Deseti protest “1 od 5 miliona” u Beogradu

Deseti protest "1 od 5 miliona" održan je i ove subote u Beogradu

Protest pod sloganom “Jedan od pet miliona” počeo je ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, a učesnici su posle govora pisca Marka Vidojkovića, krenuli u šetnju centralnim beogradskim ulicama.

foto: N1

Protestna povorka prošla je ulicama Vasinom, Makedonskom, Svetogorskom i Takovskom do zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) gdje je održan performans.

Šetnja je potom nastavljena ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana do Terazija gdje je održan završni govor.

Studenti Fakulteta političkih nauka, Fakulteta organizacionih nauka, Saobraćajnog i Farmaceutskog fakulteta, Elektrotehničkog fakulteta, Visoke škole elektrotehnike i računarstva i Pravnog fakulteta su pod parolom “Budite(se) studenti #Jedan od pet miliona#, organizovano su došetali na protest od studentskog doma “4.april” na Voždovcu.

Određen broj profesora nekoliko fakulteta Univerziteta u Beogradu, kulturnih radnika i advokata takođe je uputilo podršku građanima koji protestuju.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom ” Stop krvavim košuljama” održan je u Kruševcu 30.novembra 2018. godine zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Ljevice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

foto: N1
foto: N1

Zahtjevi su se iz subote u subotu dopunjavali, pa je od RTS-a zatraženo da protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, jednako izvještavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu ali je traženo i da se pronađu počinioci i nalogodavci ubistva predsjednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Potom je zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa Nebojše Lj. Stefanovića.

Upućen je poziv na dogovor i zahtjev opoziciji da iznese konkretan plan građanima šta će učiniti da promijene sistem u Srbiji i u kojoj će građani birati servis građana, a ne vlast.

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju se i u drugim gradovima u Srbiji, među kojima su Niš, Novi Sad, Kragujevac, Čačak, Kraljevo, Topola, Aranđelovac, Smederevo, Negotin, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Bor, Valjevo, Vršac, Zaječar, Subotica, Loznica, Gornji Milanovac…

foto: N1

Komentari

avatar