Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Borelj: Veoma smo zabrinuti za situaciju na Zapadnom Balkanu, nazire se nekoliko kriza

Ističe da insistira na tome da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, a to je, kako dodaje, i poruka poslata uoči Samita EU – Zapadni Balkan, koji će biti održan 6. decembra

Veoma smo zabrinuti za situaciju na Zapadnom Balkanu, nazire se nekoliko kriza, i partneri osjećaju direktni štetni uticaj ruske agresije na Ukrajinu u ovom regionu, zbog čega ćemo pojačati naš angažaman jer Zapadni Balkan ostaje naš najvažniji geostrateški prioritet, kazao je na konferenciji za medije visoki predstavnik Evropske unije za bezbjednost Žozep Borelj nakon sastanka Savjeta za vanjske poslove.

Ističe da insistira na tome da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, a to je, kako dodaje, i poruka poslata uoči Samita EU – Zapadni Balkan, koji će biti održan 6. decembra.

Govoreći o odnosima Kosova i Srbije kazao je da je to najozbiljnija kriza od 2013. godine.

“Obje strane treba da pokažu spremnost da se smire tenzije. Nije prihvatljivo da nijedna strana prekrši obaveze iz dijaloga”, istakao je Borelj i dodao da će pregovarači obje države početi sa radom večeras.

Kosovski Srbi, prema njegovim riječima, treba da se vrate u institucije, a kosovske vlasti da pokažu spremnost na dogovor.

S obzirom na to da, kako je rekao, obje države žele biti dio Evropske unije, onda se od njih očekuje i evropsko ponašanje.

“To je osnovni preduslov. Moraju odrediti kojim putem žele ići – prema EU ili prema prošlosti”, poručio je Borelj.

Na sastanku su se fokusirali i na hibridne prijetnje usmjerene na region i odlučili da pomognu partnerima sa hibridnim napadima.

“Osuđujemo sajber napade u Crnoj Gori i Albaniji”, rekao je Borelj i naveo da će tražiti više podrške za Crnu Goru da se suoči sa tim.

Ukrajina

Borelj je istakao da Evropska unija stoji iz Ukrajinu do njene pobjede i ujedinjena u podršci.

“Danas pokrećemo program vojne pomoći, sa ciljem treninga 15.000 ukrajinskih vojnika”, naveo je on.

Dogovorena je, kako je dodao, na nivou ministara EU zajednička poruka.

“Nastavićemo sa izolacijom Rusije internacionalno, kao i sa sprovođenjem sankcija protiv ruske ekonomije. Nastavićemo sa sankcijama, posebno prema državama koje pružaju vojnu pomoć, poput Bjelorusije”, rekao je Borelj, dodajući da su u razgovoru jutros sa predstavnicom te zemlje ponovili da će nastaviti sa sankcijama prema režimu Aleksandra Lukašenka.

Jasno je, kako je ocijenio, da sankcije slabe rusku ekonomiju i ruski kapacitet da kupuje tehnologiju.

“Sankcije slabe kapacitete ruske vojske da obnavlja svoje materijale, posebno u pogledu enormnih gubitaka na vojnom polju”, istakao je Borelj.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, prema njegovim riječima, nije sposoban da pokori Ukrajinu i njenu vojsku.

“Putin se povlači”, ocijenio je Borelj.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve