Zamjenik predsjedavajućeg bugarske vladajuće stranke GERB Tsvetan Tsvetanov povukao se iz državnog parlamenta zbog istrage o njegovoj ulozi u skandalu sa nekretninama koji je otkrio Bugarski servis Radija Slobodna Evropa (RSE).

Foto: EPA/VASSIL DONEV

Tsvetanov je juče novinarima izjavio da daje ostavku na mjesto poslanika u Parlamentu i predsjedavajućeg parlamentarne grupe GERB stranke.

On je naveo, međutim, da namjerava i dalje biti zamjenik predsjedavajućeg stranke GERB.

Tsvetanov se smatra drugim političarem sa najviše moći u Bugarskoj, nakon lidera GERB-a i premijera države Bojka Borisova.

On je četvrti i najviše rangirani član GERB-a koji je dao ostavku na funkciju koju obavlja od kada je RSE u martu počeo objavljivati seriju istraživačkih izvještaja o njihovim unosnim poslovima sa nekretninama u bugarskom glavnom gradu Sofiji.

Tsvetanov je u junu 2018. dobio novi luksuzni apartman u Sofiji od bugarske građevinske firme Arteks u okviru dogovora “zamjena gotovine i imovine”. Tsvetanov je dao Arteksu 100.000 eura i dva apartmana u zamjenu za jedan luksuzan stan.

Istraživački izvještaj RSE je pokazao da je Tsvetanov dobio novi apartman od Arteksa po četiri puta nižoj cijeni nego što je trenutna tržišna vrijednost.

Tsvetanov, koji je bio ministar unutrašnjih poslova Bugarske od 2009. to 2013. poriče da je radio bilo šta pogrešno, te je izjavio: “Sve što sam uradio je potpuno legalno”.

On tvrdi da se radi o kampanji blaćenja uoči izbora u maju koji će odrediti bugarske članove Evropskog parlamenta.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve