Održati regionalnu saradnju je lakše reći nego uraditi. U sklopu digitalne komponente Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor na Zapadnom Balkanu na primjer, imali smo veoma dobru i uspješnu saradnju koja je rezultirala regionalnim sporazumom o snižavanju cijena rominga, što je potvrdilo da kad god postoji politička volja, stvari u regionu idu naprijed, za razliku od sporazuma o mobilnosti doktora medicine, stomatologa, građevinskih inženjera i arhitekata u regionu do kojeg nije došlo zbog izostanka dijaloga oko trgovine između Beograda i Prištine.

Majlinda Bregu

Postavlja se, dakle, pitanje da li je regionalna saradnja uopšte moguća ako u regionu postoje bilateralni sporovi,“ rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na panelu “Mir na Zapadnom Balkanu – Mir u Evropi”, na 15. Evropskom samitu u Salzburgu, koji Institut regija Evrope (IRE) organizuje od 6. do 8. oktobra 2019. godine u Salzburgu, Austrija.

Bregu tvrdi kako imamo region koji je istovremeno i ujedinjen i podijeljen, i kreće se različitim putevima.

“Važan datum koji će diktirati šta će se dalje događati je ishod odluke Evropskog vijeća o započinjanju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. I dalje nastojimo uvjeriti zemlje članice Evropske unije da smanjivanje evropske perspektive u regionu neće pomoći Zapadnom Balkanu. Zapadni Balkan će ostati po strani, a kad god je Evropska unija Zapadni Balkan ostavljala po strani, u regionu su se uvijek pojavljivali problemi,“ zaključila je Bregu.

Na panelu su učestvovali i visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko, zamjenik ministra vanjskih poslova Turske i direktor za poslove sa EU Faruk Kaymakci, politolog i poslovni konsultant Cornelius Granig iz Austrije, bivši ministar vanjskih poslova i savjetnik predsjednika Crne Gore Milan Roćen, osnivač i predsjedavajući Instituta regija Evrope (IRE) Franz Schausberger, glavni pregovarač za mir i bivša potpredsjednica vlade Kosova* Edita Tahiri i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Srbije Ivan Bošnjak, dok je moderator bio Christian Wehrschütz dopisnik ORF-a za Balkan i Ukrajinu. Na kraju panela izlaganje je imao odlazeći komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Generalna sekretarka Bregu će u večernjim satima održati predavanje na Univerzitetu u Salzburgu, gdje će studentima master studija iz političkih nauka: integracija i upravljanje, predstaviti Vijeće za regionalnu saradnju, njegovu ulogu i aktivnosti u vođenju procesa regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments