Poslanici Evropskog parlamenta (EP), njih 24, uputili su pismo liderima Evropske unije (EU) i šefovima država članica, u kojem se ocjenjuje da je reakcija EU na pandemiju koronavrusa bila brza i adekvtna, izražavajući zabrinutost zbog, kako navode “neosnovanih kritika na račun EU koje promoviše Kremlj”.

foto Arhiva

U otvorenom pismo navodi se, između ostalog, da EU pruža važnu pomoć zemljama Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva u borbi protiv pandemije, i da se te zemlje suočavaju sa dvostrukim izazovima: nedostatkom adekvatnih resursa i sa ozbiljnom propagandom Kremlja kojom se promoviše da je „odgovor EU na krizu slab“.

“Zabrinuti smo zbog širenja netačnih i neosnovanih kritika na račun EU, koje Kremlj aktivno promoviše. Koristeći dalekosežnu propagandu i dezinformacije, Kremlj uporno i glasno zagovara da je EU nesposobna da riješi krizu. Slanje humanitarne pomoći sumnjivog kvaliteta, i isporuku ugroženim zemjama članicama, Kremlj koristi u svrhu sopstvene propagande”, navodi se u pismu koje potpisuje 24 evropskih poslanika, a među njima i Vladimir Bilčik, kopredsjedavajući POSP-a za Crnu Goru.

Predstavnici Evropskog parlamenta smatraju i da ne postoje objektivni argumenti na tvrdnje da je odgovor EU bio neadekvatan.

“Treba imati u vida da je zdrvstveni sektor u isključivoj nadležnosti zemalja članica, i da je budžet EU vrlo ograničen (svega 1 odsto BDP-a EU), upoređujući sa budžetom SAD. Zbog toga EU može da ima ograničenu ulogu u pružanju pomoći tokom ovakve krize. No, i pored toga, EU je pružila brojna rješenja, uključujući nekoliko zajedničkih mjera javnih nabavki neophode medicinske opreme“, ocjenjuju poslanici.

Dok su brojne zemlje uvodile provremene karanitine i granične kontrole, kako bi spiječile širenje virusa Evropska komsija se, kako podsjećaju, zalagala za funkcionisanje Jedinstvenog tržišta otvaranjem “zelenih koridora“. Dogovor EU je bio efikasan i u repatrijaciji EU građana iz trećih zemalja.

“Ne smijemo izostaviti da je ECB najavila navjeći plan u istoriji, od 750 milijardi eura, kako bi finansijski pomogla članicama. Dodatnih 410 milijardi može postati dostupno članicama eurozone kroz Evropski stabilizacioni mehanizam“, navodi se, između ostalog, u pismu evropskim liderima i šefovima institucija EU.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve