Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da joj je “savršeno jasna” poruka Podgorice da su građani Srbije nepoželjni u Crnoj Gori. Ona je za B92 ocijenila da je odluka Crne Gore o otvaranju granica te zemlje za građane više zemalja, ali ne i Srbije, pogrešna i da predstavlja “klasičan slučaj kada politikantstvo zamagli ekonomski interes i ono što je dobro za vašu privredu i građane”.

Ana Brnabić (Foto: N1)

“Ta njihova odluka je vođena političkim motivima, a što se tiče poruke premijera Markovića da sam mogla da ga pozovem kako bi mi razjasnio tu odluku, nema šta da mi je neko obrazlaže, sve mi je savršeno jasno”, rekla je predsjednica Vlade Srbije.

Navela je i da vjeruje da će Podgorica promijeniti tu odluku pod pritiskom turističkog sektora.

“Vjerujem da će biti velikog pritiska hotelijera, jer je turizam najveći dio njihove ekonomije i zato su naši građani veoma dobri turisti. U jednom trenutku će popustiti pod pritiskom i vjerujem da će nas onda pozivati da dođemo u Crnu Goru. Ja pozivam građane da ne idu tamo gdje su nepoželjni, ali gde god da odu Vlada Srbije će biti otvorena za saradnju”, navela je Brnabić.

Ona je ponovila da Srbija poštuje Crnu Goru kao susjednu državu i da se zalaže za regionalnu stabilnost i bolje povezivanje u cilju unapređenja kvaliteta života građana cijelog regiona.

“Ne razumijem kod nekih kolega u regionu da ne shvataju da mi kao region možemo napredovati i podići kvalitet života građana Srbije, BiH, Crne Gore samo ako radimo zajedno, ako je region miran, stabilan, bolje povezan”, kazala je premijerka.

Navela je da ne želi da se miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, ali i dodala da je njena ustavna obaveza kao premijerke i obaveza Srbije kao države da brinu o Srbima u Crnoj Gori, da njihova prava budu zaštićena.

“To radi svaka ozbiljna država. Ja sam za najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom, žao mi je što su oni u posljednje vrijeme izabrali neki drugi put, da se u 21. vijeku bave osnivanjem crkve umjesto digitalizacijom, da želite da idete ka EU a konfiskujete nečiju imovinu. To je daleko od onoga kako ja razmišljam”, rekla je Ana Brnabić.

Ocijenila je da reciprocitetom “nećemo dobiti ništa” i da je besmisleno zatvarati granice Srbije za 28 odsto Srba koji žive u Crnoj Gori.

“Ne želimo da učestvujemo u tim igrama prošlosti već smo okrenuti budućnosti. Pozivam građane Crne Gore da dolaze u Srbiju, mi smo otvrena zemlja, želimo da ljudi dolaze ovde, to je naša politika i neće se mijenjati zato što je politika nekog drugog potpuno drugačija”, rekla je premijerka.

Upitana za odluku Hrvatske da ne otvori svoje granice za državljane Srbije, ona je rekla da je Zagreb donio tu odluku samo za članice EU i da pretpostavlja da “nešto ne računaju pretjerano na turiste iz Srbije”.

“Više razmišljam kako da sve ljepote naše zemlje najbolje predstavimo našim građanima koji često bolje znaju strane nego naše turističke destinacije. Pozivam naše građane da ostanu tokom ljeta u Srbiji i uzdaju se u ljepote i usluge u svojoj zemlji, jer to je u smislu zdravstvene bezbjednosti najsigurnije a i time direktno pomažete domaću ekonomiju u realno teškoj godini”, rekla je Ana Brnabić.

Komentarišući odsustvo reakcija EU na odluku Podgorice, ona je rekla da punopravno članstvo u Uniji ostaje strateški put Srbije, ali i dodala da je ponekad i nedostatak reakcije, reakcija.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
poiv
poiv
29.05.2020-09:13 09:13

Kako gej premijerka srbije brani svoju Hrvatsku….Vucic iz BOSNE,Brnabic iz HRVATSKE,DACIC porijeklom Hrvat sa KOSOVA,ministar sporta Udovicic nekada Franjo sada Vanja HRVAT,VULIN EGIPCANIN…to su vam prve trube Srbije ..sta si ti Srbijo medju sljivama dozivjela..da to OVO bude premijer..ejjjj..ona ima zenu….i plus Hrvatica koja je na celu Srbije..naravno da apsolutno nemam nista protiv HRVATA koje vise volim od srba ali…..