Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ili je loše obaviješten ili govori neistine o ulozi srpskog naoružanja u sukobima između Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu. Drugačije se ne može objasniti njegova izjava u kojoj kaže da “nema srpskog oružja” u tom sukobu.

foto Twitter

Prilikom obilaska “Beograda na vodi”, Vučić je, upitan kako se Srbija postavlja između Azerbejdžana i Jermenije, rekao da se naslušao gadosti da je Srbija kriva, pošto se tamo ubija srpskim oružjem. Slučajno ili ne, to je bio i naslov i tema teksta koji je portal Nova.rs objavio juče, a koji se bavi ulogom srpskog oružja u ratu.

“Tamo nema oružja srpske proizvodnje. Ni topovi, ni tenkovi… ništa nije srpska proizvodnja. Mi želimo mir. To su nam dva bratska naroda. Želimo da sve to stane. Mir je važniji od svega”, rekao je Vučić. Istovremeno, dodao je da bi Crvena zvijezda trebalo da igra u Jerevanu, jer je to sportski, ali da o svemu odlučuje UEFA.

Portal Nova.rs je sinoć objavio vijest baziranu na fotografijama i informacijama koje prenose azerbejdžanski mediji, a prema kojima su rakete jermenske vojske zatečene na terenu nosile oznaku srpske firme “EDePro”.

Teško je oteti se utisku da je Vučić ovu izjavu dao olako. Najmanje četiri situacije iz bliske prošlosti ga demantuju.

Skandal sa Tovuzom

Sve je počelo još u julu ove godine, kada je zvanični Baku uputio protest Srbiji u kojem smatra da je isporuka oružja Jermeniji od strane Srbije neprijateljski potez prema Azerbejdžanu, zato što je to oružje upotrebljeno protiv Azerbejdžana tokom sukoba u Tovuzu, javila je agencija Interfaks-Azerbejdžan.

Srpska javnost je ostala zatečena informacijom, s obzirom da nije bilo poznato da Srbija ima aranžmane sa Jermenijom ove vrste. Naročito zbog toga što je prijateljstvo Srbije i Azerbejdžana – premreženom i finansijskim dogovorima – bilo opšte poznato.

U periodu od 2013. do 2018. godine, Azerbejdžan i Srbija potpisali su deklaracije o strateškom partnerstvu i o planu o zajedničkim akcijama u okviru strateškog partnerstva. U tim dokumentima, Baku i Beograd priznaju teritorijalni integritet dvije zemlje. Takođe, saradnja između strana potpisnica u domenu bezbjednosti i odbrane prepoznata je kao jedan od prioriteta.

Ljajić priznaje “grešku”

Vlada Srbije se, međutim, nije oglašavala na ovaj otvoreni upit. Ipak, Nova.rs je od ministra trgovine Srbije Rasima Ljajića dobila priznanje da se izvor oružja u Jermeniju zaista dogodio.

“Oružje je u Jermeniiju izvezla jedna privatna kompanija čije ime ne smijem da iznosim u javnost, vrijednost robe ne iznosi više od milion eura, a transportovana je iz Srbije u dvije ture, u maju i junu”, rekao je tada Ljajić.

Ministar je takođe rekao i da “Srbija ima odlične odnose sa Azerbejdžanom, to je dobar prijatelj, partner par ekselans, kakvog bi svako mogao samo da poželi.”

“Njihovog glas u međunarodnim organizacijama za Srbiju je veoma važan. Sada moramo da razgovaramo sa predstavnicima Azerbejdžana i da ne dozvolimo, ako je to ikako moguće, da ova situacija narušina naše međunarodne odnose. Moje mišljenje je da ne smijemo da dozvolimo da se ovako nešto ponovi, treba da uradimo sve da se ovakve situacije izbjegnu u budućnosti”, rekao je Ljajić.

Tešićeva dupla igra

Istovremeno, NIN je objavio da je u pitanju oružje Slobodana Tešića i njegove fime “Vektura trans“. Oružje je bilo proizvedeno u fabrikama Krušik, Prva petoletka i Zastava oružje.

Prema tom ugovoru, trebalo je da bude isporučeno 142.000 mina različitih kalibara i 10 raketa Grad od 122 milimetra iz fabrike “Krušik”, a ugovoreno je i prevezeno najmanje 100 minobacača za mine kalibra 120 milimetara iz “Prve petoletke”, kao i tri protivavionska topa kalibra 20 milimetara oznake M55A4 iz “Zastava oružja“. Oružje je otpremljeno sa niškog aerodroma Konstantin Veliki na aerodrom u blizini Jerevana, glavnog grada Jermenije, a još 16 letova sa oružjem iz srpskih fabrika je tokom 2019. godine sa niškog i beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” otpremano do aerodroma kod Jerevana.

Interesantno je da je ovaj ugovor sa Jermenijom sklopljen gotovo u isto vrijeme dok je srpski predsjednik Aleksandar Vučić dobijao počasti u Azerbejdžanu, kada je i potpisan Akcioni plan za strateško parnerstvo i niz biletarnih sporuzuma.

Povlačenje, pa hapšenje ambasadora

Sredinom avgusta afera je dobila epilog: istvoremeno je u posjeti Azerbejdžanu bio ministar unutrašnjih poslova Stefanović, dok je u toj zemlji bio hapšen Eldar Hasanov, dugogodišnji ambasador Azerbejdžana u Srbiji, u akciji azerbejdžanske obavještajne službe zbog korupcije i pronevjere državnog novca.

Sagovornici Nova.rs smatraju da je ambasador smijenjen više zbog tog propusta nego zbog zvanično saopštenog razloga.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
Ha20
01.10.2020-09:41 09:41

Vucic nije neka pristalica istine on je dvadeset puta gori od Trampa i svaki put kad zine izgovori po tri lazi ali budimo malo realni upitajmo sami sebe. Kakve to veze ima sa cijim se oruzjem ratuje po cijelom svijetu. Oruzje je velika industrija globalno pa ga izvoze Amerikanci, Rusi i mnoge dtzave svijeta i oni se ne mogu kriviti za to sto se njihovo oruzje koristi u raznim svjetskim ratistima.