Bez strateškog upravljanja inovacijama kojim bi se unaprijedili kapaciteti za inkubaciju i ubrzavanje razvoja novih tehnologija, preduzeća s područja zapadnog Balkana će nastaviti gomilati nerazrađene izume koji ne omogućavaju povrat ulaganja. Rizikujemo da padnemo u zamku iznalaženja inovativnih rješenja koja se potom provode u izolaciji. Regija bilježi stopu inovacija od 33,7 odsto, dok je u 15 zemalja EU ista 50 posto. S druge strane, u regiji možemo naći mnogo izolovanih primjera naučne i poduzetničke izvrsnosti, izjavila je danas Majlinda Bregu, generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), na prvom sastanku povodom uspostave Akceleratora za konkurentnost i inovacije na zapadnom Balkanu, održanom u Tirani.

Sa sastanka održanog povodom uspostave Akceleratora za konkurentnost i inovacije na zapadnom Balkanu

“To je razlog zašto smo se danas okupili ovdje. Inovacije nalažu ambicioznije razmišljanje. Umjesto da dopuštamo da izumi koji obećavaju budu zatureni u postojećim poslovnim jedinicama, moramo uspostaviti sveobuhvatnu funkciju upravljanja inovacijama koja bi doprinjela širem ekonomskom razvoju. Ovo je prvi put da se Svjetski ekonomski forum konkretno bavi zapadnim Balkanom. Ideja za pokretanje ove aktivnosti je njihova, a meni je čast što će baš RCC biti nadležan da usmjerava njeno provođenje na ovom području”, kazala je Bregu.

Svjetski ekonomski forum je, prema njenim riječima, već uspostavio akceleratore za konkurentnost i inovacije u svrhu pomaganja ekonomskog razvoja više velikih zemalja, ali se takav akcelerator prvi put uvodi na nivou cijele jedne regije.

“Zaista mi je drago da je došao ovaj trenutak jer sam osjećala određenu dozu zabrinutosti da bi se regija u suprotnom uskoro mogla naći u situaciji da previše zaostaje za ostalima kada je riječ o inovacijama da bi se to moglo promijeniti”, dodala je ona.

Pored generalne sekretarke Bregu, uvodnom paanelu su prisustvovali i premijer Albanije, Edi Rama, te šefica Strateškog odjela za regiju Evrope i Evroazije i članica Izvršnog odbora Svjetskog ekonomskog foruma, Martina Larkin, a moderirao ga je Eduart Shalsi, ministar poduzetništva Albanije.

“Zadovoljstvo nam je danas biti u Tirani s ministrima zemalja zapadnog Balkana i direktorima regionalnih i međunarodnih preduzeća da bismo pokrenuli aktivnosti na uspostavi Akceleratora za konkurentnost i inovacije na zapadnom Balkanu, koji će ujedno biti i prvi regionalni akcelerator u sklopu Globalne mreže akceleratora našeg Foruma. Strateški dijalog o zapadnom Balkanu je jedna od ključnih inicijativa Foruma i nastavićemo blisko sarađivati sa ekonomijama s ovog područja, podržavajući sve planove usmjerene na budućnost koji omogućavaju ekonomski rast, povećanje konkurentnosti i spremnosti regije na Četvrtu industrijsku revoluciju,“ rekla je Martina Larkin.

Premijer Rama je zaključio da će ovo predstavljati veliki izazov za sve učesnike, izazov s kojim se ne možemo suočiti sami, odvojeni jedni od drugih, te dodao da što više primjera uspješne interakcije pružimo EU, to će EU više poštovati naše napore i biti spremnija da bude naš partner i da prihvati ovu regiju.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve