pitanju…Eskobar teeba da ide pod hitno..