Evropa i Zapadni Balkan se demografski mijenjaju, često u smislu zemalja koje su polazište i zemalja koje su krajnje odredište, s obzirom da je samo u 2018. godini skoro 230.000 građana zakonito migriralo u Evropsku uniju, a u zadnjih sedam godina migriralo je više od pet miliona građana (ili jedna četvrtina stvarnog broja stanovnika).

Ove brojke su još i veće kada se radi o mladima, naime iako 61 posto mladih podržava integraciju regiona u EU, oni ne gube vrijeme. S obzirom da je 35 posto mladih u regionu nezaposleno (što je dvostruko veća stopa nezaposlenosti od one u EU), 62 posto njih želi da ode i radi u inostranstvu, podaci su Balkanskog Barometra za 2019. godinu. Ovo su alarmantne brojke za region. One, međutim, govore o de facto demografskoj europeizaciji stanovništva u regionu, rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na početku panela na visokom nivo na temu „Zapadni Balkan i EU: Zajednički izazovi i zajedničke odgovornosti“ kojim je moderirala, a koji je održan u sklopu godišnjeg izbornog kongresa Evropske narodne stranke (EPP) u 2019. godini koji se od 20. do 21. novembra održava u Zagrebu, Hrvatska.

“Mi smo u Vijeću za regionalnu saradnju u potpunosti posvećeni regionalnoj saradnji i vjerujemo da stvari mogu krenuti naprijed, a negativni trendovi se promijeniti. Iako je regionalna saradnja smislena samo ako je krajnje odredište integracija u EU, trebamo nastaviti da zajednički radimo na povezivanju tržišta i ljudi, omogućavanju slobodnog kretanja ljudi, roba i usluga u cijelom regionu, unaprijeđivanju našeg obrazovnog sistema tako da zadovoljava potrebe tržišta rada, osnaživanju žena, uključivanju mladih u procese donošenja odluka, uključivanju socijalne dimenzije u naše aktivnosti, i konačno otklanjanju prepreka u našem regionu. Sve ovo i mnogo više, da omogućimo građanima da žele da ostanu, a onima koji su već otišli da se vrate i doprinesu razvoju naših društava. Jer šta je zemlja bez ljudi”,  zaključila je Bregu.

Panelistkinje, među kojima su bile članica Evropskog parlamenta i kandidatkinja za potpredsjednicu Evropske komisije za demokratiju i demografiju, te potpredsjednica Kluba zastupnika Evropske narodne stranke Dubravka Šuica, zamjenica direktora Međunarodnog republikanskog instituta u Bosni i Hercegovini Amila Karačić i predsjednica Instituta Robert Schuman i žena Evropske narodne stranke Doris Pack, razgovarale su o odnosu između Zapadnog Balkana i Evropske unije (EU), s ciljem da se pojasne i ponude rješenja za zajedničke izazove kao što su migracije, nezaposlenost mladih i odliv kvalifikovanih kadrova, te se razmotre zajedničke odgovornosti.

Generalna sekretarka Bregu pozvana je da moderira panelom zbog svog bogatog iskustva i poznavanja regiona i njegovog odnosa sa Evropskom unijom.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve