Utorak, 28 Marta, 2023
Rubrika:

Dodik za Russia today: Ne želim BiH, ali nijesam spreman ratovati

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je potvrdio kako želi da taj bosanskohercegovački entitet postane nezavisna država, a ovoga puta to je kazao za rusku režimsku televiziju Russia Today (RT)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je potvrdio kako želi da taj bosanskohercegovački entitet postane nezavisna država, a ovoga puta to je kazao za rusku režimsku televiziju Russia Today (RT).

“Ja je (BiH) ne želim, nijesam spreman ratovati, ali ću biti zadovoljan, ako ne uspijem u svom političkom ili biološkom životu stvoriti situaciju da se Republika Srpska primakne statusu nezavisne države, ostaviti iza sebe generaciju političara koji će se boriti da RS bude nezavisna država”, kazao je Dodik za RT Balkans u njihovoj emisiji Relativizacija, koju vodi Ljiljana Smajlović, bivša glavna urednica beogradske Politike.

„Kosovo da sadrži element kakav je RS u BiH“

Dodikova je teza da na Balkanu ništa nije završeno i da je pitanje granica otvoreno pa stoga, kako je sugerirao, ostaje otvorena mogućnost ujedinjenja RS-a sa Srbijom. Dodao je kako je odgajan na priči o ustašama koji su njegove pretke vodili po Jasenovcu pa je stoga stekao svijest da treba postojati RS, koju je opisao najvažnijim nacionalnim interesom Srbije.

Komentarišući odnose Srbije i Kosova, Dodik je kazao kako je nužno da puna kosovska nezavisnost sadrži element kakav je danas Republika Srpska u BiH.

“Ako ste pristali na zajednicu srpskih opština, onda je to to”, kazao je Dodik. Očekivanja da će se promijeniti nazvao je “nenormalnim” te najavio kako će se nastaviti suprotstavljati politici Zapada, a posebno SAD za koji tvrdi da isključivo pogoduje interesima Bošnjaka.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Obilic
04.02.2023-18:20 18:20

E da ste barem pokrajina pa da vas zapad proglasi drzavom . Eh pusto srpsko,pardon praavoslavno ,uf30 ljeta , .
Sto ga Baja ne proglasis nijesi valjda vilu na Dedinje businesu namjenio.