Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Dodikov kum na crnoj listi SAD

U obrazloženju odluke američka administracija navodi da je Stanković kao vršilac dužnosti direktora, a kasnije i direktora Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske vodio agenciju odgovornu za Zakon o nepokretnoj imovini te da je navodno direktno doveo u pitanje ustavni poredak BiH, koji podriva Dejtonski mirovni sporazum

Američki Stejt Department danas je donio odluku kojom je na crnu listu stavio Dragana Stankovića, direktora Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske (RUGIPP) zbog navodnog “ometanja ili prijetnje implementaciji Dejtona”. Mediji navode da je Stanković u kumovskim odnosima sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

U obrazloženju odluke američka administracija navodi da je Stanković kao vršilac dužnosti direktora, a kasnije i direktora Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske vodio agenciju odgovornu za Zakon o nepokretnoj imovini te da je navodno direktno doveo u pitanje ustavni poredak BiH, koji podriva Dejtonski mirovni sporazum.

Ističu da se Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine, koji uključuje današnji Ustav BiH i koji nastavlja biti osnova za strukturu vlasti u BiH, država sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Republike Srpske.

U Vašingtonu smatraju da je Zakonom o imovini RS izvršena “uzurpacija državne vlasti BiH nad državnom imovinom koja se nalazi u RS kršeći odluke Ustavnog suda BiH, Ustav BiH i zabranu raspolaganja državnom imovinom iz 2005. godine koju je nametnula Kancelarija visokog predstavnika“.

“U svojim javnim izjavama o zakonima o imovini, koje su podudarne sa izjavama predsjednika RS pod sankcijama SAD-a Milorada Dodika i drugih lidera RS, Stanković je tvrdio da država nema ovlasti nad nepokretnom imovinom koja se nalazi u RS. Ustavni sud BiH je 22. septembra 2022. godine zaključio da je imovinski zakon, kao i njegovi prethodnici, u suprotnosti sa Ustavom BiH, koji je u cjelosti priložen kao Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma”, smatraju u Stejd departmentu.

Zbog toga tvrde da je Stanković danas imenovan kao odgovoran ili saučesnik u “opstrukcijama sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Na listi i narko diler i bivši šef tajne službe

Američki State Department danas je donio odluku kojom je na crnu listu stavio Osmana Mehmedagića, bivšeg direktora Obvještajno-bezbjednosne agencije Bosne i Hercegovine (OBA BiH), kao i Edina Gačanina.

Za Gačanina su naveli da je jedan od najvećih svjetskih trgovaca drogom.

“Rođen je u Sarajevu i vođa je Kartela Tito i Dino koji uključuje članove njegove porodice i prijatelje iz BiH. Pored trgovine drogom u velikom broju zemalja, Gačaninov kartel bavi se i pranjem novca i usko je povezan sa grupom organiziranog kriminala Kinahan, transnacionalnom kriminalnom organizacijom koja je već stavljena na listu OFAC prema Izvršnoj uredbi 13581, koja je dopunjena Izvršnom uredbom 13863, zbog uloge koju ima kao važna transnacionalna kriminalna organizacija”, istakli su.

Danas OFAC stavlja Gačanina na crnu listu prema Izvršnoj uredbi 14059 zbog učešća ili pokušaja učešća u aktivnostima ili transakcijama koje značajno doprinose ili predstavljaju veliki rizik za značajno širenje međunarodne trgovine nezakonitim narkoticima ili sredstvima za njihovu proizvodnju.

Današnje sankcije protiv Gačanina usko su koordinirane sa Upravom za borbu protiv droga SAD, Evropskom agencijom za saradnju u provedbi zakona (EUROPOL) i vladama Nizozemske, Francuske i Belgije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve