Nedjelja, 2 Aprila, 2023
Rubrika:

DW: Predsjednik koji uništava Bosnu

Švajcarski list Bazler Cajtung piše da je Milorad Dodik najvjerovatnije jedini predsjednik na svijetu, koji bi sopstvenoj državi najradije zadao smrtni udarac kao i da na tome radi već godinama

Predsjednik BiH Milorad Dodik želi da uništi zemlju kojom vlada. On se izruguje žrtvama, osniva paravojne snage pod nazivom rezervni sastav policije i sanja o velikosrpskoj državi, piše Bazler Cajtung.

Švajcarski list Bazler Cajtung piše da je Milorad Dodik najvjerovatnije jedini predsjednik na svijetu, koji bi sopstvenoj državi najradije zadao smrtni udarac kao i da na tome radi već godinama. “U Sarajevu jedva može da ga se vidi. U glavnom gradu BiH on se osjeća kao krme u Teheranu. Tvrdi i da je BiH nemoguća država, koju je Zapad kreirao kako bi spriječio da se svi Srba na Balkanu ujedine. Ističe i da će jednoga dana san Srba da se ostvari i da će on Republiku Srpsku da prekrsti u “Zapadnu Srbiju”, proglasiti nezavisnost i priključiti Srbiji.”

Ove prijetnje bi mogle da se odbace kao bajke za laku noć jednog demagoga, koji se poput kameleona prilagođava različitim vremenima, primjećuje novinar švajcarskog lista i podsjeća da je Dodik 90-tih bio nosilac nade – dašak svježeg vjetra, kako je izjavila tadašnja američka ministarka spoljnih poslova Madejn Olbrajt.

“On je tada osudio ratne zločine svojih sunarodnjaka i zatražio od Karadžića i Mladića da se predaju Haškom sudu. No navodni socijaldemokrata Dodik se pretvorio u velikosrpskog agitatora, koji potkopava ustavno uređenje BiH. On osuđene ratne zločince Karadžića i Mladića naziva borcima za slobodu i herojima i kaže kako bi ulice i trgovi trebalo da nose njihova imena. Genocid nad 8.000 muslimana u Srebrenici je za Dodika fabrikovan mit. Nedavno je u Banjaluci organizovao pseudo-naučnu konferenciju sa ciljem istorijskog revizionizma. Skupu su prisustvovali Boris Krnjić alias Alexander Dorin, poznat kao osoba koja notorno negira genocid, i različiti teoretičari zavjera iz Rusije i SAD-a. Kada je američki predsjednik Trump građanima BiH čestitao Dan državnosti, dobio je odgovor da bosanski Srbi taj dan ne slave. To je Dodik poručio čovjeku u Beloj kući, koji teško da je upoznat sa osjećajima srpskih nacionalista.”

Agenti iz Rusije i Srbije?

“Dodik istovremeno udara temelje za secesiju Republike Srpske od države BiH. Parlament RS je prošle sedmice donio odluku o osnivanju teško naoružanih paravojnih trupa, koje se eufemistički nazivaju rezervnim sastavom policije. Eksperti za sigurnost u Sarajevu takvu mobilizaciju smatraju provokacijom.”

List navodi i da je u novom zakonu o policiji u RS predviđeno da se u posebnim istragama smiju uključiti strani eksperti kao i da zbog toga politički posmatrači u Sarajevu dižu uzbunu i tvrde da agenti iz Rusije i Srbije na taj način mogu da nesmetano djeluju u zemlji. List piše i da je debata o promjeni granica između Srbije i Kosova dobro došla Dodiku i upućuje na njegovu izjavu po kojoj on, ako se Srbija pomiri sa nezavisnošću Kosova, ne vidi razlog za ostanak RS u okviru BiH.

Milorad Dodik i Johanes Han u Briselu

Autor citira i istoričara Husniju Kamberovića, koji kaže ovakva retorika ulijeva strah, jer “odvajanje RS jedva da će biti moguće bez prolivanja krvi”. Svakodnevne Dodikove provokacije truju političku klimu i šamar su za svakog Bosanca, koji se zalaže za zajednicu ravnopravnih građana, smatra Kamberivić.

Nacionalisti koji sanjaju o islamskoj državi

Bazler Cajtung se osvrće i na “nacionaliste među bosanskim muslimanima koji zahvalno uzimaju bačenu rukavicu” na dvoboj i koji u slučaju raspada BiH sanjaju o islamskoj državi. Na to također upozorava istoričar Kamberović. Pored toga, u muslimanskim nacionalističkim krugovima u Sarajevu ne postoji spremnost da se priznaju sopstveni zločini. Tako su na pravoslavni Božić 1993. u jednom selu u blizini Srebrenice ubijene desetine Srba, a do danas niko nije osuđen.

Autor teksta napominje da velika većina ljudi odbacuje mogućnost novog rata ali da su šanse da se slomi dominacija nacionalističkih partija Srba, Bošnjaka i Hrvata male. I dok neodgovorni političari ekstremnim i proračunatim izjavama podgrijavaju napetosti, građani gube strpljenje. U posljednje 4 godine zemlju je napustilo 150.000 mladih i dobro obrazovanih ljudi. Postoje i male firme koje dobro posluju, u kantonu Sarajevo vladaju lijeve, liberalne i multietničke partije, u fudbalskoj reprezentaciji BiH igraju fudbaleri svih nacionalnosti – pa ipak to ne može da zavara.

Na kraju članka novinar se vraća Dodiku. Navodi da je on na crnoj listi SAD-a, iako je posljednjih godina potrošio preko 30 miliona švajcarskih franaka na lobiranje u Vašingtonu. Spominje i EU, koja samo apelima pokušava da privoli Dodika da se urazumi. Nedavno je Dodik, kaže se u tekstu, boravio u Briselu ali je prije toga pojasnio tri stvari: da će koristiti pasoš Srbije, da je Bosna za njega samo radno mjesto i da, ako je Drina granica između Srbije i BiH, “mi ćemo je popiti”. Zvuči smiješno, ali to nije komedija.

A onom ko progovori o tome šta ne valja u Dodikovoj zemlji, glava je u torbi. U ponedjeljak je u Banjaluci ubijen jedan srpski biznismen. On se stalno žalio na pokušaje ucjene i reketiranja. Za ministra sigurnosti BiH to je “ubistvo sa potpisom vlasti”, kaže se u podužem članku objavljenom u listu Bazler Cajtung.

Režiser Oliver Frljić

“Pozorište mora da dekonstruiše nacionalizam”

Njemački list Velt donosi intervju sa Oliverom Frljićem, pozorišnim režiserom rođenim u Bosni, koji u kamernom teatru u Štutgartu sa svojim evropskim timom glumaca izvodi pozorišni komad u kojem reaguje na izazove sa kojima se suočava EU, posebno u kontekstu migracija. Frljić kaže kako “pozorište mora da dekonstruiše nacionalizam” ali i sve druge “izme” podjela. Predstava se igra na engleskom ali postoje djelovi gdje glumci iz različitih, manje ili više demokratskih zemalja govore i svoj jezik.

“Iako postoje elementi podjele, komunikacija na političkom polju koje je pozornica, veća je od samo verbalnih kodova” kaže Frljić i podvlači kako ga u svemu najviše zanima odbrana demokratije kako u pojedinačnim zemljama i nacijama tako i u EU.

“Pored toliko drugih zemalja i Njemačka je dosegla tačku, na kojoj antidemokratske partije i struje ugrožavaju sistem. I to pozorište ne može i ne smije da ne vidi”, kaže Frljić. On podvlači da ne teži ukidanju razlika već “udaljavanju od nacionalnih i većem fokusiranju na individualne identitete”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve