Petak, 22 Septembra, 2023
Rubrika:

Dodik: Odvojićemo RS ako joj se bude oduzela državna imovina

Međunarodni predstavnici insistiraju da je jedini vlasnik imovine država BiH, a ne entiteti

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da se će Republika Srpska “odvojiti” ako joj se bude oduzela imovina.

Dodik je naveo da će vlasti ovog bh. entiteta primjenjivati usvojeni Zakon o nepokretnoj imovini RS, bez obzira što je taj zakon suspendovao visoki predstavnik Kristijan Šmit, a Ustavni sud BiH donio privremenu mjeru o njegovom nesprovođenju do konačnog rješenja tog pitanja.

Predsjednik RS rekao da vlast u RS neće nikada pristati da se u parlamentarnoj skupštini BiH donese zakon o državnoj imovini.

„Prema Dejtonskom sporazumu imovina koja je na teritoriji RS pripada ovom entitetu. Nema nikakve državne imovine. Ako nam pokušaju oduzeti imovinu RS će izaći iz BIH, pa neka pričaju o Dodiku i secesiji“, kazao je on poslije sastanka stranaka vladajuće koalicije.

Prema njegovim riječima, pitanje imovine ne može zasnivati na ranijim odlukama Visokih predstavnika, koji su nametnuli Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom niti na odlukama Ustavnog suda BiH, u kojem odlučuje i troje stranaca.

Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom nametnuo je 2005. godine tadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun i taj zakon će biti na snazi sve dok se strane u BiH ne dogovore o tom pitanju i o tome usvoje zakon u parlamentu BiH.

Međunarodni predstavnici insistiraju da je jedini vlasnik imovine država BiH, a ne entiteti.

Dodik je još kazao da će vlasti RS nastaviti da vraća nadležnosti koje su, kako je naveo, prethodnih godina prenijete na nivo Bosne i Hercegovine.

Predsjednik RS je rekao da osuđuje napade na novinare i da traži od policije da što prije rasvetli sinoćne oštećenje automobila banjalučkih novinara Nikole Morače i Aleksandra Trifunovića.

On je, međutim, naveo da „ima indicija da su ovi, čiji su automobili, organizovali sve ovo“, što bi, kako je kazao, bilo poražavauće.

Prema njegovim riječima, u RS, koja je demokratsko društvo, niko ne treba da se osjeća ugroženim.

Komentarišući izmjene Krivičnog zonika, kojima će se kleveta ponovo tretirati kao krivično djelo, Dodik je ocijenio da taj zakon nije usmjeren protiv novinara.

Pozvao je novinarsku zajednicu na dijalog, ističući da je prije donošenja zakona potrebno obaviti široku javnu raspravu, u kojoj bi bila uključena i novinarska udruženja, ocijenivši da je predloženi zakon zasnovan na evropskim i američkim standardima.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
AliBaja
09.03.2023-21:32 21:32

Samo tako mile, jedva čekamo, da postanemo srbija, .Svi u mile vilu na dedinje i kod bosancerosa na vodi kulu.

Krsto
12.03.2023-20:56 20:56

Mile Dodik odvaja entitet RS od Bosne vec 20 godina a nije makao ni pedlja..Samo je uvecao njegovo bogastvo lopovlukom..Najbogatiji covjek u RSu nije Mile vec njegov mentalno retardirani brat Gojko..Na stranim racunima Gojka ,Igora i Gorice nalazi se ogroman novac..Zbog tog novca nastradao je David Dragicevic..On je bio ljubavnik Gorice Dodik ali i IT strucnjak..Ona mu je dozvolila da cacka po njenom laptopu..On je na E-Bankingu otkrio ogroman novac promijenio password i tako zakljucao account..Zato je Mile dao zadatak Lukacu da otme Davida da ga pretuce i natjera ga da otkrije password…Ostalo znate…Snimak s kamera Reifaisen banke na kome… Pročitaj više »