Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu. Nakon sastanka dvojac se obratio novinarima, a jedna od tema bila je i korekcija Dejtonskog sporazuma. Dodik je kazao da manji BiH entitet u tom slučaju neće ostati u sastavu BiH.

Dodik i Vučić na press konferenciji u Beogradu (Foto: N1)

“Poštujemo ostatke Dejtonskog sporazuma, jer smatramo da on još u vokabularu važi kao cjelovit sporazum, a još niko na globalnom nivou nije upoznat o kršenju Dejtona i načinu na koji je to rađeno. Svima treba biti jasno da RS ima dovoljno kapaciteta i da je bez RS po Dejtonskom sporazumu nemoguće praviti bilo kakve korekcije Dejtonskog sporazuma. Do određenih promjena je moguće doći samo sporazumom i dogovorom tri naroda i dva entiteta. Svako drugo kretanje automatski znači da mi nismo u sastavu BiH”, kazao je Dodik.

Istakao je da se nada boljoj saradnji Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije u narednom periodu.

“Saradnja između OSBiH i Vojske Srbije mora se dinamizovati u narednom periodu i nemam namjeru dopustiti da se na bilo koji način ignoriše da se sa Srbijom treba uspostaviti plan zajedničke saradnje kada je u pitanju vojska, a to podrazumijeva vojne vježbe u BiH i Srbiji”, kazao je Dodik.

Visoke predstavnike nazvao je “monstrumima”, “imbecilima” i “kretenima” koji se sakrivaju iza velikih sila, navodeći da Srbi samo hoće svoja prava propisana Ustavom BiH.

Na pitanje novinara imaju li Srbija i RS plan ukoliko se razgovori o reviziji Dejtonskog sporazuma intenziviraju i dobiju širu podršku nakon nedavnog razgovora novoizabranog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana, na tu temu Dodik je kazao:

– Plan postoji, kao što je predsjednik Vučić rekao, Srbija poštuje Dejtonski sporazum, dogovor tri konstitutivna naroda, dva entiteta i samo je to moguće. I mi smatramo tako, ali to podrazumijeva da nema onakvih kao što je visoki predstavnik u BiH i da nema onih morbidnih ambasadora koji pokušavaju da nametnu svoj liberalni model multietničkog društva i pokušavaju da se eliminira bilo kakva pripadnost narodu i konstitutivnosti, nego da se pravi jedan politički sistem koji bi samo uvažavao priču o tome da postoji čovjek sa svim njegovim pravima. Mi znamo da je to globalna podvala i da je ta podvala vezana za činjenicu da oni koji su moć, da oni upravljaju, da oni koji imaju novac upravljaju, a nikakav čovjek u tome nema nikakav značaj”, kazao je on.

Kako navodi, to je jedna podvala koja se kreće čitavim svijetom.

“Na kraju krajeva, nama je naše čvrsto opredjeljenje da se održimo u okviru kolektiviteta, odnosno srpskog naroda. Ja mislim da je danas ono čvršće nego što je bilo 1991. godine i da u RS i Srbiji i u cjelini u BiH žive apsolutno, što se tiče identifikacije, kolektivni život i želju da se očuvaju naša kolektivna prava, odnosno nacionalna i narodna prava. Mi se borimo za bazične stvari, nama pokušavaju urušiti identitet time što nas često nazivaju bosanskim Srbima, u želji da nam uskrate pripadništvo cjelini srpskog naroda. Mi im odgovaramo da je to za nas postala uvreda. I ako od nas očekuju da muslimanski narod koji se do 1993. godine tako i zvao, odjednom sebe preimenuje u bošnjački narod i da mi to poštujemo, onda zašto nama stalno podvaljaju priču da smo mi neki bosanski Srbi. Nismo bosanski Srbi, mi smo Srbi”, rekao je Dodik.

Komentari

avatar