Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Čanak: SPC je sekta, a CPC je vjerska zajednica

Kako je dodao, nije stručnjak za vjerska pitanja, ali kada su počeli da ga napadaju, istražio je stvar

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kazao je, gostujući na Kurir TV, da je SPC sekta, a CPC nije nikakva NVO, već vjerska zajednica.

On je to kazao upitan da prokomentariše jedan od naslova u srpskim tabloidima “Čanak lomio slavski kolač sa vladikom lažne Miraševe crnogorske crkve”.

“Lažu kao RTS, šta da vam kažem. ‘Čanak lomio kolač’- to je tačno, ‘sa vlasikom’ i to je tačno, ‘lažne Miraševe crnogorske crkve’- to nije tačno. Zbog toga što postoji od ovh krugova pravoslavnih talibana u Srbiji laž da je CPC neka NVO. Što nije tačno U posjedu sam dokumenata o registraciji CPC koja je upisana u registar vjerskih organizacija, isto kao što je u Crnoj Gori upisana katolička i islamska zajednica. Dakle, u pitanju je vjerska zajednica”, naveo je on i dodao da priče toga tipa služe samo da bi se SPC nametnula kao jedina ispravna pravoslavna vjerska zajednica.

“I ako je SPC sekta. Ona nije crkva. Zbog toga što je sekta ono što se suprostavlja učenju Hristovom, a to je etnofiletizam. Etnofiletizam je čini sektom, kao i rusku pravoslavnu crkvu i zbog toga su u zavadi sa Vaseljenskom patrijaršijom”, kazao j eon.

Kako je dodao, nije stručnjak za vjerska pitanja, ali kada su počeli da ga napadaju, istražio je stvar.

“CPC je kao autokefalna pravoslavna crkva bila dio istorije i života Crne Gore od 1200 i neke godine. Srpskoj pravoslavnoj crkvi je odobren kontinuitet od 1836. Kada je odlukom Aleksandra Karađorđevića prilikom ujedinjenja u zajednicu Srba Hrvata i Slovenaca napravljena ujedinjena SPC i to ujedinjavanjem autokefalne Crkve Srbije, autokefalne CPC i autokefalne vojvođanske crkve, formirana je ujedinjena SPC, koja je uklonila kasnije to ‘ujedinjena’, kao dio te nove države. Nema više te države-  nma više te crkve i tu je stvar vrlo jednostavna”, kazao je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Bellarina
26.11.2022-12:36 12:36

Bio i ostao najšarmantniji političar, što stasom to glasom. Rječit, izuzetno zanimljiv-za političara itekako bitno-i, naravmo šarmantan. Uvijek pozdrav za Vas, gospodine Čanak.

Uros
26.11.2022-16:30 16:30

Canak na tvoju zalost i tvoje neznanje, taj “pop” sa kojim si lomio kolac je pripadnik “crkve” koja je registrovana kao NVO u policijskoj stanici u Cetinju. Po toj logici si mogao lomiti kolac i sa adventistima j Jehovinim svjedocima. To ti je isto.

Vodiga kući
26.11.2022-17:08 17:08

Bellarina !
Hvala ali sto prije!

Dusan
27.11.2022-18:01 18:01

SarAmantan kao i ti sto si balerina….e tako je on baletan haha !!!