Devetorica bivših pripadnika Islamske države (ISIL) do kraja sedmice trebalo bi da budu deportovani u BiH, gdje će odmah biti prebačeni u pritvor, objavio je sarajevski portal Žurnal.

Foto: Guliver/Getty Images

Za šestoricom je raspisana crvena Interpolova potjernica i oni će odmah biti prebačeni u nadležnost Suda BiH, dok je za trojicom raspisana potraga i njih će preuzeti pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Prema informacijama Žurnala, na spisku osoba koje će biti deportovane su Armin Ćurt, Senad Kasupović, Jasmin Keserović, Emir Ališić, Miralem Berbić, Hamza Labidi, Muharem Dunić, Emir Markota i Armin Dželko.

Svi su zarobljeni poslije poraza ISIL-a i proteklih mjeseci su se nalazili u zatvorima na području Sirije i Iraka.

Jasmin Keserović iz Zavidovića poznat je iz nekoliko propagandnih video snimaka ISIL-a, u kojima je pozivao na ubijanje hrišćana.

Posljednji takav video pojavio se u junu 2016.

“Ustanite muslimani. Ubijajte hrišćane i njihove sluge. U njihovim gradovima i državama. Postavljajte im eksploziv pod njihova auta, u njihove kuće, u njihove kancelarije. Ubijajte ih snajperima i prigušivačima, ubijajte ih onako kako ste u mogućnosti, pa makar to bilo i nožem”, govorio je u video poruci džihadista Keserović.

Keserović se, prema iskazu zaštićenog svjedoka, u Siriji oženio pastorkom beogradskog džihadiste Gorana Pavlovića.

U BiH će, do kraja sedmice, biti isporučen i Emir Ališić, čije je ratničko ime u ISIL-u bilo Evu Talha.

On je u Siriju otišao u decembru 2013. godine, a boravio je na području Azaza.

Prema informacijama bezbjednosnih agencija BiH, bio je pripadnik jedinice Gorana Pavlovića, a držao je linije prema Oslobodilačkoj vojsci Sirije.

Na teritoriji ISIL-a bio je sa suprugom Sadžidom, te sinom i dvije kćerke.

Na spisku osoba za deportaciju je i Armin Dželko, koji je u Siriji ratovao pod imenom Abdulah Rus. Bio je pripadnik jedinice Komandosi, kojom je komandovao bh. državljanin Bajro Ikanović koji je poginuo u Siriji.

Dželko je boravio na području Rake, gdje je i zarobljen.

Ratničko ime Senada Kasupovića bilo je Muatesim, koji je takođe bio pripadnik jedinice Komandosi Bajre Ikanovića, koja je poznata i pod imenom El Akas.

Među bh. državljanima koji će biti deportovani ove sedmice trebao bi biti i Armin Ćurt, poznat kao Abdulah, koji je ratovao je na području Mimbidža i Al Baba.

Svima koji će biti deportovani u BiH sudiće se zbog krivičnog djela terorizma i prijeti im kazna dugotrajnog zatvora.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments