Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Dan kada je i zvanično prestala da postoji Savezna Republika Jugoslavija

Dotadašnji predsjednik SRJ Vojislav Koštunica je bio smijenjen, a za predsjednika državne zajednice SCG izabran je Svetozar Marović

Poslanici Savezne skupštine 4. februara 2003. godine usvojili su i proglasili Ustavnu povelju državne zajednice Srbije i Crne Gore i zakon o njenom sprovođenju, čime je prestala da postoji Savezna Republika Jugoslavija.

Državna Zajednica imala je samo pet ministarstava i to: Ministarstvo inostranih poslova, Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom, Ministarstvo privrede i unutrašnje trgovine, Ministarstvo nacionalnih i etničkih zajednica, kao i Ministarstvo odbrane.

Predsjednik tadašnje Vlade Srbije Zoran Đinđić izrazio je očekivanje da će proglašenje Ustavne povelje državne zajednice Srbije i Crne Gore rezultirati formiranjem zajedničkog tržišta i deblokadom procesa evropske integracije te dvije republike.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) Havijer Solana izrazio je „istinsko zadovoljstvo“ zbog usvajanja Ustavne povelje Srbije i Crna Gore. Solana je poručio da sad institucije nove državne zajednice i vlade Srbije i Crne Gore treba da obezbijede da ona „djeluje i da obećanje o ulasku u evropske integracije postane stvarnost“.

Visoki predstavnik EU je podvukao da sad „počinje istinski rad na tome da se nova zajednica sprovede u djelo“. Ustanove državne zajednice Srbije i Crne Gore, dodao je on, „moraju biti ustanovljene u roku od mjesec dana“.

Dotadašnji predsjednik SRJ Vojislav Koštunica je bio smijenjen, a za predsjednika državne zajednice SCG izabran je Svetozar Marović.

Ova zajednica država prestala je da postoji već maja 2006. godine kada je Crna Gora na referendumu izglasala nezavisnost.

Peta i posljednja Jugoslavija

SRJ je bila peta i posljednja država jugoslovenskog naziva, formirana 27. aprila 1992. kada je Savezno vijeće Skupštine SFRJ usvojilo Ustav SRJ – države dvije republike – Srbije i Crne Gore. Formalno – pravno, prethodna Jugoslaija postojala je 29 godina i dvadeset dana.

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (SFRJ) formirana je usvajanjem novog saveznog ustava kojim je promijenjeno ime države, do tada FNRJ, 7. aprila 1963.

Federativna Narodna Republika Jugoslavija nastala je 29. novembra 1945. kada je Ustavotvorna skupština proglasila republiku i promijenila ime države Demokratske Federativne Jugoslavije koja je postojala nešto više od tri mjeseca, od 10. avgusta 1945. i Trećeg zasijedanja Avnoja u Beogradu.

Prva Jugoslavija – Kraljevina Jugoslavija nastala je od Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 3. oktobra 1929. usvajanjem Zakona o nazivu i podjeli Kraljevine na upravna područja kojim je promijenjen naziv države, a zemlja je podijeljena na devet banovina.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
05.02.2023-06:04 06:04

Nikako da se otkačite od Jugoslavije i zajedničke države… :)