Subota, 25 Septembra, 2021
Rubrika:

Doris Pak: Srbima nije u interesu negiranje genocida

Niko nije na odgovarajući način reagovao posljednjih godina na Dodikove prijetnje. Pretpostavljam da će mnogi sada reagovati na Dodikove postupke. Ne možemo da prihvatimo da neko, kao što je on, dovodi u pitanje šta se desilo u Srebrenici, iako zna činjenice, rekla je Pak

Milorad Dodik nije iznad zakona, nije niko i nadam se da će sud poštovati taj princip, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Doris Pak (Pack), bivša izjvestiteljka Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu (BiH), povodom njegove žestoke reakcije na odluku odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko) o sprečavanju negiranja genocida.

“Srbima nije u interesu da negiraju genocid, mada Dodik vjeruje da je to u njihovom interesu. Takva situacija dugo traje i sada je Incko uradio ono što je vjerovatno već ranije trebalo”, smatra Pak.

RSE: Kako komentarišete Inckovu odluku da koristeći Bonska ovlašćenja nametne dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, što je jedno od najspornijih pitanja u zemlji već godinama?

Pak: Mislim da je najveći problem sam genocid u Srebrenici, a ne to što je Incko, makar na kraju svog mandata, donio odluku na koju su mnogi ljudi dugo čekali. Smatram da je povukao ispravan potez.

RSE: Kakve će biti političke posljedice jer je Milorad Dodik, lider bosanskih Srba, zaprijetio da će to dovesti do raspada BiH, a u međuvremenu je inicirao potpisivanje peticije protiv ovog poteza visokog predstavnika.

Pak: Čujte, Dodik odavno prijeti i problem je što do sada nije dobijao snažan odgovor čelnika Evropske unije i domaćih političkih lidera. Stoga je krajnje vrijeme da BiH prebrodi taj problem. Dejtonskim sporazumom je okončan rat, ali je stvorio situaciju u kojoj je teško upravljati državom.

Niko nije na odgovarajući način reagovao posljednjih godina na Dodikove prijetnje. Njegove najnovije prijetnje nisu ništa novo u odnosu što je ranije činio. Pretpostavljam da će mnogi sada reagovati na Dodikove postupke. Ne možemo da prihvatimo da neko, kao što je on, dovodi u pitanje šta se desilo u Srebrenici, iako zna činjenice.

Dodik je jedan od tri člana Predsjedništva i treba da iskaže poštovanje prema svim ljudima koje su ubili pripadnici srpskog naroda. Dakle, Incko je povukao ispravan potez, ali, nažalost, drugi su previše opsjednuti procjenjivanjem dometa Dodikovih prijetnji.

RSE: Ukoliko se Inckov amandman u potpunosti primijeni, to znači da bi sudovi u BiH mogli da odrede kaznu zatvora za srpske političare. U međuvremenu, donijeta je odluka o privremenom povlačenju srpskih predstavnika iz institucija BiH. Da li će do dovesti do novih političkih blokada?

Pak: Nisam sigurna da institucije u BiH generalno dobro funkcionišu. Inckova odluka je u skladu sa Dejtonskim ustavom i Dodik mora to da poštuje, kao i svi ostali. Stoga ne mislim da treba posvećivati previše pažnje njegovim prijetnjama. On je jedan od lidera u BiH i treba da poštuje Dejtonski ustav, a Incko je uradio ono što je morao.

RSE: Ako Dodik nastavi da negira da se u Srebrenici desio genocid, da li bi Sud BiH trebalo da ga osudi na zatvorsku kaznu?

Pak: Ako sud funkcioniše na pravi način, treba da radi svoj posao – ništa više i ništa manje. Svi treba da poštuju Ustav, uključujući i sprečavanje negiranja genocida u Srebrenici.

Dodik nije iznad zakona

RSE: Bivši visoki predstavnici, naročito Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown), smijenili su sa funkcije nekoliko srpskih političara. Po nekim mišljenjima, to je omogućilo prostor Dodiku da se predstavi kao branitelj srpskih interesa.

Pak: Srbima nije u interesu da negiraju genocid, mada Dodik vjeruje da je to u njihovom interesu. Takva situacija dugo traje i sada je Incko uradio ono što je vjerovatno već ranije trebalo. Dodik nije iznad zakona, niko nije i nadam se da će sud poštovati taj princip.

To što je nekada činio Ešdaun, sada je Incko ispravno uradio u vezi drugom pitanja, i ne bi trebalo da strahujemo zbog onoga što Dodik trenutno čini. On je građanin i jedan od lidera u BiH i treba da poštuje zakon i Dejtonski ustav.

Rusiji nije u interesu funkcionisanje BiH

RSE: Dodik računa na podršku Rusije i Kine koje su zatražile prošle sedmice na sjednici Savjeta bezbjednosti zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika (OHR), ali su ostale članice ovog tijela odbile taj predlog. Da li će Rusija i Kina nastaviti da podržavaju Dodika u osporavanju Inckove odluke?

Pak: Rusija takođe mnogo toga osporava što nije u interesu funkcionisanja Bosne i Hercegovine. Ne znam da li će Kina u potpunosti slijediti taj put, ali ona nema interes za razvoj demokratije bilo gde u Evropi, već samo ekonomski i kako da dovede druge u zavisnu poziciju od nje. Sramota je da Rusija i Kina ne podržavaju stav ostalih članica Savjeta bezbjednosti jer je u Srebrenici izvršen genocid i to ne može niko da ospori.

RSE: Ne samo lideri bosanskih Srba već i vlasti u Srbiji osporavaju da se u Srebrenici desio genocid, mada priznaju da je bilo zločina. Zbog toga nevladine organizacije traže da se usvoji istovjetan zakon i u Srbiji.

Pak: Mislim da je to ispravan stav. I u Srbiji se negira genocid, ali pripadnici naroda iz koga potiču odgovorni treba takođe da ga priznaju. Njemačka je priznala i prihvatila što je u naše ime učinjeno. To ne znači da su svi Njemci izvršili genocid, niti da su svi Srbi to uradili. Ali, činjenica je da je on izvršen u ime Srba zbog čega njihovi lideri treba da se izvine i nose taj teret, kao što mi Njemci nosimo taj teret jer je genocid počinjen u naše ime. To bi bio pošten gest ako srpski lideri to priznaju i ništa više. To ne znači da su oni lično odgovorni, ali ista pravila igre moraju svuda da se poštuju.

RSE: Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić navode kao argument i da nisu procesuirani zločini nad Srbima, uključujući i u Žepi u neposrednoj blizini Srebrenice, da je Naser Orić [ratni komandant Armije BiH u Srebrenici] oslobođen, te da je Haški tribunal bio pristrasan.

Pak: Uvijek se mogu porediti stvari koje inače nisu za poređenje. Govorimo o Srebrenici i jasno je šta se tamo desilo, a to je genocid. Tačka. Dakle, ako se stalno bude nešto upoređivalo, tome nema kraja.

RSE: Vi imate veliko iskustvo kada je riječ o balkanskoj politici. Šta se može očekivati: dalje političke podjele ili će Inckova odluka pomoći da se spriječi negiranje genocida i drugih ratnih zločina u BiH?

Pak: Mogu samo da izrazim nadu da će pomoći u sprečavanju negiranja genocida i da će se pozitivno odraziti na situaciju.

IzvorRSE

Najnovije

Da li je cilj vlasti da se više ne vijori crnogorska zastava na međunarodnim...

piše Slavko Mandić Ništa nije slučajno, pa ni mogućnost da Svjetska antidoping agencija (WADA) isključi crnogorske sportiste iz svih takmičenje. Razlog je što Ministarstvo na...

Putin potpisao ukaz kojim Rusija produžava sankcije Crnoj Gori

Predsjednik Rusije Vladimir Putin produžio je embargo Rusije na isporuke određenih prehrambenih proizvoda iz zemalja koje su uvele ili podržale antiruske sankcije do 2022....

Jokić: Epidemiološka situacija u Podgorici složenija nego ranije

Epidemiološka situacija u Glavnom gradu je složenija nego što je bila prethodnih mjeseci, rekao je agenciji Mediabiro direktor Domova zdravlja Podgorica Danilo Jokić. “Trend u Glavnom...

Savjet mladih DPS: Uvijek ćemo biti podrška crnogorskim sportistima

Bilo je za očekivati, od momenta kad je na čelo najvažnijeg resora, onog koji čini temelj stasavanja novih generacija, onog okrenutom, bar bi tako...

Njemačka i politika: Kraj ere Angele Merkel – jednostavan vodič za izbore

Njemci sjutra glasaju na parlamentarnim izborima koji obilježavaju kraj šesnaestogodišnjeg mandata Angele Merkel. Prvi put za 15 godina, ankete daju prednost lijevom centru nad konzervativcima...

Najčitanije

Povezano

Izglasana smjena glavne tužiteljke BiH Gordane Tadić

Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) razriješila je dužnosti glavnu tužiteljku Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) Gordanu Tadić, saopšteno je iz...

Vulin: Crnogorske političare strah od srpskog sveta, a ne od velike Albanije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je da je ideja “srpskog sveta” postojala vijekovima, te da je strah nekih političara u Crnoj Gori...

Da li je ovo najbolesnije saopštenje Aleksandra Vulina do sad?

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je, na molbu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, povučen nacrt zakona o unutrašnjim poslovima. Premda je...

Borel: EU poziva na deeskalaciju, svi dosadašnji sporazumi Beograda i Prištine ostaju validni i obavezujući

Evropska unija je pozvala na trenutnu deeskalaciju na sjeveru Kosova. Sve provokacije i unilateralne akcije moraju da budu izbjegnute, jer bi one bile direktno...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve