Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana govorio je prilikom gostovanja u emisiji “Utisak nedelje” o propustima u radu srpskih tužilaštva, tvrdeći da se i sam uvjerio u njihovo nepostupanje u pojedinim predmetima. On je tom prilikom istakao da je i sam vidio kako se predmet protiv Nebojše Čovića “sklanja u fioku”. Nova.rs podsjeća da ovo nije prva afera u pravosuđu čiji je glavni akter upravo poznati biznismen i bivši ministar.

Foto: Istinomer.rs

Grbović je istakao da neko mora da probudi republičkog javnog tužioca Zagorku Dolovac, da počne da radi svoj posao, a zatim se osvrnuo i na situaciju u sprskim tužilaštvima, koja je aktuelna proteklih nekoliko godina.

Opisujući svoje volontersko iskustvo u tužilaštvu, istakao je da je bio prisutan kada je slučaj Nebojše Čovića, predsjednika KK Crvena zvezda, stavljen u fioku.

“Znam kako to izgleda, ja sam svojim očima video predmet čovjeka, moćnika za neku potpuno bezazlenu stvar koja se stavlja u fioku zato što će možda postati ministar nakon rekonstukcije vlade”,  rekao je Grbović i potom dodao da se radi o Čoviću.

Ukoliko se vratimo unazad, ovo nije prva afera u pravosuđu u koju je uključen upravo Čović. Naime, javnost se i dalje živo sjeća slučaja iz juna 2014. godine kada je novinar Dejan Anđus optužio predsjednika KK Crvena zvezda za napad ispred televizije “Kopernikus”.

Napad na Anđusa

Podsjetimo, Čović je optužen za napad na novinara Dejana Anđusa ispred TV Kopernikus u junu 2014, ipak. ovaj slučaj obilježio je i poprilično sporo postupanje nadležnih institucija. Tako je Čović zbog ovog napada saslušan u tužilaštvu tek septembra naredne godine, dok je suđenje u ovom postupku počelo januara 2018. godine.

Interesantno je i da je nekoliko mjeseci prije pomenutog suđenja, odnosno u junu 2017., novinar Anđus uhapšen zbog iznude 30.000 eura od izvjesnog biznismena. On je, dok se nalazio pod istragom za iznudu, naprasno promijenio ploču i preko punomoćnika poručio da se ne pridružuje krivičnom gonjenju Čovića i da neće dolaziti na suđenja.

Čović je naknadno za napad na Anđusa oslobođen.

Ipak, u trenutku dok se protiv njega vodio postupak, predsjednik KK Crvena zvezda ponovo se našao pod istragom, kada je Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnicu protiv njega i još pet osoba zbog sumnje da su počinili zloupotrebe pri kupovini stanova i gradnje objekata za raseljena lica sa Kosova i Metohije.

Čović je od 2001. do 2005. bio šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, a to je bio četvrti put da Tužilaštvo podiže optužnicu. Prethodna tri puta i nakon dopuna, sud optužnicu nije potvrdio. Istraga protiv Čovića i ostalih pokrenuta je 25. avgusta 2014. godine, zbog sumnje da su izvršili krivična djela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica.

Terete se da su u toku 2003, 2004. i 2005. godine nezakonito prisvojili više od 850 miliona dinara. Ipak, zasad nije poznato u kom se statusu nalazi ovaj predmet.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve