Nedjelja, 10 Decembra, 2023
Rubrika:

Erdogan obećao Osmani zalaganje za ulazak Kosova u NATO, Vučićevi tabloidi “podivljali”

Kao što smo uradili u slučaju priznanja, tako ćemo učiniti za proces članstva Kosova u NATO, rekao je Erdogan i izazvao burna negodovanja u Beogradu.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je u Prištini, poslije sastanka sa kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani, da njegova zemlja podržava i da će se zalagati za ulazak Kosova u NATO.

„Turska kao važna zemlja NATO-a ne vidi ništa loše u članstvu Kosova u NATO. Ne treba nam ničija dozvola da podržimo proces članstva u NATO. Preduzeli smo korake. Kao što smo uradili u slučaju priznanja, tako ćemo učiniti za proces članstva Kosova u NATO“, rekao je Erdogan.

On je na konferenciji za novinare rekao da je Turska druga zemlja, poslije SAD-a, koja je priznala nezavisnost Kosova i da je mnogo doprinijela tom procesu i da i dalje lobira da obezbjedi što veće priznanje Kosova.

„Na isti način, naši susreti i kontakti nastavljaju da donose nova priznanja od zemalja koje to nisu učinile. Vjosa Osmani mi je na sastanku koji smo imali dala imena nekoliko zemalja kako bismo obezbijedili nova priznanja Kosova i želimo da imamo nova priznanja“, rekao je Erdogan.

Osmani: Srbija opstruiše dijalog

Osmani je rekla da je Kosovo zainteresovano da nastavi dobre odnose sa Turskom i pohvalila Erdoganovu ulogu u podršci Kosovu i pomoć Turske u sticanju novih priznanja.

“Kosovo treba da uđe u NATO, gdje Turska ima važnu ulogu i zahvaljujem predsjedniku Erdoganu na njegovom radu u tom pravcu. Turska može mnogo da uradi u okviru NATO-a podržavajući Kosovo”, rekla je ona.

Osmani je rekla da su za dobre odnose dvije zemalje značajnu ulogu imali Albanci u Turskoj i turska zajednica na Kosovu i da je Turska među saveznicima koji nikada nisu napustili Kosovo.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom predsjednica Kosova je rekla da samo međusobno priznanje garantuje mir i stabilnost u regionu, ali da Srbija opstruiše proces dijaloga.

Vučićevi tabloidi “podivljali”

Ova vijest iz Turske teško je pala prorežimskim tabloidima u Beogradu. Tako režimski “Informer” prenosi ovu vijest pod naslovom “TURSKA REŠILA DA IZAZOVE RAT NA BALKANU?! Erdogan podržao zahtev tzv. Kosova da postane član NATO-a”. No, kasnije je došlo do promjene naslova, očigledno pod utjecajem režima. Novi naslov glasi: “TURSKI NOŽ U SRPSKA LEĐA! Erdogan podržao zahtev tzv. Kosova da postane član NATO”.

Prvobitni naslov “Informera” (lijevo) i naknadno promijenjeni naslov (desno) Foto: Screenshot

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
02.03.2022-17:37 17:37

Al su se srbijancine uzrujale i po obicaju laju na zvijezde kako su Turci rijesili da izazovu rat na Balkanu, Tako su isto govorili kada je osnovana vojska Kosova kako ce oni biti dovedeni do savrsenog cina i da ce oni Srbi kobajagi morati da ratuju sa Kosovom ako budu stvorili svoju vojsku.
Na kraju ispade da samo laprdaju u prazno i da ih niko ne sljivi ni dva posto. Hvala na paznji.