Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik potpisali su u četvrtak u Ankari revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između Turske i Bosne i Hercegovine.

Foto: Anadolu Agency

Nakon ceremonije svečanog dočeka uz vojne počasti ispred Predsjedničke palate u Ankari, tokom koje je Dodik počasnu gardu pozdravio na turskom jeziku s „merhaba asker“, delegacija BiH održala je sastanak s Erdoganom, a nakon toga i održan je i sastanak delegacija Turske i BiH.

Potpisan je i Memorandum o razumijevanju u vezi s izgradnjom autoputa Beograd – Sarajevo, kojim je predviđena dinamizacija procesa u izgradnji dijela puta koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je na konferenciji za novinare kako Ugovor o slobodnoj trgovini omogućava povećani obim saradnje između dvije zemlje i značajan posticaj za razvoj Bosne i Hercegovine.

“Izrazili smo zahvalnost što smo imali priliku budemo ovdje i svjedočimo visokom razumijevanju u raznim segmentima naše saradnje. Razgovori su bili iscprni i korektni. BiH i Turska na bilateralnom planu nemaju otvorenih pitanja, a imaju najveći broj bilateralnih sporazuma. Očekujemo da završimo i druge protkole, kao što su oni na polju energetike”, rekao je Dodik.

Naveo je, kako je i prvi formalni dogovor o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd, šansa za razvoj cijelog regiona, ali i Turske.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je rekao nakon sastanaka sa članovima Predsjedništva BiH da Turska snažno podržava evropske integracije, a posebno put BiH ka priključenju NATO savezu.

Prema njegovom mišljenju u BIH je potrebno što prije formirati vlast. Podsjetio je kako je potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini koji će doprinijeti trgovinskoj razmjeni od milijardu eura.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i član Predsjedništva Šefik Džaferović borave u službenoj posjeti Ankari.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve