Petak, 21 Januara, 2022
Rubrika:

ČUVENI BRITANSKI LIST ANALIZIRA: Dodik raspiruje strah kod žrtava genocida

Jedan analitičar označio je Dodika, nacionalističku marionetu za napore ruskog predsjednika Vladimira Putina da destabilizuje kontinent, 'najopasnijim čovjekom u Evropi'. Čak je i Šefik Džaferović, zajednički predsjednik zemlje prema sistemu podjele vlasti, nazvao postupke svog kolege predsjednika 'veoma, vrlo opasnim'.

Izvor: Slobodna Bosna

U autorskom tekstu za Daily Mail Ian Birell, nekadašnji saradnik britanskog premijera Jamesa Camerona, analizirao je političku krizu u Bosni i Hercegovini kroz razgovor sa žrtvama genocida u Srebrenici, ali i trenutnim političkim akterima.

Munira Subašić izgubila je muža i sina tinejdžera u najmračnijem poglavlju evropske istorije od Drugog svjetskog rata, genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine, kada je u nekoliko dana užasa masakrirano više od 8.300 ljudi”, navodi se na početku teksta.

Autor ističe da je ona, baš kao i hiljade drugih žena, bilo napadnuto od srpskih snaga koje su ubijale muškarce i silovale žene u bosanskim šumama.

“Jedna žena, koja nikada nije pronašla tijela svoja tri sina, vratila se da živi mirno u mjestu gdje je rodila tu djecu i gdje se nadala da će proživjeti posljednje dane svog života. Ali sada je spakovala kofere, spremna ponovo pobjeći”, piše Borill.

Autor naglašava da se Milorad Dodik zalaže se za otcjepljenje Republike Srpske te da planira ponovo formirati vojsku odgovornu za genocid.

“Jedan analitičar označio je Dodika, nacionalističku marionetu za napore ruskog predsjednika Vladimira Putina da destabilizuje kontinent, ‘najopasnijim čovjekom u Evropi’. Čak je i Šefik Džaferović, zajednički predsjednik zemlje prema sistemu podjele vlasti, nazvao postupke svog kolege predsjednika ‘veoma, vrlo opasnim’ jer mi je priznao da će možda morati narediti oružanim snagama države da zaustave srpsku pobunu”, piše Birell.

Džaferović mu je kazao da ako Dodik nastavi voditi identičnu politiku, a međunarodna zajednica ništa ne preduzme, to će sigurno rezultirati ponovnim izbijanjem sukoba.

“Dakle, još jednom, Balkan je žarište na ivici eksplozije i još jednom, uticaj bi se mogao osjetiti daleko šire nego samo u ovom napaćenom kutku evropskog kontinenta. Kao i u prethodnim stoljećima, rivalske strane sile se bore za uticaj. Ipak, sada je slabost Zapada dovela do toga da Rusija popuni diplomatsku prazninu kako bi ohrabrila ekstremiste”, ističe Birell.

Dodaje da je prošlog mjeseca Dodik donio zakone kojima će državne nadležnosti nelegalno poništiti na prostoru entiteta RS, uključujući uspostavljanje vlastite poreske uprave, vojske i snaga sigurnosti.

“Hitler je gurnuo cijelu Evropu u haos sredinom 20. stoljeća. Pa hoće li to i Dodik učiniti u 21. stoljeću?’, upitala je Munira.

S tim u vezi, autor smatra da nije ni čudo da se diplomate i građani sa svih strana plaše novog krvoprolića.

Ističe da je Srebrenica najbolje dokumentovani genocid u istoriji, a da je međunarodni sud proglasio Vojsku Republike Srpske odgovornom za činjenje masovnih zločina u svom nastojanju da stvori etnički čistu državu.

“To je uključivalo etničko čišćenje gradova i sela, sistematska ubistva, logore za silovanje i kopanje masovnih grobnica kako bi se sakrili dokazi, iako su i druge snage počinile teške ratne zločine usred borbi u kojima je poginulo 100.000 ljudi”, navodi se u tekstu.

“Situacija je veoma uznemirujuća – čini mi se kao prije rata“, rekla je Kada Hotić (76), koja je među 56 ubijenih rođaka izgubila muža, sina i dva brata. ‘Svi smo uplašeni, ali ne znamo šta da radimo,” navodi u tekstu.

Neki preživjeli pokolja iz 1990-ih, navodi autor, vratili su se da obnove svoje domove i živote u razorenoj Srebrenici ali u još jednom grotesknom zaokretu, izabrani gradonačelnik je negator genocida i odani Dodikov sljedbenik.

Mladen Grujičić, bivši učitelj, tvrdi da masovna ubistva ne predstavljaju genocid, uprkos presudama dva međunarodna suda. On takođe ima veze sa grupom koja slavi ratne zločince. Kada sam ga sreo u kancelariji gradonačelnika, 39-godišnjak čiji je otac poginuo u ratu, bio je prijateljski nastrojen i odgovarao sve dok nisam pitao za njegov stav o genocidu. ‘Intervju je završen’, rekao je oštro”, navodi Birell.

Dodaje da je Grujičić slobodno govorio o svom divljenju lideru svoje stranke, rekavši da Dodik ‘nije nacionalista, nije grub, on samo brani svoj narod’, insistirajući da je njihov bijes zbog Inzkovog zakona posljedica njegovog nametanja od stranaca.

Grujičić je rekao da su ‘bošnjački političari ti koji žele da pričom o ratu na svoju stranu privuku međunarodnu zajednicu’, prije nego što je rekao da ta zemlja liči na “nesretan brak i možda bi bilo bolje da se razvedemo”.

“Rane u ovom društvu su duboke. Jedna studija je otkrila da polovina stanovništva pati od posttraumatskog stresa, što je lako razumljivo kada posjetite Sarajevo i vidite obližnja brda sa kojih je bilo opsjedano i granatirano tri godine”, ističe Birell.

Jasmin Mujanović, stručnjak za Balkan koji živi u SAD-u, kazao mu je da je Dejton sa podjelom vlasti zasnovanoj na etničkoj pripadnosti, podstakao ekstremiste da raspiruju tenzije, a ne političare koji bi mogli tražiti kompromis.

Mujanović je dodao da je Dodik agent haosa koji testira granice mogućeg, a “strah je da bi mogao otići jako daleko”.

“Drugi vjeruju da Dodik igra igre kako bi učvrstio podršku uoči izbora sljedeće godine, ali neće učiniti ništa konkretno da se razdvoji. Ipak, on je i pijun za Putina dok Kremlj nastoji obuzdati NATO i podijeliti EU, koja se mora boriti sa svojim nacionalističkim liderima poput Viktora Orbana, koji je posjetio Dodika prije tri sedmice”, navodi se.

Najnovije

Odlaže se SP u vaterpolu

Svjetsko prvenstvo u vaterpolu najvjerovatnije će biti odloženo - FINA je imala sastanak, blizu su dogovora,ali zvaničan dopis još nije stigao na adresu Vaterpolo...

Počeli protesti u Nikšiću i Beranama

Građani Nikšića nezadovoljni najavama o formiranju manjinske vlade i večeras protestuju kod Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog. Protest je i večeras organizovan u Beranama,...

Bečić posjetio počasni konzulat Crne Gore u Azerbejdžanu i NVO Internacionalni centar „Nizami Ganjavi“

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić je prilikom trodnevne posjete Republici Azerbejdžanu posjetio počasni konzulat Crne Gore, a prilikom trodnevne posjete sastao se i...

Runi: Odrastao sam uz Everton, laska mi ta priča

Vejn Runi je dijete Evertona, sada je kandidat za menadžera nakon što je smijenjen Rafael Benites. Ulogu privremenog rješenja je preuzeo Dankan Ferguson, a Runi,...

Krivokapić: Abazović govorio da me neće nikada izdati

Premijer Zdravko Krivokapić kaže da mu je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović govorio da ga neće izdati, a da je formiranje manjinske Vlade izdaja izborne...

Najčitanije

Povezano

Skandal u Sarajevu: Dodik odbio da se fotografiše sa ambasadorom SAD

Milorad Dodik odbio je da se fotografiše sa administratorkom američke Agencije za međunarodni razvoj Samantom Pauer i američkim ambasadorom Erikom Nelsonom. Kako su prenijeli mediji,...

Četnici se okupili kod Srebrenice: “Oj, četnici Ravne gore, zbijajte se u redove”

"Oj, četnici Ravne gore, zbijajte se u redove. Zbijajte se, brat do brata, da skinemo jaram s vrata". Ovi su stihovi, u noći između 13. i...

Američki nosač aviona u blizini Dubrovnika i BiH: Snažna poruka Dodiku i Rusima

Hrvatski mediji prenose da se američki nosač aviona ovih dana vratio u Jadran zbog politike člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i njegovih zaštitnika, Rusa....

SAD iznijele teške optužbe: Rusija sprema rat u Ukrajini

Diplomate Rusije i SAD-a danima su na različitim nivoima raspravljali o tome kako riješiti ukrajinski sukob bez rata. Uprkos tome, dogovor nije na vidiku....

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve