Četvrtak, 30 Novembra, 2023
Rubrika:

Dodik odbio da se na granici prema Crnoj Gori rasporede Oružane snage BiH

Dodik je novinarima nakon sjednice rekao da je odbio zahtjev da se na granici prema Srbiji i Crnoj Gori rasporede Oružane snage BiH, jer to nije nadležnost vojske

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da na današnjoj hitnoj sjednici Predsjedništva, koja je bila posvećena migrantskoj krizi, nije donesena “bilo kakva odluka”.

Dodik je novinarima nakon sjednice rekao da je odbio zahtjev da se na granici prema Srbiji i Crnoj Gori rasporede Oružane snage BiH, jer to nije nadležnost vojske.

“Ja ne mogu da prihvatim da se vojska raspoređuje prema granici ka Srbiji i Crnoj Gori”, naglasio je Dodik i dodao da nije podržao ni odluku za raspoređivanje Fronteksa (Agencije za zaštitu granica EU), ocijenivši da bi to značilo samo još “tvrđu” granicu prema Hrvatskoj.

Prema njegovim riječima, radilo bi se o jednoj mazohističkoj odluci koja bi samo povećala probleme krize. ”

Preglasan sam u pogledu Fronteksa i procudura govori da će se to vratiti na redovne sjednice”, pojasnio je Dodik.

On je dodao da je odbio i zaključak o raspoređivanju centara za smještaj migranata po cijeloj BiH, koji je predložio bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović.

“Na prostoru Republike Srpske neće se praviti migrantski centri jer Republika Srpska ne treba da bude kolateralna priča u tom pogledu”, naglasio je predsjedavajući Predsjedništva, zaključivši da je problem s migrantima “serviran” nižim nivoima vlasti.

Dodik je rekao da se može uraditi operativni plan sprečavanja ulaska ilegalnih migranata u BiH ako postoji politička volja za to.

“Granična policija, u saradnji sa federalnom i kantonalnim policijama, u zoni svoje odgovornosti, treba da naprave operativni plan angažovanja radi sprečavanja nelegalnog ulaska u BiH”, rekao je Dodik novinarima, nakon vanredne sjednice Predsjedništva BiH u Sarajevu.

On je naglasio da, tamo gdje je granica BiH na teritoriji Republike Srpske, Granična policija BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske treba da sačine zajednički plan sprečavanja ulaska u zemlju.

“BiH nije na granici uradila svoj posao i sada je servirala nižim nivoima vlasti taj problem, koji je primarno bezbjednosni i socijalni”, istakao je Dodik, naglasivši da je Savjet ministara u tehničkom mandatu nije ništa uradio po pitanju migranske krize, pogotovo onda kada je krenuo taj talas, tako da je sada nepotrebno tražiti od tog tijela da se angažuje na rješavanju.

Prema riječima Dodika, bauk u vezi sa migrantima je opravdan, jer gdje god se pojave migranti, tu se dešava nasilje nad lokalnim stanovništvom i njihovom imovinom.

Predsjedavajući Predsjedništva smatra da bi, tamo gdje su migranti stacionirani, trebalo da postoje rigorozne mjere ponašanja, ali naglašava da to nije u nadležnosti Predsjedništva, već nižih nivoa vlasti.

Kada je riječ o primjeni sporazuma i raspoređivanju Fronteksa na granici BiH i Hrvatske, Dodik je rekao da će se ta tačka naći na dnevnom redu redovne sjednice Predsjedništva, te najavio da će uložiti vitalni nacionalni interes.

“To znači da će o tom pitanju odlučivati poslanici Narodne skupštine Republike Srpske”, pojasnio je Dodik.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve