Ponedjeljak, 24 Januara, 2022
Rubrika:

Britanska poslanica: Ne možemo dozvoliti da Putinovoj politici širenja razdora po Evropi ne bude odgovoreno na Balkanu!

Ona tvrdi da vlada Velike Britanije ''sluša i djeluje,'' te navodi primjere, uključujući činjenicu da će situacija u BiH biti tema ''na ministarskom sastanku NATO-a sljedeće sedmice,'' da će zvaničnici posjećivati region u narednim sedmicama, te da sarađuju sa Visokim predstavnikom Schmidtom.

“Ruski Predsjednik Vladimir Putin “cinično iskorištava” političku situaciju u Bosni i Hercegovini kako bi širio razdor po Evropi i vrijeme je da “diplomatija spriječi ulazak u sukob”, piše članica Parlamenta Velike Britanije, Alicia Kearns, te poziva na jaču prisutnost NATO saveznika u BiH i na razmatranje sankcija za one “koji sistematski potkopavaju Dejtonski sporazum.”

U svom tekstu naslova “Britanija će opet biti uvučena u evropski rat osim ako se Putin ne zaustavi,” objavljenom na portalu Daily Express, Kearns navodi da je “Zapad pod napadom svaki dan” i da je jedno od mjesta gdje se to odvija Bosna i Hercegovina.

Kearns navodi da, u Africi i Aziji, Kina finansira “ogromne infrastrukturne projekte koji siromašnije zemlje čine zavisnima od komunističkog režima koji je počinio genocid”, da bi u Evropi “jedna jedina Putinova riječ mogla dovesti do energetskog rata”, te da je “najmanje 100.000 ruskih vojnika na ukrajinskoj granici.”

“A u kutku Evrope, zemlja prema kojoj imamo jedinstvenu istorijsku dužnost, na rubu je propasti: Bosna. Da ne bude zabune, propala Bosna je Putinova ambicija, jer bi sukob i nestabilnost u našem bliskom susjedstvu doveli do rastrojenog NATO-a i osnaženog Putina,” piše ona.

Kearns opisuje BiH kao zemlju gdje su “vijekovima vođeni ratovi”, uključujući posljednji tokom 1990-tih godina, kada se dogodio “jedini genocid u Evropi od Holokausta.”

“Samo postojanje Bosne predstavlja delikatan čin balansiranja – i Putin pokušava da uništi tu ravnotežu upravo sada da bi služio svojim interesima,” tvrdi Kearns.

Ona zatim opisuje političku krizu u BiH, za koju okrivljava člana Predsjedništva Milorada Dodika. Navodi da je sve počelo nakon što je bivši Visoki predstavnik, Valentin Inzko, uveo zakon kojim se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca u zemlji, prenosi N1.

Vladimir Putin preko svojih marioneta u regionu širi razdor po Evropi, foto: BBC

To je, kako navodi ona, “stvorilo problem Putinovoj marioneti u regionu, lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku”, te dodaje da Dodik kontinuirano negira genocid u Srebrenici.

Takođe navodi da Putin, te Kina, ne priznaju novog Visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta.

Kearns piše da je razgovarala sa ambasadorom BiH u Velikoj Britaniji, – “njegova poruka je bila jasna: Bosna je na rubu raspada i sukoba.

“Vidimo pokušaj da se ukloni međunarodno održavanje mira, te da se povuče zavjesa nad Bosnom i pusti Dodiku da ostvari Miloševićev san o Velikoj Srbiji,” piše ona.

“Zato međunarodna zajednica mora istupiti naprijed i čvrsto se fokusirati na održavanje stabilnosti tu, osiguravajući da očuvamo mir sklopljen 1995. godine,” dodaje.

Kearns tvrdi da Velika Britanija može odigrati svoju ulogu tako što će eksplicitno priznati da postoji problem i da je dužna očuvati mir.

“Zadnji put kada sam bila u Bosni, 2015. godine, osjećala sam optimizam u pogledu budućnosti. Zemlja je bila na ivici pridruživanja NATO-u (a to je nešto za šta svi moramo nastaviti da se zalažemo) i gledala ka bližim vezama sa EU,” piše Kearns.

“Ipak, ratne rane su i dalje bile vidljive,” dodala je.

Zatim je navela primjere “rupa od metaka u zidovima”, te incidente bacanja smeća i vikanja u blizini Memorijalnog centra u Srebrenici.

“Putin to cinično iskorištava – i ne možemo dozvoliti da njegovoj politici širenja razdora po Evropi ne bude odgovoreno na Balkanu. Moramo djelovati. Sada je vrijeme da diplomatija spriječi ulazak u sukob. Moramo pokazati da nismo skinuli pogled sa mira i stabilnosti u Bosni,” upozorava Kearns.

Takođe je pozvala na jaču prisutnost Velike Britanije i svih NATO članica u BiH.

“Takođe trebamo razmotriti sankcije protiv onih koji sistematski potkopavaju Dejtonski sporazum i formulisati međuvladinu strategiju za prevenciju zločina,” piše ona.

Takođe je navela da se mora odgovoriti na dezinformacije u medijima te održavati medijski pluralitet u regiji, kao i slobodu medija.

Ona tvrdi da vlada Velike Britanije “sluša i djeluje,” te navodi primjere, uključujući činjenicu da će situacija u BiH biti tema “na ministarskom sastanku NATO-a sljedeće sedmice,” da će zvaničnici posjećivati region u narednim sedmicama, te da sarađuju sa Visokim predstavnikom Schmidtom.

“Za dvije sedmice osigurala sam raspravu u Parlamentu o teškoj situaciji u Bosni. Nadam se da će se naši glasovi prenijeti na Balkan i Rusiju, pokazujući odlučnost naših izabranih predstavnika da održe mir i spriječe još krvoprolića,” piše ona.

“Imamo dužnost prema narodu Bosne, prema preživjelima rata i genocida i prema našim veteranima čija sjećanja na Bosnu bolno ostaju. Moramo čvrsto stajati iza te dužnosti, i to moramo učiniti sada,” zaključila je.

Najnovije

Pobjeda Hrvatske, Island sve dalje od polufinala

Hrvatska je ranije izgubila šanse za plasman u polufinale Evropskog prvenstva za rukometaše, ali je danas pokazala da kvalitet nije sporan. “Kauboji” su savladali Island...

DFC: Osnivač pokreta Otpor Predrag Lečić kod premijera, sve u cilju protesta

Digitalni orenzički centar (DFC) saopštio je da je prije tri dana registrovan sajt izdaja.me na kom se targetiraju poslanici koalicije “Crno na bijelo” (CnB)...

Skandal: Karabatić igrao pozitivan na koronavirus

Nikola Karabatić igrao je pozitivan na koronavirus protiv Islanda. Francuski reprezentativac dobio je pozitivan nalaz nakon meča sa Holandijom, dva dana ranije. - Istina je da...

Eskobar ipak ne dolazi u Crnu Goru

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ipak ne planira da skorije posjeti Crnu Goru, saznaje Pobjeda. Prethodno su pojedini mediji najavili Eskobarov dolazak...

Martinović: U moru gnusnih laži Konatara ova je jedna od najgorih

Miloš Konatar nastavlja u svom primitivnom stilu crtanja meta. To je i njegov primarni zadatak, a to je potvrdila i sjednica Odbora na kojoj...

Najčitanije

Povezano

Da li Putin ide stopama Petra Velikog?

Tri stotine i četrdeset kilometara istočno od ukrajinske prijestonice Kijeva leži grad Poltava. U njegovom centru, nalazi se trg sa više od 20 švedskih topova...

Procurio plan za ”ukrajinsku intervenciju”? ”Spavači su već u Kijevu, dva grada su prioriteti”

Piše: VLADO VURUŠIĆ / Jutarnji List - Bio je ovo prelazni sastanak - rekao je prvi Putinov diplomata Sergej Lavrov nakon što je više od sat...

Ambasada SAD-a planira evakuaciju iz Kijeva, panika u Harkivu: ‘Spremamo se za najgore‘

Stanovnici drugog najvećeg grada u Ukrajini rekli su da se nadaju najboljem, a pripremaju za najgore, dok su hiljade ruskih vojnika raspoređeni duž ukrajinske...

Isplovio iz Jadrana: Američki nosač krenuo na iznenadne NATO-ove vježbe u Sredozemnom moru

Nosač aviona s nuklearnim pogonom “USS Harry S. Truman” učestvovaće sljedeće sedmice u NATO-ovim vježbama u Sredozemnom moru pod nazivom “Napad Neptuna ’22”, objavio...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ismet
23.11.2021-14:35 14:35

Tacno,gospogjo poslanIe.Dofik i Vucic du izvodjaci radova diktarora Putina i njihove imerojslistickebpolitike na Bslkanu.Ali Zapad je to dopustio.Od holandskih vojnika,koji su ucesnici genocida necinjenjem,do davanja 50 posto teritorije BiH,Srbima,isko ih ponpopisu iz 91, imao 29 ,70 posto.Ameriksncibdu zaustavili pad Banjaluke,pred naletim petog korpusa i neminovne predaje iakonje samo u Prijedoru ubijeno 3590 Bosnjaka.Stvar je vrlo jasna.reoublika srpka je prvensteno tatni plijen i genocidna tvorevina zapada i istoka..na sadasnjoj teritoriji rs,91 srbi su bili u manjini.Poslije rata 97 posto,,2009 93 i po projenama dada 87 posto.Ovo du egzsktne brojke ne izmisljotine stbijanskih portslla koji citaju niltene tajnih dluzbi i ciji su… Pročitaj više »