Ponedjeljak, 20 Marta, 2023
Rubrika:

Dodik o sankcijama EU: Kažnjavanje je znak nemoći, biram da mislim svojom glavom

Poručio je da bira da živi slobodno i da svi u Republici Srpskoj žive slobodno

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Evropski parlament ima pravo da izglasa šta god smatraju za korisno, ali to ne znači ni da je svrsishodno niti korisno.

Na pitanje da prokomentariše Rezoluciju Evropskog parlamenta, u kojoj se poziva na uvođenje sankcija predsjedniku Republike Srpske i drugim visokorangiranim zvaničnicima Srpske zbog, kako je navedeno, „secesionističke retorike i postupaka u BiH, uključujući i obilježavanje praznika koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim“.

Dodik je istakao da se politika sankcionisanja umjesto politike dijaloga i pokušaja da se razumiju drugi i drugačiji, nažalost, javlja i u Evropskom parlamentu. Dodik je naglasio da je to uvijek znak nemoći, a ne nadmoći kako se pokušavaju predstaviti kažnjavanja politički nepodobnih država ili pojedinaca.

„Zbog politike koju vodim nije stradao niko, BiH nije invalidnija nego što bi inače bila, evropski put nije doveden u pitanje, nije doveden u pitanje njen teritorijalni integritet, pa me živo zanima šta je inspirisalo evroparlamentarce da predlože jednu takvu mjeru“, upitao je Dodik u izjavi za Srnu.

Poručio je da bira da živi slobodno i da svi u Republici Srpskoj žive slobodno.

„Biram da odlučujem slobodno i prema svojoj savjesti, da poštujem sve pravne akte Republike Srpske i BiH. Ako zbog toga treba da budem kažnjen neka budem, ali bar da se jasno kaže i zna da sam kažnjen jer sam mislio svojom glavom, poštovao Ustav i rukovodio se nacionalnim interesima“, poručio je Dodik.

Evropski parlament je izglasao Rezoluciju kojom se od Brisela traži uvođenje sankcija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i svih onih koji navodno ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH Romeo Franc i stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Paulo Rangel su u ranijoj zajedničkoj izjavi osudili, kako su naveli, „neustavno obilježavanje Dana Republike Srpske, 9. januara“ i pozvali na uvođenje sankcija Dodiku.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Baba Ljube
18.01.2023-19:56 19:56

Ovo stvarno jeste njegova glava, ali ove glave tupoga pogleda nisu stvorene da misle.