Crnogorska partija izrazila je čuđenje nad, kako su naveli, konfuznim intervjuom ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića, “koji i dalje umišlja da je vrhovni regionalni tutor, ne vidjeći da je u stvari zvijezda sopstvene političke burleske od početka devedesetih”.

“Službeni Beograd nije osudio mitingašenje i litijašenje po Crnoj Gori u doba pandemije, dok istovremeno se unutar Srbije koriste drugi aršini. Primjena dvostrukih standarda je očigledna. Srbija kod sebe podržava borbu protiv korona virusa, a u Crnoj Gori ne osuđuje masovna okupljanja i implicitno podržava ponašanje koje ugrožava javno zdravlje svih građana Crne Gore, nezavisno od etničke pripadnosti”, piše u saopštenju.

Kako je navedeno, u medijskom nastupu srpskog ministra vidljivo je prisustvo kompleksa zbog, prema njihovim riječima, bolje reakcije zemalja u regionu na pandemiju u odnosu na Srbiju, koja ima, kako su kazali, najveći broj zaraženih i koja je borbu protiv koronavirusa počela humorističkim skečevima o najsmješnijem virusu na svijetu i pozivanjem građana da idu na šoping ture u Milano.

Sada, kako su kazali, ministar Dačić koristi svoje bogato epidemiološko znanje iz tog perioda da podržava masovna okupljanja u Crnoj Gori. Očigledno je, smatraju u CP, smisao za crni humor ostao isti.

“Protivno svim međunarodnim konvencijama ministar Dačić se miješa u unutrašnje poslove susjednih država, i to u trenutku kada se Srbija suočava sa dubokom krizom političkog sistema, izbornog procesa, legitimnošću institucija u doba totalne kontrole medija, kao i nazadovanja u procesu euro-integracija zbog poniznog spoljno-političkog flertovanja državne administracije sa totalitarnim režimima širom svijeta.

Pozivamo ministra Dačića da prestane sa svojim sumornim prognozama da se u nekim scenarijima može desiti da po prvi put u istoriji vidimo sukobe između bratskog crnogorskog i srpskog naroda. Partija na čijem je čelu je bila najgori primjer ratno-huškačke politike u Evropi krajem 20 vijeka i prosto je komično da se on smatra pozvanim da dijeli lekcije o bratskoj ljubavi, zaboravljajući na Vukovar, Sarajevo i ostale crne spomenike SPS nacionalne ideologije koja je sahranila SFRJ”, piše u saopštenju.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments