Tradicionalno sedmu godinu za redom, Crnogorska kulturna mreža i Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine pripremaju organizaciju Crnogorske kulturne večeri, za naše brastvenike u Republici Srbiji.

foto CKM

“Iz godine u godinu ova manifestacija pokazuje da je od velikog značaja za crnogorsku zajednicu u Srbiji, Crnogoraci kroz okupljanje povodom naših velikih praznika, bude svoj identitet, tradiciju i čuvaju kulturno nasleđe. Posljednjih godina ova okupljanja su potvrdila naše vizije, pa se nadamo da će taj trend biti nastavljen, a Crnogorci biti bliži jedni dugima za jednu čitavu i neraskidivu ljubav i poštovanje. “Ovim događajem šaljemo poruku da je odnos Crne Gore i Republike Srbije iznad svega, a na to nas obavezuje i praznik koji slavimo, jer je 13. jul utkan u crnogorsko biće kao jedan od najznačajnijih datuma naše istorije, ali i u nasljeđe južnoslovenskih i drugih naroda koji su zajedno, uz mnogobrojne žrtve stale na put najvećoj pošasti čovječanstva – fašizmu. Trinaesti jul, jedan od dragulja antifašizma, koje baštine Crna Gora i Vojvodina, sigurni smo da zavređuje da ga obilježimo sa posebnim ponosom, kao dug onim slobodarima, koji su za generacije prije nas, za nas same i za generacije koje će doći, svojom žrtvom stvorili budućnost.

Imajući u vidu obavezu prema precima, kao i dužnost prema potomcima, odlučili smo da ovogodišnje Crnogorsko kulturno veče organizujemo za naše bratstvenike koji žive u Vrbasu koji ima neraskidive veze sa Crnom Gorom, prije svega kao dobar domaćin i dom hiljadama Crnogoraca, a potom što sa našom zemljom dijeli najveće vrijednosti multikonfesionalnosti, multietničosti i multkulturalnosti”, navodi se u saopštenju CKM.

Crnogorsko kulturno veče prevashodno ima za cilj promociju crnogorske kulture i običaja, kako među našim sunarodnicama koji su decenijama daleko od svojih ognjišta, tako i drugih naroda i narodnosti u Vojvodini, koja svoju različitost njeguje i ističe kao prednost u burnim vremenima XXI vijeka, i što je najvažnije uspijeva u tome.

Navedeni događaj će biti upriličen na način kako dolikuje Crnogorcima, a na radost svih crnogoraca koji žive u Vrbasu i Vojvodini.

Pored promocije kulturnohg nasleđa kroz program će promovisati multietničnost i multikulturalnost što su jedne od največih vrijednosti naše države. Projekat podrazumijeva veliko okupljanje građana, zatim nastupe KUD-a Njegoš iz Lovćenca, pjesnika Ljubiše Vojinovića, glumaca Gordane Glendža i Radovana Seratlića, škole gusala iz Vrbasa, guslara Miljana Vujovića, djeca iz predškolske ustanove Boško Buha, pjevača Miloja Bubanje, Veljka Krivokapića, operske dive Bojane Pejanović, i koncerti Zorana Kalezića sa orkestrom Perice Vasića, Jadranke Barjaktarović, Bojana Marovića.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments