Srijeda, 4 Oktobra, 2023
Rubrika:

Dodik bi sve Srbe u jednu državu, opet negirao genocid, stigla reakcija Denisa Bećirovića

Bećirović je javno pozvao sve bosanskohercegovačke političke aktere da prestanu ignorisati prijetnje rušenjem mirovnog procesa i države Bosne i Hercegovine te da je politika ćutnje i nezamjeranja i ohrabrila Dodika

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik najavio je ujedinjenje Republike srpske sa Srbijom, čiji je predsjednik Aleksandar Vučić ponovo kritikovao Hrvatsku jer mu prošle godine nije dopuštena privatna posjeta Jasenovcu, prenosi portal stav.ba.

Istovremeno dok su u Jasenovcu počast žrtvama ustaškog režima na službenoj komemoraciji odavali najviši hrvatski zvaničnici, vlade Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska su organizovale svoju komemoraciju na području Donje Gradine u Bosni i Hercegovini.

Kod tog sela na bosanskohercegovačkoj obali Save ustaše su od januara 1942. godine provodile masovne likvidacije logoraša.

Prema podacima Javne ustanove spomen područje Jasenovac, ondje je nakon 1945. godine pronađeno i istraženo 105 masovnih grobnica. Naknadno su otkrivene još 22 masovne grobnice čija površina nije precizno utvrđena.

Komemoracija u BiH organizirana je bez ikakvih obilježja države Bosne i Hercegovine a glavni je govornik bio srbijanski predsjednik Vučić. Indirektno se požalio kako mu je kao “nepodobnom” bilo zabranjeno otići u spomen-kompleks u Jasenovcu pa je stoga baš u nedjelju stigao u Donju Gradinu.

“Morate da budete na strani ubica da biste ušli na to svetište (Jasenovac)”, kazao je Vučić i najavio da će vlasti entiteta i Srbije stoga izgraditi svoj memorijalni centar u Donjoj Gradini kako bi tamo mogli nesmetano dolaziti, a još jedan napraviće u Beogradu.

Vučiću je lani zabranjen ulazak u Hrvatsku jer je namjeravao u Jasenovac u privatnu posjetu, bez ikakve najave hrvatskim vlastima i očito u svrhu samopromocije.  U današnju komemoraciju “ugurao” je i komentar o nedjeljnim izborima na Kosovu opisavši ih kao glasanje za “okupacijskog gaulajtera”. Prognozirao je kako je pred Srbijom “teško vrijeme” u kojemu valja pokazati odlučnost i jedinstvo svih Srba.

Predsjednik entiteta Republika srpska Milorad Dodik ponovo je manipulisao podacima o broju žrtava Jasenovca i više ih nego ušesteorstručio ustvrdivši kako je u Jasenovcu stradalo 500 hiljada Srba koje su ubili “ustaški pokret i hrvatski narod tog vremena”.

Službeni i poimenično utvrđeni broj žrtava Jasenovca iznosi 83.145.

Tvrdi kako je to bio dio dugoročnog plana započetog još u Prvom svjetskom ratu a nastavljenog “progonom Srba” iz Hrvatske i Slovenije ‘90-ih godina te zračnim udarima NATO-a na vojsku bosanskih Srba i Srbije. Srbe je proglasio najvećim žrtvama ratova pri raspadu bivše Jugoslavije, koji stoga imaju pravo biti u jednoj državi. “Mi pripadamo jednom narodu a jednog dana ćemo biti jedna država i niko nas neće spriječiti u tome jer je to naše pravo”, poručio je Dodik najavivši kako će se za to boriti do kraja života.

Izričito je spomenuo kako se taj entitet mora ujediniti sa Srbijom ustvrdivši kako BiH danas ugrožava slobodu Srba. Ponovo je kazao kako u Srebrenici 1995. godine nije bilo Genocida nad Bošnjacima a vičući s govornice optužio je Veliku Britaniju kako bosanskim Srbima zbog tog zločina pokušava nametnuti etiketu genocidnog naroda.

Kritikovao je i predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića zbog posjete Derventi u martu kada je tamo uručio odličja 103. brigadi HVO zbog zasluga za borbu za borbu za odbranu Bosanske Posavine. Poručio mu je da više ne dolazi na teritoriju RS ako će to ponovo činiti.

Ambasadori zapadnih država akreditirani u BiH počast žrtvama Jasenovca u Donjoj Gradini odali su ranije ove sedmice i tako izbjegli Dodikovu i Vučićevu komemoraciju. Na nju su, pak, u nedjelju došli samo ambasadori Rusije i Izraela.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović reagovao je na najnovije skandalozne antidejtonske izjave predsjednika bh. entiteta Rs Milorada Dodika u Donjoj Gradini da će “RS i Srbija biti jedna država”, poručivši kako je Dodik priznao postojanje zločinačkog projekta velike Srbije.

“Javno priznanje Milorada Dodika da radi na provođenju velikosrpskog projekta ne treba ignorisati. On je u današnjem govoru javno priznao i objavio ključne antidejtonske projektne zadatke koje su mnogi u međunarodnoj zajednici i unutar Bosne i Hercegovine godinama potcjenjivali: da zločinački projekat velike Srbije, koji je 1990-ih doveo do agresije na susjedne države i do genocida nad Bošnjacima, nije mrtav. Da postoji osmišljen velikodržavni plan koji se provodi s ciljem ‘proglašenja RS državom i ujedinjenja sa Srbijom’. Da predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodika javno radi na razbijanju punopravne članice Ujedinjenih nacija – države Bosne i Hercegovine, i rušenju mirovnog procesa”, piše u izjavi Bećirovića.

Dalje je naveo kako današnje Dodikovo javno priznanje da je ponovo na sceni reinkarnacija zločinačkog velikosrpskog projekta neminovno traži i javne odgovore na sljedeća pitanja:

“Zašto se predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić javno ne ogradi od zločinačkog projekta usmjerenog protiv nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine? Zašto Dodik poslije svakog dolaska iz Beograda intenzivira rušenje temljenih principa međunarodnog i nacionalnog prava? Zašto ključne države Evropske unije promptno i konkretno ne djeluju? Zašto se EU ne priključi politici Sjednjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u sankcioniranju politike ugrožavanja mira i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi?”

Bećirović je javno pozvao sve bosanskohercegovačke političke aktere da prestanu ignorisati prijetnje rušenjem mirovnog procesa i države Bosne i Hercegovine te da je politika ćutnje i nezamjeranja i ohrabrila Dodika.

“Takođe, tražim i hitno djelovanje pravosuđa. Gospodo iz Tužilaštva BiH, ili počnite raditi ono za šta ste plaćeni ili podnesite ostavke. Vrijeme je za ljude koji će odgovorno provoditi svoje zakonske obaveze”, zaključuje Bećirović.

Izvorstav.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Realno
24.04.2023-08:09 08:09

Gospodo iz BIH vi lijepo Milorada sankcionišite tako što ćete ga Ignorisati iz svih skupova i dešavanja.Ne zovite više Buzdovana, neka buče po Laktašima.

Krojac
15.05.2023-08:05 08:05

Zasto je vama dozvoljeno omalovažavati i umanjivati žrtve Jasenovca, a nije negiranje genocida? Jel zato sto su to srpske žrtve? Zašto lažete i kažete da je broj žrtva 83 hiljade, a znate da su to podaci ustaske države, a da je zvanicni podatak medjunarodnog istražnog c. daleko veci. I trebate znati da u te masovne grobnice nisu sahranjivani oni koji su umrli ili zivot izgubilina na drugom mjestu ili koji su još živi i sahranjivani i nakon 20 godina, da bi se zapadnom ološu samo pokazao što veći broj zrtava. Onaj nacista koji je donio zabranu mišljenja o dogadjaju u… Pročitaj više »