Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

DRAŠKOVIĆ: Dačić po nalogu iz Moskve provocira CG

Predsjednik Srpskog pokreta obnove (SPO), Vuk Drašković, rekao je da šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, iz Moskve dobija naloge kako bi provocirao Crnu Goru i unazadio odnose Beograda i Podgorice.

Komentarišući posljednje izjave Dačića na račun Crne Gore, te da bi Srbija u budućnosti mogla da glasa protiv interesa Podgorice, Drašković je rekao da je izvjesno “da naloge za neshvatljive izjave, provociranja Crne Gore i pokušaja da se unazade odnosi dvije zemlje, šef srpske diplomatije ne dobija od predsjednika svoje vlade (Aleksandra Vučića)”.

– Jer je njegov odnos prema Crnoj Gori dijametralno suprotan onome što govori Ivica Dačić. Mislim da on naloge dobija direktno iz Moskve, i pri tom ne mislim da ih dobija od zvanične Moskve, već od snaga koje nijesu za potcjenjivanje, a to je koalicija nostalgičara za imperijalnim Sovjetskim savezom, kazao je Drašković za Radio Crne Gore.

Lider SPO je rekao i da naloge od Vlade Srbije ne dobijaju ni neki koalicioni partneri Vučićeve stranke, “koji izjavljuju sulude stvari o ugroženosti Srba u Crnoj Gori”.

– Ako vi izgovarate da Crnogorci ugrožavaju Srbe, vi izgovarate jednu besmislicu. I to nije ono što je najstrašnije, a Dačić je otišao korak dalje, pa je rekao nešto što nijesam mogao da vjerujem, da on hipotetički razmišlja da se na teritoriji Crne Gore stvori nezavisna država Srba, znači da se Donbas preseli ovamo. Nadam se da će proći talas tog nerazuma, rekao je Drašković.

Ocjenjujući da smo svjedoci dramatičnog pogoršanja odnosa u regionu, Drašković je rekao da se “mentalno vraćamo u tragične devedesete”.

U nemogućnosti da, kako je rekao, otvaramo evropska poglavlja pet, 17, 31 ili 34, ovdje se “otvaraju poglavlja 1990, 1991”. Tako je, podsjeća Drašković, predsjednik Srbije (Tomislav Nikolić) nedavno najavio “otvaranje ratnog poglavlja 1992”.

Smatra da propagatori rata i mržnje sada jašu pomamno i propagiraju ono što se čak (Vojislav) Šešelj ustručava da kaže.

– A to je da bi trebalo razbiti BiH, Republiku Srpsku, Srbiju i Kosovo pripojiti Srbiji. Od ovakve propagande najviše štete ima Srbija, kazao je Drašković.

Istakao je i da dejtonska Bosna i Hercegovina nikad nije zaživjela, te da priča o tome da se ona može mirno raspasti vodi “u isti onaj mirni put koji nam se desio 1992. godine”.

Izvor: RTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve