Petak, 3 Decembra, 2021
Rubrika:

Erol Ramusović: Srbija je zajednički problem svih zemalja Balkana

''Vučić je ultradesni nacionalista kao i Dodik, Dačić, Marković itd. Srbija je zajednički problem svih zemalja Balkana. Kratkoročno mogu napraviti neke rezultate, ali ipak mislim da su dugoročno u sukobu sa svim tokovima koji nas očekuju''

Razgovarao Slavko Mandić

Teško je bilo vjerovati da će Crna Gora, od stabilne države i predvodnice, lokomotive koja je snažno vukla ka Evropi, za samo godinu biti dovedena do ruba propasti. Kad se stanje smiri i kad odu u nepovrat  programatori ideje crnogorske propasti i nestajanja njene državnosti, trebaće vrijeme da se zaliječe rane i da opet Crna Gora počne da diše punim plućima, željna kisonika koji su joj mijenjali bojnim otrovima i svakovrsnim poganštinama, smještajući je na jeftine respiratore kako bi joj samo produžili agoniju.

Crna Gora pokazuje izvjesne nagovještaje moguće rekonstrukcije vlasti formiranjem manjinske vlade u kojoj više nema mjesta za ultra desni, tačnije četnički  Demokratski front. Biće to, po zamisli kreatora, vlada kojoj je primarni zadatak da pripremi fer i slobodne izbore, što god to u Crnoj Gori značilo. A da li znači da smo izbjegli mogući scenario ratnih sukoba na ovim našim i bosanskohercegovačkim prostorima, čućemo od našeg sagovornika mSc Erol RAMUSOVIĆA – privrednika, predsjednika Skupštine Senata privrede EU u BiH i člana Udruženja građana porijeklom iz Crne Gore.

S.M. Gospodine Ramusoviću, protekla je godina od kad je u manastiru Ostrog Srpska pravoslavna crkva formirala Vladu Crne Gore. Zaista nesvakidašnje, Crna Gora od sekularne države koja do tog trenutka baštini EU vrijednosti, postaje kleronacionalna, a popovi SRC se direktno uključuju u funkcionisanje vlasti, zapošljavanja, odlučivanja o svakom bitnom pitanju. Beograd i Vučić sa svoje strane vuku konce na svoj način. Umiješana je Rusija kao moćna sila koja ne može da se pomiri sa činjenicom da je Crna Gora u sastavu NATO alijanse. Kako danas iz ugla građanina BiH gledate na zbivanja u Crnoj Gori? Vidite li da se nešto pomjera ka boljem, ili je izrečena presuda našoj državi formiranjem ovakve vlasti  trajnijeg karaktera?

Ramusović: Vi ste već dali dio odgovora u vašem pitanju. Crna Gora je dio NATO-a, a Rusija pokušava da destabilizuije zemlje NATO-a i EU. Sve ovo što ste naveli treba posmatrati u širem polju. Refleksije koje mi osjećamo na Balkanu su dio ukupnog odnosa Rusije i Kine sa jedne, i EU, Amerike i NATO-a sa druge strane. U isto vrijeme traje kriza u Juznom Kineskom moru gdje rastu napetosti između Kine i Tajvana. Tako da Kini odgovara skretanje paznje sa Tajvana i razvlačenje kapaciteta Amerike na dva velika fronta, Istočna Evropa i Jugoistocna Azija. 

S.M.  Jasno je bilo da je rezultat pobjede koalicije koja je na vlasti u Crnoj Gori proistekao dobrim dijelom zahvaljujući podrsci značajnih EU država. Da li je nakon razumijevanja da su podržavali one koji ne cijene i ne prate EU vrijednosti, konačno prevladalo vjerovanje da se u Crnoj Gori mora napraviti drastičan zaokret kako bi se lokomotiva vratila na tračnice koje su je vodile ka članstvu u EU? Ako je tako, možemo li očekivati bolje vrijeme?

Ramusović: Sve će zavisiti od poslagivanja stvari na svjetskoj sceni. Ako se hladno posmatra politika iz perspektive Evrope, onda će oni gledati na situaciju da je stabilna sve dok nova većina ne dira u crnogorsko članstvo u NATO-u koje je za njih strateški važno.
S druge strane mi znamo sve nijanse dešavanja na terenu i svjesni smo namjera prosrpskih političara i SPC-a. Oni da mogu sigurno bi i izašli iz NATO-a. Apsolutno se slažem da EU propušta mnoge važne detalje i da ih može glava zaboljeti zbog toga. Crna Gora bi se morala pod hitno “pregrupisati” i vratiti na stari kolosjek na kojem se neće plesati sa SPC-om i očekivati nastavak EU integracija. Bolje vrijeme će zavisiti od ukupnih odnosa na širem polju Istočne Evrope. 

S.M. Da li je Evropa, a posebno tadašnja Trampova Amerika zanemarila jačanje desnih snaga u zemljama koje odlučuju o strategiji razvoja Evropa, ne shvatajući da ta opasnost može da uruši i samu krhku evropsku konstrukciju?

Ramusović: Tako je. Nije to samo Trampova Amerika nego uopšte današnja politika Amerike je malo zbunjujuća. Amerika je okrenuta ka Tihom okeanu i odnosu sa Kinom, a Balkan je vrlo moguće predat u EU ruke. Ja ne vjerujem da su Evorpljani na čelu sa Njemačkom u stanju riješiti stanje na Balkanu bez Amerike. Nijesu mogli ni devedesetih. Zato je važan odlučniji angažman Amerike jer Njemačka ima svoje interese sa Rusijom i tu može doći do dogovora koji ne odgovara proevropskim političarima na Balkanu. 

S.M. Koliko danas kleronacionalni korpus i jačanje četničke ideologije na prostorima bivše Jugoslavije, posebno na prostorima Crne Gore, Srbije i BiH mogu biti objektivna opasnost za međunacionalne i međuvjerske sukobe na ovim prostorima?

Ramusović: Oni su trajna opasnost bez obzira na trenutnu napetost. Ta ideologija je uvijek ispod površine i čeka priliku da izađe u javnost. Vučić je ultradesni nacionalista kao i Dodik, Dačić, Marković itd. Srbija je zajednički problem svih zemalja Balkana. Kratkoročno mogu napraviti neke rezultate, ali ipak mislim da su dugoročno u sukobu sa svim tokovima koji nas očekuju. 

S.M. Da li je Dodik opasnost za BiH i da li EU i Amerika imaju mehanizam da zaustave njegovu osionost i retoriku 90-tih godina minulog vijeka, koji mnogi na ovim prostorima smatraju otvorenim pozivom na uzimanje oružja u ruke?

Ramusović: Dodik je opasnost za Srbe prije svega, pa onda i za ostale narode i države u regiji. On je kriminalac kojem je jedini izlaz tenzija i sukob. Njega će Srbi smjestiti u zatvor, ne trebaju mu drugi. Amerika i EU imaju sve mehanizme da riješe situaciju na Balkanu u roku od mjesec dana, ali treba odlučnosti i vizije onih koji donose odluke. Dodik je direktni Putinov igrač, i na kraju će platiti cijenu ili će se srušiti svi principi Evropske unije, pa u konačnici i sama Evropa. 

S.M.  Vjerujete li da EU može da zaustavi divljanje srbijanske politike koja negira genocid u Srebrenici tako što će zaprijetiti sankcijama svima koji veličaju fašistička obilježja i negiraju najsramnije i najstrašnije zločine koje je svijet u 20 stoljeću vidio?

Ramusović: Kao što sam rekao, naravno da može. Ali pravo pitanje je koliko je evropskih zemalja desničarsko i kome sve to odgovara. Ako Evropa nije u stanju apsorbovati balkanske zemlje u svoj sistem, onda će taj karcinom fašizma sa Balkana izgristi Evropu iznutra. 

S.M. Možemo li na kraju zaključiti da će svijest ipak proraditi, pa makar ona dolazila i iz straha lidera politika koji bi da zaplaše građane kojima je odavno svega dosta, zveckajući oružjem kad im to zatreba za ostvarivanje boljeg izbornog rezultata?

Ramusović: Ja vjerujem da će proraditi svijest prije svega u Americi pa i Berlinu. Ako ne proradi onda slijede veliki problemi na zapadu, pošto su pogazili svoje principe. Danas se nigdje ne brane tako jako principi ljudskih prava Evrope kako je to slučaj u Bosni i Hercegovini. Ogromna većina podržava unaprijed sve što Evropa traži, ali sistem omogućava manjini od 23% Srba da blokiraju sve. Tako su oni blokirali integracije BiH u NATO i EU. To je sramota Evrope a ne Bosne i Hercegovine, jer se ljudi s pravom pitaju je li može mali diktator kakav je Dodik biti jači od Brisela i Washingtona. Kako sada stvari stoje, izgleda da može. Želim vjerovati da će se to promjeniti.

S.M. Oće li Evropa konačno progledati i dati jasne poruke da antifašizam nema alternativu i da će se žestoko obračunati sa svima koji ne poštuju univerzalne EU vrijednosti i standarde?

Ramusović: I ja se pitam hoće li. Evo, to sam pokušao odgovoriti u predhodnim pitanjima. Sad za sad je Evropa slijepa, a ja se nadam da će progledati.

Najnovije

Krivokapiću, evo ti ćerke opet u Mojkovcu: Ne brini, čuva ih obezbjeđenje koje plaća...

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić još nema registrovanu političku partiju, ali aktivnosti njegovih članova uže porodice uoči izbora u Mojkovcu jasno potvrđuje da premijer stoji...

Crna Gora treća u regionu kad je u pitanju indeks bezbjednosti novinara

Crna Gora nalazi se na trećem mjestu u regionu kad je u pitanju indeks bezbjednosti novinara sa ocjenom 3.59, nakon Sjeverne Makedonije i Hrvatske,...

Canović: Vlada otpisana od svih, pa i od međunarodnih partnera

Ova Vlada nije samo pred padom na internom planu, već je, bićemo slobodni da zaključimo, otpisana i od dobrog dijela međunarodnih partnera. Da radi...

Najveći hrvatski lanac supermarketa prima kriptovalute

Maloprodajni lanac Konzum prvi je u Hrvatskoj koji je svojim kupcima omogućio onlajn plaćanje kriptovalutama. Namirnice, higijenska i sredstva za domaćinstvo i drugi proizvodi u...

Završen Samit CEI u Budvi: Potvrđena posvećenost misiji Centralno-evropske inicijative

U Budvi je završen dvodnevni Samit predsjednika vlada zemalja članica Centralno-evropske inicijative, čiji je domaćin bio premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, a čime je...

Najčitanije

Povezano

Evo eksperata, da vam bude ka nama braćo Śeverni Makedonci

Piše: Slavko Mandić Bože srećna li je Śeverna Makedonija. Kad se najmanje nadala stiže joj najsnažnija podrška. Po principu ima se-može se a ništa lično...

Mazohizam, populizam ili crnogorski ludizam?

Piše: Slavko Mandić Kakvo li je čudo velje ta politika. To ti je nešto što danas može ovako, a śutra skroz drugačije. Danas nekoga žestoko...

Objavljena knjiga novinara Slavka Mandića: U ime oca i sina – Ubistvo države s predumišljajem

Nakon knjige „Politički popovi i litijaški eksperti -tamna strana crnogorske zbilje“ publiciste i novinara Slavka Mandića, koja je objedinila kolumne od kojih je nastala,...

A sad ADIO, trajno ako Bog veliki da!

Piše: Slavko Mandić Nema labavo. Vidi se moć i snaga režima na svakom koraku. Moral joj curi niz obraze debele, a ona svjesna da odlazi,...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Hajla
25.11.2021-17:47 17:47

Hvala i bravo gospodine Erole