Četvrtak, 19 Maja, 2022
Rubrika:

DRAGAN BANJAC: Ponižavanje Crne Gore u Srbiji – Prema svecu i tropar

Način na koji je premijer Crne Gore dočekan u Beogradu potvrđuje 'nadmeni stav Beograda'

Izvor: Al Jazeera

Poslije višemjesečnih „mantijaško-litijaških gibanja“, na izmaku prošle godine, u Crnoj Gori su se desile promjene. Spram tri decenije neprikosnovene vladavine Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, uz obilatu pomoć Beograda pobijedila je Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njen crnogorski lider, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) u javnosti znan i kao Risto Sotona. Spletom okolnosti njegov pulen Zdravko Krivokapić na čelu liste “Za budućnost Crne Gore”, sa druge dvije „građanske“ koalicije, Demokratama predvođenih Aleksom Bečićem i Dritanom Abazovićem iz Građanskog pokreta URA (Ujedinjena reformska akcija) na avgustovskim izborima osvojili su tijesnu većinu u crnogorskom parlamentu.

Inženjer apostol

Krivokapić (Nikšić, 1958) je diplomirao (1981) na Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, odsjek za proizvodno inženjerstvo, kao najbolji student generacije. Postdiplomske studije upisao je dvije godine kasnije (oblast proizvodnog inženjerstva) na beogradskom Mašinskom fakultetu, magistarski rad (“Planiranje i upravljanje zalihama rezervnih djelova”) odbranio je 1989. godine u Podgorici, a 1993. godine na Mašinskom fakultetu u Podgorici je doktorirao. Tema: „Doprinos automatskom projektovanju tehnološkog procesa sječenja pomoću stručnog sistema”.

Većina ministara u njegovom kabinetu su obrazovane mlađe osobe, jedva poznate široj javnosti od kojih je makar polovina bliska Crkvi. I sam mandatar je zaposjeo čelo liste na prijedlog crnogorske ispostave SPC. Od samog starta za Krivokapića se govorilo „našla se vila u čem nije bila“. Nije se snalazio. Tako će prvog dana na posao u Vladu Crne Gore, umjesto crnom limuzinom, otići taksijem. Neki članovi njegovog kabineta odmah su počeli da srbuju, a pola godine kasnije prosrpska crnogorska vlada je uzdrmana na prvom većem testu – usvajanjem Rezolucije o Srebrenici u crnogorskom parlamentu kojom je potvrđen genocid u ovoj ističnobosanskoj varoši. Ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić je maknut, a Rezolucija o Srebrenici je prošla dvotrećinski, uz pomoć poslanika Đukanovićevog DPS.

Moguće je da Krivokapić do kraja vladavine napravi još koji gaf, ali većem dijelu i srpske i crnogorske javnosti ostaće upamćeno njegovo klanjanje i cjelivanje uz Amfilohijev kovčeg.

Preambiciozni plan

Iznjedren na krilima borbe protiv Mila Đukanovića i njegovog DPS, Krivokapić je sa svojim saradnicima donio preambiciozan program koji je lijepo sročen, ali teško ostvarljiv. Obračun sa korupcijom na visokom nivou, hapšenje organizovanih kriminalnih grupa, finansijske istrage o porijeklu imovine, suzbijanje sive ekonomije… Pažljiviji čitač stiče utisak da je sve usmjereno na Đukanovića.

U planu je i donošenje zakona o porijeklu imovine, o lustraciji, Vladi, Skupštini, planiranju prostora, revizija biračkih spiskova i (veoma važno za Srbiju i SPC koji proguraše Krivokapića) – izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, aktu na kome se, kažu okliznuo i Milo Đukanović.

Crnogorski premijer se očito, zaletio. Obračunati se sa kriminalnim grupama u Crnoj Gori recimo (isto, još žešće, važi i za Srbiju) čista je iluzija. Da je tako potvrda je uslijedila već prilikom cetinjskog ustoličenja mitropolita Joanikija, gdje su, što crnogorski što srpski krimosi odradili najveći dio posla u stišavanju protivnika da Joanikije sjedne na stolicu sv. Petra cetinjskog.

Srpsko-crnogorski odnosi dugo već nisu bajni. Srbija, očito, nije zadovoljna sa dinamikom vraćanja drugog oka u glavi pod okrilje „velikog brata“. Vođstvo je u nesaglasju. Đukanović je još predsjednik a premijer, vjerovatno pod pritiskom „zapada“ ne radi baš mnogo na srbizaciji Crne Gore. U tom poslu mnogo dalje je odmakla srpsko-ruska i crkvena „investicija“ Milorad Laktašenko.

Izlizane farmerke

Ako je neko i pomislio da će crnogorski premijer Srbiju da posjeti odmah po ustoličenju grdno se prevario. Ima prečih. Merkelova, Putin, Sergej Lavrov, ambasador ruski Aleksandar Bocan Hačenko koji svakog dana može da svrati na divan, Ursula von de Layen i ostala evrounijska boranija.

Ko čeka – dočeka. Predsjednik Vlade Crne Gore stigao je prije četiri dana u svoju prvu zvaničnu posjetu Srbiji. Na beogradskom aerodromu koji se s malo prava zove “Nikola Tesla” (prije bi to priličilo vazdušnoj/zračnoj luci u Zagrebu), nisu ga dočekali ni Ana Brnabić, što mu sljeduje „formacijski“, ni valjda posljednji srpski vožd nego ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović. Čovjek je i potpredsjednik Vlade, ali očito je propustio neke časove i na aerodrom pred „visokog“ gosta i postrojeni počasni stroj nije došao u odijelu i sa mašnom (kravata) nego u – izlizanim farmerkama.

I dok su u Srbiji o tome ćutali u Crnoj Gori su naširoko raspredali o ponižavajućem dočeku. Opozicija ga je kasapila. “Kad te dočekaju onako kako si i zaslužio. U farmericama i na nivou. Ovim činom su pokazali kako doživljavaju Crnu Goru i njenog premijera”, napisao je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Bošković. A portparolka Socijaldemokratske partije (SDP) Amina Cikotić nazvala je ovo “poniženjem na početku posjete”.

“Dočekuje ga ministar poljoprivrede! Dobra diplomatska praksa je da premijera dočekuje njegov kolega ili potpredsjednik Vlade ili ministar inostranih poslova. Stil odijevanja domaćina, ministra poljoprivrede u Vladi Srbije, govori sve. Nažalost poniženje”, smatra Cikotić, bilježe Vijesti.

Poniženje za Crnu Goru

Profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bostonu, nekadašnji crnogorski diplomata (ambasador u Austriji) Vesko Garčević ocijenio je da način na koji je premijer Crne Gore dočekan u Beogradu potvrđuje „nadmeni stav Beograda“. Vesko je pogodio u centar. Beograd, valjda umoran od snishodljivosti prema većima i jačima, naročito voli da iskazuje nadmenost prema manjem i slabijem.

Način na koji je dočekan premijer u Beogradu govori mnogo, ali izdvojio bih dvije stvari: potvrđuje nadmeni, hegemonistički stav Srbije u regionu i potvrđuje da Crna Gora sa Srbijom treba da razgovara samo kao ravnopravan partner čiju nezavisnu politiku Beograd mora da prihvati, naveo je Garčević na Tviteru.

Premijer države članice NATO i prve sljedeće članice EU dočekan u farmerkama! Da se ne prisjećamo izjave zvaničnika susjedne države da ‘mlakonja ne može da drži vlast’. Dostojanstvo pojedinca je njegova stvar. Dostojanstvo premijera je stvar, u ovom slučaju problem, države”, naveo je na Tviteru poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Boris Mugoša. “Ne znam koji je protokol u pitanju, ali je ovo klasično poniženje, ne za njega lično, nego za državu koju predstavlja”, napisao je Mugoša.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Crne Gore Draginja Vuksanović Stanković kazala je da doček premijera Zdravka Krivokapića u Beogradu predstavlja “zastiđe i poniženje za Crnu Goru”.

“Čemu se smiješ Krivokapiću?! Ništa nije smiješno, ovo je zastiđe i poniženje za državu. Ima li iko da pozove Krivokapića da otkaže sve posjete i vrati se nazad da ne bruka više i sebe i Crnu Goru?! Kakav skandal”, objavila je Vuksanović Stanković na Tviteru.

Liberalna partija Crne Gore (LPCG) saopštila je da je zvanična Srbija poslala jasnu poruku kako doživljava crnogorsku Vladu. “Ponižavajući odnos prema vrhu države Crne Gore samo je nastavak takvog odnosa na koji ova vlast pristaje ponižavajući ne samo sebe već i državu i sve građane. Dok je glumca Džonija Depa dočekao predsjednik Srbije Vučić lično, premijera Krivokapića dočekuje ministar poljoprivrede Srbije i to u kafanskom stilu u farmericama i jakni što je skandalozno za diplomatski protokol najvišeg nivoa”, navodi se u saopštenju koji je prenijela je RTCG.

Glas iz Glazgova

Povodom ove posjete dan prije susret s njim srpski predsjednik Aleksandar Vučić je iz Glazgova, sa svjetskog samita o globalnom zagrijavanju, poručio da Beograd želi „pristojan odnos sa Podgoricom i da poštuje Crnu Goru ali da nema velika očekivanja“.

“Nemamo mi bogzna kakvih tenzija sa Crnom Gorom i nismo ih mi izazivali… Mi želimo pristojan odnos, poštujemo Crnu Goru, ali da li imamo velika očekivanja? Nemamo. Svaki razgovor je blagorodan i bolje da ga ima nego da ga nema”, rekao je Vučić za (za koju bi drugu!?) televiziju Pink.

Ako je ovo diplomatija i državništvo slobodno pišite da sam Edson Arantes dos Nascimento – Pele!

Ali pošto se radi o čovjeku koji je već nepunu deceniju u stalnoj predizobroj kampanji, AV je komentarisao i kritike koje je na račun Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika iznio visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit u svom izvještaju.

“Kada su rastakali bivšu Jugoslaviju rekli su da svi, pa i pokrajine, mogu da se odvoje ali ako Srbi žele da se odvoje, onda je to nemoguće. Napravljen je izuzetak u poštovanju međunarodnog prava i zato je meni smiješno kada pričaju o nekim visokim vrijednostima i pravu na samoopredjeljenje. A kada dođemo do prava Srba i njihovog prava na samoopredjeljenje onda čujete: ‘Vi Srbi u ćošak. Ćutite, krivi ste za sve i nemate pravo na mišljenje’”, rekao je Vučić.

Kada govori o srpskom odvajanju Vučić možda i nije mislio na crnogorske, ali svakako jeste na hrvatske i pogotovo bosanske Srbe i govori stupidarije. Koliko znam, ni jedni ni drugi do posljednjeg pokušaja u proteklom ratu nisu imali administrativno i politički omeđenu teritoriju.

Vučić se stalno obraća biračima, ističe da se to dešava „svaki put kada Srbija jača i kada izbije na čelo po ekonomskim kriterijumima, a ne samo po pitanju broja stanovnika i veličini teritorije“.

O čemu govori ovaj čovjek to samo on zna! Potom, revidira, smiruje puk: “Moramo da razumijemo situaciju u svijetu a ne da kukamo i plačemo. Ne možemo da mijenjamo granice danas, ali možemo da se borimo za napredak ekonomije i to je riješenje za nas”, rekao je misleći da će jednog dana ipak biti kadar da mijenja granice. Ko drugi nego On.

„Izuzetan“ doček

Drugog dana bazanja po Beogradu, nakon susreta sa Anom Brnabić koja ni sama ne zna za šta je u Srbiji zadužena, Krivokapić je blago izjavio da je dočekan na “najvećem mogućem nivou i sa izuzetnim gostoprimstvom”. Kako i ne bi kad mu ove riječi servirala srpska premijerka!

“Gospodin Branislav Nedimović je bio izuzetno srdačan i prijatan i u tom dijelu ‘tehničkog prijema’. Nijesam se obazirao ko kako izgleda. Znam da možda to u diplomatskom smislu može da predstavlja određenu poruku. Ali upravo njegove riječi i srdačna dobrodošlica više govore od toga da li je on bio u farmerkama ili nije”, rekao je „visoki gost “novinarima. Krivokapić je očito slagao da nije primijetio „kako ko izgleda“, naročito Nedimović.

Paralelno sa primjedbama iz Crne Gore među novinarima u Beogradu se govorkalo da je Krivokapića trebalo da sačeka ministar vanjskih poslova Nikola Selaković. Problem sa avionom? A što je spriječilo Brnabićevu! Sve je mogao da izgladi sam Nedimović da se izvinio i rekao da je bio iznuđeno riješenje. Ali se nije ispričao. Ipak, da nije sve (o)smišljeno da bude kako je bilo? Na kraju „domaćica“ Ana je mogla da razriješi „kauboja“ u farmerkama i zamijeni ga drugim „poljodjelatnikom“. Govorkalo se da je Angela Merkel svojevremeno ministra vojnog ekspresno nagovorila da podnese ostavku jer je u svom radu prepisao stranicu tuđeg teksta. Ovi Vučićevi prepišu kompletne knjige i budu unaprijeđeni.

 

Najnovije

NIN: Filip Korać finansirao SNS

Nikada osuđen, čak ni optužen, ali označen u spisima BIA i MUP-a kao jedan od vodećih kriminalaca, Filip Korać, zapravo je finansirao Srpsku naprednu...

VELIKOSRBI NA APARATIMA ZBOG OVE KARTE: Slobodni Karadag i okupirani Sirbistan

Portal Aktuelno nedavno je objavio kartu iz jednog američkog istorijskog atlasa svijeta, koja predstavlja region jugoistočne Evrope iz 1550. godine, uz konstataciju da se...

Tužna priča

Piše: Milutin Cerović Izvesna bahata verska organizacija koja nije registrovana u Crnoj Gori, verovali ili ne imala je svoju političku vladu u sred te iste...

Crnogorski emancipatori i žrtvenici u borbi protiv likvidacije i nasilne aneksije Crne Gore

Za aktuelno.me Piše: Novak Adžić Nakon tragične, katastrofalne, CRNOGORSKE 1918. godine,  kolašinski prostor, našao se na raskršću i raspeću jedne nove epohe, koja je bila prekretnica...

Sjutra sunčano

Sunčano. Na sjeveru, po kotlinama, moguća ponegdje kratkotrajno jutarnja magla. Vjetar sjeverni i sjeveroistočni, mjestimično umjeren do jak, tokom dana će oslabiti. Jutarnja temperatura...

Najčitanije

Povezano

Đukanović – Konjfuca: Ne treba nam balkanska izolacija od glavnih tokova evropskog razvoja

I u Crnoj Gori i na Kosovu smo na stanovištu da nam ne treba dalja balkanska izolacija od glavnih tokova evropskog razvoja, kazao je...

Abazović: Borba protiv kriminala i korupcije ostaje prioritet Vlade CG

Premijer Dritan Abazović poručio je nakon sastanka sa izvršnom direktoricom Europola Katrin de Bol da prioritet nove Vlade Crne Gore ostaje borba protiv organizovanog...

Priština: Đukanović zasadio drvo prijateljstva u bašti Vladinog kompleksa

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u prisustvu predsjednice Kosova Vjose Osmani Sidriu zasadili su drvo prijateljstva u bašti Vladinog kompleksa i poklonili se pred spomenikom posvećenom Nestalim osobama. Podsjećamo,...

Premijer Sjeverne Makedonije očekuje Abazovića na predstojećem Samitu Otvorenog Balkana

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas da je vjerovatno da će na predstojeći Samit Inicijative Otvreni Balkan u Ohridu doći i premijer Crne...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve