Subota, 30 Septembra, 2023
Rubrika:

Dragojević: Ne bismo imali murale Mladiću da smo djecu učili o njegovim zločinima

''Ne bi mi pričali o muralu Ratka Mladića, da smo od 2000. godine kad je otišao Slobodan Milošević, uložili ozbiljan novac u demilitarizaciju, u civilizovanje ljudi, u obrazovanje i kulturu. Mi ne bismo pričali o budalastom muralu ratnog zločinca da smo imali takvo obrazovanje i da smo djecu učili kakve zločine nedopustive je učinio Ratko Mladić. Da smo učili o nekim važnim stvarima, nepobitnim stvarima naše istorije. Ne da mi se pričati o bedastoćama, postoje suštinski važnije stvari'', rekao je Dragojević.

Poznati reditelj i scenarista Srđan Dragojević rekao je za N1 da je situacija u Srbiji dosta dramatična, i da bi volio „da postoji mnogo više dijaloga: „Mi ne bismo pričali o budalastom muralu ratnog zločinca da smo imali takvo obrazovanje i da smo djecu učili kakve zločine nedopustive je učinio Ratko Mladić, piše Danas.

„Volio bih da postoji jedna normalna politička kultura dijaloga, da postoji jedna normalna smjena vlasti bez ikakvih trzavica, bez nekakvih protesta“. Za Vučićev odnos prema ratnim zločinima, Ratku Mladiću i Srebrenici, rekao je da su „sve to samo jeftini spinovi“.

Na pitanje kako vidi trenutnu političku situaciju u Srbiji, odgovara:

„Ja imam jedan životni stav, kada sam u susjedstvu ne volim uopšte da kritikujem stanje u svojoj zemlji. Kada sam sa nekim sarađivao obično izbjegavam tu osobu da kritikujem. Cijeli život poštujem ta pravila koja su ja mislim pravila lijepog vaspitanja. Situacija u našoj zemlji je dosta dramatična. Volio bih da je mirna, volio bih da postoji mnogo više dijaloga. Volio bih da postoji jedna normalna politička kultura dijaloga, da postoji jedna normalna smjena vlasti bez ikakvih trzavica, bez nekakvih protesta”.

Smatra da Srbiji predstoji veoma izazovno razdoblje: “Izbori na svim nivoima su u aprilu. Ja nisam neko ko se uopšte bavi politikom. Dnevna politika me ne zanima ni najmanje. Ja sam čovjek kojeg zanima kulturna politika, obrazovna politika i ekologija.”

Kratko se osvrnuo i na svoju nedavnu izjavu o tome da će Vučić za deset godina postati nebitan.

„Ja sam to stavio u kontekst poimanja moje profesije. Meni Vučić nije briga. Meni je briga hoće li moj film biti dovoljno dobar da preživi 10, 20 godina. Moram reći da je za mene svaki političar prije svega javni službenik”, kazao je.

Komentarisao je i Vučićev odnos prema ratnim zločinima, Ratku Mladiću i Srebrenici, rekavši da su sve to za njega samo jeftini spinovi.

“Ne bi mi pričali o muralu Ratka Mladića, da smo od 2000. godine kad je otišao Slobodan Milošević, uložili ozbiljan novac u demilitarizaciju, u civilizovanje ljudi, u obrazovanje i kulturu. Mi ne bismo pričali o budalastom muralu ratnog zločinca da smo imali takvo obrazovanje i da smo djecu učili kakve zločine nedopustive je učinio Ratko Mladić. Da smo učili o nekim važnim stvarima, nepobitnim stvarima naše istorije. Ne da mi se pričati o bedastoćama, postoje suštinski važnije stvari”, rekao je Dragojević.

Ekološki protesti

Dragojević ističe da učestvuje aktivno u ekološkim protestima kao građanin.

“Iz moje porodice na protestima uvijek je petoro do šestoro ljudi. To je važna stvar ne samo zbog Rio Tinta, već je važna stvar zbog toga što ne postoji ni minimum transparentnosti vezano za djelovanje Rio Tinta. Tu nije samo Rio Tinto. Ja odbijam da ne spomenem i kineski rudnik koji je nedavno otvoren. Strašno je fleksibilan odnos vlasti prema kršenju ekoloških propisa od strane kineskih kompanija”, pojašnjava.

“Kad dođe do toga da je zagađenje ogromno i da je Beograd više puta bio na listi najzagađenijih gradova svijeta, onda ljudi to počnu da shvataju. Ja mislim da je politika vezana za ekologiju vrlo važna i ja jako podržavam sve ove nove ekološke pokrete jer mislim da će njihovo djelovanje biti važno na političkoj sceni Srbije u narednih nekoliko godina“, dodaje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve