Premijerka Srbije Ana Brnabić je u gostovanju na TV Pink otkrila da će za desetak dana u Srbiji krenuti liječenje pacijenata oboljelih od korona virusa terapijom krvne plazme.

“Uzimamo krv od ljudi koji su se izliječili i dajemo tu plazmu transfuzijom ljudima koji su oboljeli. Razlog zašto krećemo tek za 10-ak dana jeste zato što će tada prvi put proći 21 dan od prvog izliječenog u Srbiji”, rekla je ona.

Podsjetimo, u Francuskoj počinje kliničko ispitivanje u okviru kojeg će se krvna plazma osoba koje su preboljele Covid-19 ubrizgati “pacijentima u akutnoj fazi bolesti”.

To kliničko ispitivanje sastoji se od transfuzije plazme pacijenata koji su preboljeli Covid-19, a koja sadrži antitijela na virus i koja bi taj imunitet mogla prenijeti na pacijenta koji boluje od Covida-19 – navodi se u zajedničkom saopštenju Pariske univerzitetske klinke, Francuskog zavoda za krv i Državnog instituta za zdravlje i medicinsko istraživanje, javila je Hina.

Brnabić je ujedno istakla da je u nedjelju donesena odluka da sa Institutom za primjenu nuklearne energije oformi laboratorija u kojoj će se proizvoditi Elisa testovi o kojima je dr Predrag Kon pričao.

On je istakao da će ovi podaci biti jako vrijedni u budućnosti, a uzorci će se uzimati putem Elisa testova koji ispituju prisustvo antitijela u krvi čime se dobija tzv. seroprevelencija, tačan procenat onih koji su zaštićeni.

“U opštoj populaciji test ima smisla raditi kada sve prođe, dakle poslije epidemije tokom ljeta. Tada možemo ispitivati prisustvo antitijela koja će pokazati kolika je osjetljivost populacije. Uzima se tzv. reprezentativni uzorak na različitim djelovima teritorije Srbije i isputuje na prisustvo, odnosno neprisustvo antitela. Oni koji imaju antitela, znači da imaju imunitet, bilo da su bili simptomatski ili asimptomatski pacijenti”, rekao je dr Kon.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments