Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Drašković: Vjerujem u pomirenje Srba i Bošnjaka

Lider Srpskog pokreta obnove (SPO), Vuk Drašković, rekao je da bi predsjednik Republike Srpske (RS), Milorad Dodik, trebalo da shvati da je RS nastala 1995. godine u Dejtonu, poručujući da vjeruje u istorijsko pomirenje između Bošnjaka i Srba.

– Milorad Dodik bi morao prihvatiti istinu da sadašnja Republika Srpska, kao multietnički, proevropski i prodemokratski entitet nije osnovana 9. januara 1992. godine na Palama, nego je osnovana u Dejtonu 1995. godine. Neodgovorne su i opasne izjave Dodika da sadašnja Republika Srpska može da se odvoji od BiH i postane nezavisna ili da postane sastavni dio Srbije. Dodik vrlo dobro zna da to ne bi bilo moguće izvršiti mirnim putem, jer bi se taj tzv. Dodikov mirni put završio na isti način kao i 1992. godine, kazao je Drašković u intervjuu za sarajevski portal Klix.ba.

On podsjeća da je Dodik u ratu bio veliki protivnik Radovana Karadžića, “a bio je i pristalica brzog učlanjenja BiH u NATO”.

– Došlo je do očitog preokreta, prema mom mišljenju u pogrešnom smjeru, ali možda se dogodi i neki novi preokret u pravom smjeru, kazao je Drašković.

On smatra da ipak, s takvom retorikom, niko, pa ni Milorad Dodik ne može imati političku budućnost.

– Niko ne može imati političku budućnost na prizivanju nesreće i produbljivanju mržnje. Umorni smo svi od mržnje, ubiće nas mržnja. Moje je lično opredjeljenje istorijsko pomirenje i strateško partnerstvo Srba i Bošnjaka u BiH, a to se poklapa i sa programom Aleksandra Vučića o pomirenju i boljoj saradnji, naglašava Drašković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve