Srijeda, 27 Septembra, 2023
Rubrika:

Edi Rama: Poslao sam Makronu i Šolcu predlog Nacrta statuta ZSO

Rama je na konferenciji za novinare naveo da ne razumije oklijevanje vlasti sa Kosova da deeskalira situaciju na sjeveru

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da je francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu i njemačkom kancelaru Olafu Šolcu poslao predlog Nacrta statuta Zajednice srpskih opština.

Rama je na konferenciji za novinare naveo da ne razumije oklijevanje vlasti sa Kosova da deeskalira situaciju na sjeveru.

“Situacija na sjeveru poprima razmjere političke tragedije za Republiku Kosovo. Izjave naših strateških saveznika o ovoj situaciji su sve alarmantnije i neshvatljiv je razlog oklijevanja kosovskih vlasti da deeskaliraju situaciju u kojoj je očigledno da Kosovo svakodnevno pravi velike gubitke“, naveo je Rama.

On je naglasio da će ZSO do kraja dijaloga biti „Gordijev čvor“.

„Srbija radi ono što je radila mnogo puta do sada, dok Kosovo radi nešto što nikada ranije nije radilo i za šta ga univerzalno okrivljuju svi strateški saveznici albanskog naroda. U uslovima kada odnosi saveznika sa Kosovom poprimaju sve ultimativnije tonove, ako Kosovo, a nadam se da se to neće desiti, bude sankcionisano zbog svog stava, tu sam da podijelim sa vama nepoznatu činjenicu do danas. Odavno znam da će Gordijev čvor dijaloga do kraja biti Zajednica opština sa srpskom većinom, a uvjeren sam da nijedna strana ne želi Zajednicu i da će dati sve od sebe da je gura u beskonačnost držeći krizu otvorenom“, poručio je Rama.

Istakao je da vjeruje da je stvaranje ZSO ključ da se konačno otvore vrata za međunarodnu afirmaciju Kosova.

„Njeno priznavanje od svih, njeno plasiranje u međunarodne forume i međusobno priznavanje sa Srbijom. To je nacrt koji su davno razradili vrhunski američki i evropski stručnjaci, za slučaj da dođe ovaj dan. Za mene je nezaboravan položaj Kosova, a ne Srbije. Strane nisu u stanju da se dogovore ni ko treba da napiše ovaj tekst, niti šta tekst treba da sadrži“, dodao je Rama.

Kako je naglasio, nacrt koji je poslao Makronu i Šolcu o ZSO možda nije idealno rješenje, ali da uvažava sve razloge za stvaranje ZSO.

„Riječ je o povjerljivom dokumentu koji ne pretenduje da bude idealno rješenje, ali je dokument najvišeg međunarodnog nivoa koji uvažava sve razloge za stvaranje Udruženja“, rekao je Rama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
09.06.2023-08:53 08:53

Evo cirkusan od Shqipriaa,inace brat brata Abazda,jednaki su cirkusanti.

Krsto
09.06.2023-16:54 16:54

Rado bi Rama poklonio Vucicu ta 3 sela na sjeveru Kosova u zamjenu za njegov Albanski sVet ili Veliku Albaniju koju on zeli…Zna Rama da bi i njemu njegov brat Skender Musliu ups Aleksandar Vucic rado poklonio Bar i Ulcinj pa da zajedno podijele Crnu Goru i naprave Veliku Srbiju i Veliku Albaniju..Vulinov srpski svet bre…Shqiprija e Madhe..
Lako je s tudjim parama i teritorijama trgovati…i praviti racune bez krcmara..
Ovo ljubakanje izmedju Vucica i Rame me podsjeca na onaj dogovor iz Karadjordjeva Milosevic Tudjman…