Britanski “Tajms” otkriva mrežu fanatika koja preti Balkanu i najopasnijeg među njima

Primjer Fitima Ljadrovcija, kosovskog Albanca koji je u dva navrata ratovao za ISIS u Siriji, a potom se vratio kući gdje i dalje propovijeda radikalne stavove, pokazuje da prištinske vlasti ne mogu da zauzdaju problem terorizma.

FOTO: RAS / RAS SRBIJA

Entoni Lojd, novinar britanskog “Tajmsa”, u svom tekstu objavljenom na portalu ovog uglednog medija, pod naslovom “Džihadisti ISIS koji su se vratili na Kosovo spremni su da umru za kalifat”, opisuje Ljadrovcijev slučaj.

– Četiri godine prošle su otkad je mladi borac ISIS sa Kosova svjedočio jednom od najstrašnijih ubistava koje je teroristička organizacija izvela: Fitim Ljadrovci imao je 24 godine kada je vidio Sirijca vezanog za kolac i raznijetog raketnom granatom. “To sigurno nije najgora stvar koju sam vidio među egzekucijama, čak i djeca su navikla da gledaju takve stvari”, rekao je govoreći o tome koliko je lojalan ISIS-u” – navodi se u tekstu “Tajmsa”.

Ljadrovciju nije suđeno nakon njegovog prvog puta u Alepo 2013, gdje je bio dio Fronta al Nusre: ispitivan je 11 sati poslije čega je pušten. Tek nakon drugog odlaska na ratište (2015.) – gdje je službovao u albanskoj jedinici egzekutora ISIS Lavdrima Muhadžerija – osuđen je na kaznu zatvora. No, time ni izbliza nije riješen problem njegovog djelovanja.

“Kalifat nije gotov”, rekao je ove nedjelje Ljadrovci, četiri mjeseca nakon oslobađanja. “Želim da stvorim Islamsku državu na Kosovu i rado ću umrijeti za nju”, prenosi “Tajms” izjavu džihadiste.

Tužilac Fikrije Krasnići u izjavi za britanski medij kaže da kosovske vlasti nemaju problem s osuđivanjem terorista, već sa deradikalizacijom – otklanjanjem posljedica indoktrinacije kroz koju su prošli u Siriji i kampovima za obuku. Program deradikalizacije nije obavezan, a većina terorista je i inače, kaže tužilac – nepopravljiva.

Kosovske sudije se često muče i da donesu presude protiv pripadnika ISIS zbog nedostatka dokaza iz Sirije, pa im mahom dosuđuju kraće zatvorske kazne, bez obzira na težinu zločina. Uz to, nedovoljno striktan sistem uslovnog otpusta ostavlja mnoge teroriste slobodnima da nastave sa širenjem ekstremne ideologije.

Dio široke baze međunarodnih ratnika ISIS potiče i sa Balkana, a u njihovim redovima prednjače Albanci s Kosova. U tekstu “Tajmsa” podsjeća se i da su Kosovari bili umješani u nekoliko terorističkih zavjera u Evropi kod kuće. Šestoro Albanaca sa Kosova, muškaraca i žena, uhapšeni su u Njemačkoj prošlog juna 2017. zbog umješanosti u dvije zavjere koje su targetirale NATO trupe na Kosovu i civile u Belgiji i Francuskoj. Mjesec ranije, osmoro ih je uhapšeno na Kosovu zbog planiranja napada na izraelske fudbalere.

Vlasti na Kosovu imaju podatke o 348 osobe koje su putovale u Siriju da se pridruže ISIS-u od 2012.  do danas.

Mnogi su umrli, ali neki su se i vratili. Prema pojedinim bezbjednosnim procjenama, broj kosovskih džihadista jednak je ukupnom broju esktremista u svim ostalim zemljama Balkana zajedno. Osim toga, albanska jedinica jedina je sa Balkana koja postoji samostalno unutar ISIS, što pokazuje da je broj boraca iz redova Albanaca poprilično veliki.

izvor blic.rs

Komentari

avatar