CP: Upućen zahtjev za uvođenje crnogorskog jezika u opštini Vrbas

Lokalna samouprava u Vrbasu od 2010. godine, i pored više zahtjeva od strane Crnogorske partije i jasne preporuke ombudsmana, izbjegava zakonsku obavezu da u službenoj upotrebi na svojoj teritoriji pored srpskog, mađarskog i rusinskog, uvede i crnogorski jezik i pismo

Crnogorska partija uputila je Savjetu za nacionalne manjine Vlade Republike Srbije zahtjev da u skladu sa svojim ovlašćenjima preduzme mjere da se crnogorskoj nacionalnoj zajednici omogući ostvarivanje  zakonom i Ustavom garantovanih manjinskih prava u opštini Vrbas.

Savjet za nacionalne manjine Vlade Republike Srbije

Lokalna samouprava u Vrbasu od 2010. godine, i pored više zahtjeva od strane Crnogorske partije i jasne preporuke ombudsmana, izbjegava zakonsku obavezu da u službenoj upotrebi na svojoj teritoriji pored srpskog, mađarskog i rusinskog, uvede i crnogorski jezik i pismo.

Crnogorska partija je zahtjev uputila nakon što je u Skupštini Srbije premijerka Ane Brnabić izjavila da Savjet za nacionalne manjine, kojim ona predsjedava, nije upoznat sa tom problematikom. Takođe premijerka je tom prilikom izjavila da ako su ispunjeni svi zakonski uslovi nema prepreke da se crnogorski jezik uvede u službenu upotrebu u opštini Vrbas.

Savjet za nacionalne manjine Vlade Republike Srbije prati i razmatra stanje ostvarivanja prava nacionalnih manjina i predlaže mjere za unapređenje pune u djelotvorne ravnopravnosti njihovih pripadnika. Predsjednica savjeta je premijerka Ana Brnabić, zamjenik je Branko Ružić ministar državne uprave i lokalne samouprave, članovi su ministar inostranih poslova, ministar pravde, ministar prosvjete i tehnološkog razvoja, minister kulture i informisanja, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama, direktor Kancelarije za ljudska i manjinska prava i predsjednici svih nacionalnij savjeta u Republici Srbiji.

Crnogorska partija je u zahtjevu podsjetila na imperativnu normu Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma koji u članu 11. u stavu 2. glasi: “Jedinica lokalne samouprave će obavezno svojim statutom uvesti u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko procenat pripadnika te nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15% prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva, najkasnije u roku od 90 dana od dana utvrđivanja zakonom propisanih uslova.”

U opštini Vrbas, po posljednjem popisu, živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5 procenata od ukupnog broja stanovnika opštine.

Komentari

avatar