Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Četnici se okupili kod Srebrenice: “Oj, četnici Ravne gore, zbijajte se u redove”

Kako se može vidjeti na fotografijama koje su objavljene na Facebook stranici manastira Karno, domaćini i njihovi gosti su razvili zastavu ''Ujedinjenog ravnogorskog pokreta'', te zastave Ruske Federacije i ''carske Rusije''.

“Oj, četnici Ravne gore, zbijajte se u redove. Zbijajte se, brat do brata, da skinemo jaram s vrata”.

Ovi su stihovi, u noći između 13. i 14. januara, odjekivali u brdima oko Srebrenice. U manastiru Karno proslavljala se pravoslavna Nova godina. Domaćin je bio iguman Luka Babić. A gosti su došli iz Srbije. Predvodio ih je Mlađan Đorđević, bivši savjetnik srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, danas “humanitarac” koji je osnovao organizaciju “Naša Srbija” i vođa “Pokreta Oslobođenje”. Ukratko – rusofil. Sa sjajnim vezama u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i četničkim udruženjima, piše Istraga.

“Stigoh u manastir Karno iznad Srebrenice, kod igumana, oca Luke, gde ću sa braćom iz Srbije i Srpske dočekati pravoslavnu Novu godinu“, napisao je 13. januara Mlađan Đorđević.

Iguman Luka je organizovao vatromet ispred manastira. Gosti su se, poslije toga, vratili četničkim pjesmama.

“Na sred gore Romanije, četnički se barjak vije. Pa, neka ga, nek se vije, donet nam je iz Srbije. Donio ga Čiča Draža i njegova gorska straža”, glasili su stihovi jedne od pjesama koje su četnici te noći pjevali u manastiru Karno, piše Istraga.

Kako se može vidjeti na fotografijama koje su objavljene na Facebook stranici manastira Karno, domaćini i njihovi gosti su razvili zastavu “Ujedinjenog ravnogorskog pokreta“, te zastave Ruske Federacije i “carske Rusije“.

Te večeri je, rekosmo, u manastiru boravio Mlađan Đorđević, lider “Pokreta Oslobođenje” koji posljednjih godina posebno ističe svoje veze sa Rusijom. Prema pisanju portala nova.rs, “predsjednik pokreta “Oslobođenje” Mlađan Đorđević” fotografisan je nedavno u društvu Aleksandra Babakova. 

“Na fotografiji do koje je došao naš portal, a za koju se pretpostavlja da je nastala tokom Đorđevićeve posete Moskvi, vide se on i Babakov u nekom od moskovskih restorana“, objavila je u septembru prošle godine nova.rs.

Đorđević je tada potvrdio da se sreo sa Babkovim i srpskim je medijima ustupio fotografiju.

Đorđevićev sagovornik iz Moskve, Aleksander Babakov je od 2014. godine pod sankcijama Evropske unije zbog “narušavanja teritorijalnog integriteta i suverenitata Ukrajine”. Tim su se sankcijama kasnije pridružile i Sjedinjene Američke Države koje su Babakova stavile na crnu listu.

“Aleksandar Babakov je posebni predsjednički izaslanik Ruske Federacije zadužen za saradnju s organizacijama koje predstavljaju Ruse koji žive u inostranstvu. Babakova je 2014. godine sankcionisala EU, koja je istakla da je glasao za ruski zakon o aneksiji Krima. Aleksandar Babakov imenovan je za zvaničnika Vlade Ruske Federacije”, navedeno je u odluci vlasti SAD-a.

Na listi su tada završili i saradnici Aleksandra Babakova, Aleksandr Vorobjev koji je šef njegovog kabineta, te Mikhail Plisyuk.

“Tačno je da sam se vidio sa njim. U pitanju je veliki prijatelj Srbije i srpskog naroda, ali ne bih ništa više komentarisao”, rekao Mlađan Đorđević nakon povratka iz Moskve, u septembru prošle godine.

Prošle sedmice je, rekosmo, Đorđević boravio u Bosni i Hercegovini, odnosno u Srebrenici, gdje je sa pripadnicima četničkih udruženja, u manastiru Karno, dočekao pravoslavnu novu godinu.

Mjesec i po prije Đorđevća, manastir Karno je posjetio i Dušan Marković, kontroverzni vođa ultranacionalističke stranke Prava Srbija sa centralom u Jagodini.

Prema medijskim izvještajima iz decembra prošle godine, Marković je sa igumanom manastira Karno Lukom Babićem pjevao četničke pjesme.

Šta se ono u Bosni pokraj Drine zbiva, to su srpski četnici sišli sa planina. Ne boje se Allaha, ne boje se mina, ne boje se ustaša, ni mudžahedina“, pjevao je Marković, dok ga je iguman Luka povremeno pratio.

Marković je poznat po ekstremnim izjavama prema migrantima, a u zvaničnoj biografiji stoji da je sa svega 19 godina postao potpredsjednik Ravnogorskog pokreta, gdje se na njegovim profilima po društvenim mrežama mogu vidjeti fotografije gdje pozira u uniformi i sa oružjem.

Od septembra prošle godine, Markovićeva “Prava Srbija” nalazi se u koaliciji sa neonacističkim Pokretom Levijatan.

Članovi “Pokreta Levijatan” ne skrivaju svoje simpatije prema presuđenim ubicama i ratnim zločincima, poput Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rašo
20.01.2022-07:05 07:05

Lepo je videti kako vi Milogorci pomno pratite dešavanja iz Srpskog sveta…Ima li šta novo u Plavu, Gusinju i Rožajama?

Cici mici
20.01.2022-09:25 09:25
Reply to  Rašo

Ima druze mnogo sta novo ovijem iz PLAVA -GUSINJA-ROZAJA-B.POLJA.-PLEVALJA ne plase se oni vas CETNIKA! Najopasnije su izdajice i spijuni-ka sto su KOLIC-ALBIN-(NEMANJA-RADOVAN) I NJIMA SLICNI  ti su opasniji od njih se ovi cuvaju koji zajedno kolo igraju i pjevaju sa Cetnicima “ Oj, četnici Ravne gore, zbijajte se u redove. Zbijajte se, brat do brata, da skinemo jaram s vrata”.

pero
20.01.2022-15:55 15:55
Reply to  Rašo

Cuti glibava cetnicino bolje MIloigorac nego posrbica i srbijanac koji su izasli iz jaybine!!1

Sara
20.01.2022-18:18 18:18
Reply to  Rašo

Cetnice..pazi sta govoris..mi crnogorci se grozimo vasem primitivizmu..i zlocinu..vi ste cudni soj–dalekami kuca od vas!

Neko tamo
20.01.2022-23:13 23:13

E sve ove vlašine koje i protestuju veceras idu u istu crkvu spc ko i ova gospoda

Dok se SPC ne ugasi mira u regionu nece biti

Tihana
20.01.2022-23:42 23:42

Đe će četničine bez u manastir.

Dusan
18.02.2022-12:32 12:32

Lijepe 4 glave, sve kao da ih je ista majka rodila